Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Vācijas grāmattirgotāju miera balvu saņem Anne Aplbauma

Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Vācijas grāmattirgotāju miera balvu svētdien saņēma Polijas un ASV žurnāliste un vēsturniece Anne Aplbauma.

Runā, saņemot balvu, Aplbauma teica, ka Vācija viena no liberālajām sabiedrībām, kas var vadīt cīņu, lai novērstu, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins "turpina paplašināt savu autokrātisko politisko sistēmu".

"Ja pastāv kaut neliela iespēja, ka militārā sakāve varētu palīdzēt izbeigt šo briesmīgo vardarbības kultu Krievijā, tāpat kā militāra sakāve reiz izbeidza vardarbības kultu Vācijā, mums vajadzētu to izmantot," sacīja žurnāliste Aplbauma.

Ietekme būtu jūtama visā pasaulē, jo īpaši tādās valstīs kā Gruzija, Moldova un Baltkrievija, viņa teica.

"Izaicinājums nav tikai militārs. Tā ir arī cīņa pret bezcerību, pret pesimismu un pat cīņa pret pieaugošo autokrātiskas varas pievilcību, kas dažkārt tiek slēpta arī zem maldinošas miera valodas," viņa piebilda.

Vienlaikus Aplbauma uzsvēra, ka Vācijas vēstures mācība rāda, ka nav jābūt pacifistiem.

"Gluži pretēji, mēs jau gandrīz gadsimtu zinām, ka pacifisma prasība agresīvas, uz priekšu ejošas diktatūras priekšā būt tikai piekāpšanās un piekrišana šai diktatūra," sacīja vēsturniece.

Aplbaumas paveikto uzslavēja Krievu vēsturniece un politiskā aktīviste Irina Ščerbakova.

Balvas saņēmēja kā vēsturnieces un intelektuāle nodrošina, ka "skaidri savā vietā paliek smalkā robeža, kas šķir patiesību no meliem pagātnē un tagadnē," teica Ščerbakova.

Aplbauma ir aplūkojusi populisma apdraudējumu demokrātijas pamatiem, kā arī veidu, kādā ar populismu tiek mēģināts panākt tā saukto "cīņu par mieru", teica Maskavā dzimusī vēsturniece Ščerbakova, kas ir viena no pazīstamākajiem Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem.

Viņa arī atklājusi, kādu atbalstu šiem spēkiem sniedz Putins, "jo viņš zina, ka šī "cīņa par mieru" patiesībā ir tikai un vienīgi slēpts atbalsts viņa agresijai," sacīja Ščerbakova.

Savos darbos Aplbauma parādījusi spēju "diagnosticēt un prognozēt gaidāmās katastrofas daudzos dažādos gadījumos," norādīja Ščerbakova.

Aplbauma jau gadiem bija ja paredzējusi briesmas, Ščerbakova atgādināja, pieļaujot, ka, ja Rietumos būtu dzirdētas tādas balsis kā viņas, "tad būtu bijis iespējams apturēt Putinu daudz agrāk - es esmu pārliecināta par to".

Vācijas grāmattirgotāju miera balvu ar 25 000 eiro prēmiju pasniedz kopš 1950.gada par ieguldījumu miera idejas īstenošanā literatūrā, zinātnē vai mākslā.

Aplbauma ir ASV žurnāla "The Atlantic" autore. Viņa daudz rakstījusi par Centrālo un Austrumeiropu. Aplbaumas grāmata "Gulags: padomju nometņu vēsture" 2004.gadā godalgota ar Pulicera prēmiju.

Aplbauma ir pazīstama kā autoritāro režīmu kritiķe un jau sen tika brīdinājusi par Krievijas diktatora Vladimira Putina vardarbīgā ekspansionisma politikas draudiem.

Aplbauma dzimusi ebreju ģimenē Vašingtonā 1964.gadā. Viņa Polijā ar pārtraukumiem dzīvojusi vairākas desmitgades.

Viņas dzīvesbiedrs ir Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis. Pārim ir divi bērni.

Pērn Vācijas grāmattirgotāju balvu saņēma britu indiešu rakstnieks Salmans Rušdi.

Nepalaid garām!

Uz augšu