Kas gan var būt relaksējošāks kā darbadienas izskaņā ieslēgt TV un aizmirst par savām problēmām, skatoties "true crime" jeb uz patiesiem notikumiem balstītus krimināl/detektīvseriālus? Taču jāsaka, ka daudzi no tiem ir noveduši pie reālas juridisku notikumu attīstības....

Jaunākais piemērs ir brāļu Ērika un Laila Menendesu krimināllieta, kuri tika notiesāti un viņiem tika piespriests mūža ieslodzījums par savu vecāku Hosē un Kitijas Menendesu (Jose and Kitty Menendez) slepkavību savās mājās Beverlihilsā 1989. gadā.

Prokurori nule paziņojuši, ka pirms nākamajā mēnesī paredzētās tiesas sēdes izskatīs jaunus pierādījumus, tostarp 53 gadus vecā Ērika Menendesa vēstuli, kas, pēc viņa advokātu teiktā, apstiprina apgalvojumus, ka brāļus gadiem ilgi seksuāli izmantojis viņu tēvs Hosē Menendess.

Pagājušajā gadā iesniegtajā lūgumā par lietas pārskatīšanu brāļu advokāti atsaucās arī uz “Peacock” video straumēšanas servisa dokumentālo seriālu “Menendez + Menudo: Boys Betrayed”. Tajā tika iekļauta intervija ar bijušo zēnu grupas “Menudo” dalībnieku, kurš zvērēja, ka viņu izvarojis Hosē Menendess, kad zēnam bija aptuveni 14 gadi.

Sabiedrības interesi par Menendesa lietu no jauna izraisīja režisora Raiena Mērfija (Ryan Murphy) "Netflix" seriāls "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story" ("Monstri: Laila un Ērika Menendesu stāsts"). Lai gan brāļi nosodīja neprecīzo attēlojumu seriālā, tas piesaistīja televīzijas zvaigznes Kimas Kardašjanas (Kim Kardashian) un citu cilvēku uzmanību.

“Par šo lietu ir ieinteresējušies daudz cilvēku, un tas man liecina par televīzijas spēku un tās iespējām. Tā var izgaismot lietas un to tumšākos stūrus,” intervijā izdevumam “Variety” sacīja Mērfijs. “Mēs devām viņiem iespēju izteikties sabiedriskās domas tiesā.”

Šī nav pirmā reize, kad popkultūras projekti ir ietekmējuši notiesājošu spriedumu un ierosinājuši atkārtotu lietas izskatīšanu, pamatojoties uz jauniem pierādījumiem. Lūk, daži citi piemēri.