No ceturtdienas, 17. oktobra līdz svētdienai, 27. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas", Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rotko muzejā Daugavpilī un tiešsaistē online.rigaiff.lv notiks 11. Starptautiskais Rīgas kinofestivāls (RIGA IFF). Filmu un notikumu birums ir patiesi krāšņs. Lai tajā uzņemtu orientēšanās virzienu, ieteicams apmeklēt vietni "Festivāla gids".

Intervijas fragments. Sarunu pilnā garumā iespējams noskatīties, abonējot tiešsaistes žurnālu TVNET+

Lai pārrunātu to, ko nozīmē veidot starptautisku kinofestivālu un kādām filmām no plašās programmas īpaši pievērst vērību, portāla TVNET Kultūras redaktors Toms Treibergs uz sarunu aicināja RIGA IFF vadītāju un valdes locekli Lieni Treimani un māksliniecisko vadītāju, programmu direktori Sonoru Broku.

Abas speciālistes sarunā nosauc tos kino darbus, kuri īpaši uzrunājuši viņu uzmanību, savukārt šajā rakstā pievērsīsimies vēl citām filmām, kuru pieredzējums varētu atstāt īpaši spilgtu emocionālu un intelektuālu pārdzīvojumu.

"Parīze, Teksasa" (Paris, Texas)

Režisors Vims Venderss. 1984, Francija, ASV, VFR

Foto: Publicitātes foto

Vācu režisors Vims Venderss savas karjeras sākotnē, aizraujoties ar Amerikas mitoloģiju un kino veidošanas tradīcijām, šajā drāmā sasniedz radošo pilnbriedu, vizuāli apņemošā vērienā (izcilais operators Robijs Millers) ritinot aktiera un dramaturga Sema Šeparda scenāriju par pārmaiņu, vārdu un klusuma nozīmi.

Režisora filmogrāfijas, iespējams, nozīmīgākajā pieturā satiekas filigrānais raksturotājs un ekscentriķa Deivida Linča iecienītais aktieris Harijs Dīns Stentons, kura seja ir štata mēroga ainava pati par sevi, un magnetizējošā Nastasja Kinski, kuras tēls rozā angoras džemperītī ir kļuvis par vienu no vizuālajām Eiropas kinematogrāfa ikonām.