Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Skarba izvēle starp tautas likteni un mīlestību – filma “Kāpa: Otrā daļa”

Foto: Warner Bros

2021. gadā pēc Frenka Herberta (Frank Herbert) romāna “Kāpa” veidotā tāda paša nosaukuma zinātniskās fantastikas filma apbūra kinoskatītājus un uzstādīja jaunu latiņu šī žanra veidotājiem, saņemot sešas Amerikas kinoakadēmijas “Oskars” godalgas. Šoruden filmas turpinājums “Kāpa: Otrā daļa” piedāvā vēl dziļāku un emocionāli piesātinātāku sižetu, saglabājot to pašu izcilo producentu komandu, kas atkal atdzīvina Frenka Herberta episko pasauli uz lielā ekrāna. Garajos rudens vakaros abas filmas “Kāpa” daļas skatāmas LMT Viedtelevīzijā!

Filmas “Kāpa: Otrā daļa” režisors ir godalgotais Denī Vilnēvs (Denis Villeneuve), saglabājot izcilu aktieru sastāvu Timoteja Šalamē (Timothée Chalamet) vadībā, filma piedāvā episku piedzīvojumu un dziļas pārdomas par spēku, izdzīvošanu un likteni uz bagātīgās un bīstamās Arrakis planētas, kuras dārgākais resurss ir garšvielas, kas spēj piešķirt neparastas spējas. Lai ilustrētu planētas autentiski skarbo vidi, kurā valda spēks, izdzīvošanas instinkts un smilšu tārpu varenums, filma lielākoties uzņemta tuksneša ainavās Abū Dabī un Jordānijā.

“Kāpa: Otrā daļa” ir 2021. gada filmas “Kāpa” stāsta turpinājums, kura galvenais varonis Pols Atreids (Timotijs Šalamē) – hercoga dēls vienai no vadošajām dzimtām, kurš cīnās par savu izdzīvošanu un atriebību, kad viņa tēvs tiek nodots. Pols apvieno spēkus ar Čani (Zendaya) un fremenu tautu, lai saceltos pret tiem, kas iznīcināja Pola ģimeni. Lai izdzīvotu šajā naidīgajā vidē, kur mazākā kļūda var būt liktenīga, viņiem nāksies stāties pretī savām dziļākajām bailēm un pieņemt likteni.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Viņi turpina savu ceļojumu pa Arrakis planētu, saskaroties ar imperatora un Harkonenu dzimtas intrigām. Polam ir ne tikai jāizdzīvo sarežģītos apstākļos, bet arī jācīnās par savas ģimenes un planētas nākotni, cenšoties piepildīt pravietojumus. Filmas centrālā dilemma ir ļoti kontrastējoša: Polam jāizvēlas starp savas dzīves mīlestību un Visuma likteni.

Filmā savijas zinātniskā fantastika, ģimenes drāma un politiskās dilemmas, un tā tiek dēvēta par vienu no 2024. gada nozīmīgākajiem kino notikumiem.

Pirms trim gadiem filma “Kāpa” galvenokārt bija kultūras fenomens, bet kopš tā laika ir kļuvusi populāra plašākā sabiedrībā un iekarojusi daudzu skatītāju sirdis. Tā, tāpat kā “Gredzenu pavēlnieka” filmas un “Troņu spēļu” seriāls, spēj piesaistīt jaunus fantāzijas žanra cienītājus, tostarp arī straumēšanas vietnēs.

Filma “Kāpa: Otrā daļa” līdz šim ir 2024. gada ceturtā ienesīgākā filma, kas visā pasaulē nopelnījusi vairāk nekā 711 miljonus ASV dolāru. Savukārt kopējie abu filmu “Kāpa” un “Kāpa: Otrā daļa” ieņēmumi jau mērāmi vairāk nekā viena miljarda ASV dolāru apmērā.

Kadrs no filmas
Kadrs no filmas Foto: Warner Bros

Filmas “Kāpa” un “Kāpa: Otrā daļa” patiks vērienīgas zinātniskās fantastikas un sarežģītu visumu cienītājiem, kā arī tiem, kam pie sirds gājušas distopisku vai episku romānu adaptācijas, piemēram, “Gredzenu pavēlnieks” vai “Matrix”, kurās savijas politiski jautājumi, mistika un cīņa par varu. Savukārt Frenka Herberta grāmatu fani filmā no jauna atklās romāna sarežģīto sižetu un filozofisko tēmu būtību, bet iesācējus aizraus krāšņā estētika un varoņu dziļums.

Abas filmas “Kāpa” un “Kāpa: Otrā daļa” jau pieejamas LMT Viedtelevīzijas skatītājiem!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Nepalaid garām!

Uz augšu