Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina iepazīt Rīgas pils atjaunoto daļu (1)

Atjaunotās Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpas Rīgas pilī. Remtera zāle.
Atjaunotās Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpas Rīgas pilī. Remtera zāle. Foto: Zane Bitere/LETA

Pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) sestdien, 26. oktobrī vērs sabiedrībai Rīgas pils vārtus Daugavas gātes pusē, piedāvājot apskatīt Rīgas pils restaurētās telpas un apmeklēt rudens pasākumu programmu “Atkalsatikšanās Rīgas pilī”.

16. gadsimtā uzceltās Rīgas pils vecākā daļa ir atguvusi virkni senāko un skaistāko telpu: velvju pagrabus, remteri (ēdamtelpu), kapelu, Svina torni piecu stāvu augstumā, galeriju, bēniņus un citas, kas tagad skatāmas vairākus gadsimtus neredzētā veidolā.

Svina torņa iekšskats. 
Svina torņa iekšskats. Foto: LNVM/Publicitātes foto

Līdz muzeja ekspozīciju un izstāžu iekārtošanai tās iespējams izstaigāt gan individuāli, gan grupās. Ir arī speciāli izstrādāts muzeja telpu apskates maršruts pieaugušo un bērnu auditorijai, un ir pieejams audiogids.

Rīgas pils vestibils.
Rīgas pils vestibils. Foto: LNVM/Publicitātes foto

Interesentiem muzejs piedāvā divas ekspresizstādes: izstādē “Pazaudēts un atrasts” izvietoti restaurācijas darbu un arheoloģiskās izpētes laikā gūtie atradumi – dažādu posmu pils vēstures liecinieki. 

Foto: LNVM/Publicitātes foto

Izstādē “Toreiz un tagad” ar fotogrāfiju starpniecību var salīdzināt, kādas pārvērtības pils telpās ienesusi nesenā rekonstrukcija un restaurācija.

2024. gada rudenī un ziemā muzejs arī aicinās uz ekskursijām, izglītojošām nodarbībām, lielāka mēroga pasākumos atzīmēs Lāčplēša dienu un valsts dibināšanas svētkus.

Muzeja telpu apskate Rīgas pilī un dalība pasākumos ir par maksu. Ar biļešu cenām iespējams iepazīties pievienotajā saitē

Jaunajā muzeja identitātes simbolu sistēmā (tai skaitā muzeja nosaukuma zīmē) iekļauta četru darbības vietu – Rīgas pils, Dauderu, Tautas frontes muzeja un Krātuves – unikalitāte un kopība. LNVM jauno vizuālo identitāti metu konkursa rezultātā izstrādāja SIA "KiD Design".
Jaunajā muzeja identitātes simbolu sistēmā (tai skaitā muzeja nosaukuma zīmē) iekļauta četru darbības vietu – Rīgas pils, Dauderu, Tautas frontes muzeja un Krātuves – unikalitāte un kopība. LNVM jauno vizuālo identitāti metu konkursa rezultātā izstrādāja SIA "KiD Design". Foto: LNVM/Publicitātes foto
Atjaunotās Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpas Rīgas pilī.
Atjaunotās Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpas Rīgas pilī. Foto: Zane Bitere/LETA

Programmas “Atkalsatikšanās Rīgas pilī” atklāšana 26. un 27. oktobrī

26. oktobrī LNVM Rīgas pilī būs atvērts no 10.00 līdz 18.00, bet 27. oktobrī no 10.00 līdz 17.00.

Sestdien visas dienas garumā iepazīt pili palīdzēs pils telpu apskates maršruts, kas vedīs no velvju pagrabiem līdz pat bēniņiem, apstājoties pie zīmīgākajām vietām un objektiem pilī. Maršrutu būs iespējams arī veikt ar audiogida palīdzību, kas aptvers dažādus pils vēstures stāstus no tās pirmsākumiem līdz pat 20. gadsimtam.

Podiņu krāsns porcelāna apdares fragmenti, kuri atrasti Rīgas pils telpu izpētē. 
Podiņu krāsns porcelāna apdares fragmenti, kuri atrasti Rīgas pils telpu izpētē. Foto: Zane Bitere/LETA

Ekspresizstādē “Pazaudēts un atrasts” varēs aplūkot interesantākos priekšmetus, kas uzieti arheoloģiskajos izrakumos un restaurācijas laikā, bet fotoizstāde “Toreiz un tagad” iepazīstinās ar pils telpu pārvērtībām laika gaitā. Viduslaiku noskaņu velvēs, tornī un gaiteņos radīs Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu uznāciens ar senajiem mūzikas instrumentiem. Viesus sagaidīs, informēs un vadīs cauri pilij trīs atraktīvi pavadoņi.

Tapešu un sienas dekoru fragmenti, kuri kādreiz rotājuši pils telpas. 
Tapešu un sienas dekoru fragmenti, kuri kādreiz rotājuši pils telpas. Foto: Zane Bitere/LETA

Īpaša programma šajā dienā paredzēta ģimenēm ar bērniem: teātra “Zīļuks” izrāde “Sprīdītis” un dejas izrāde, kā arī radošas aktivitātes darbnīcās, grīdas spēles un pils apskati noslēdzošais piedzīvojums Taurētāja tornī.

Skats uz Vecrīgas namu jumtiem no atjaunotā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpām Rīgas pilī.
Skats uz Vecrīgas namu jumtiem no atjaunotā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpām Rīgas pilī. Foto: Zane Bitere/LETA

Svētdien muzejs apmeklētājus aicinās iejusties Rīgas pils pirmsākumu gaisotnē, gan izpētot velvju pagrabu zāles un laika liecības sienās un mūros, gan piedaloties vēstures izpētes un rekonstrukcijas kluba “Rodenpoys” aktivitātēs un aplūkojot ieroču stendus.

Skats uz Rīgas pils iekšpagalmu no atjaunotā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpām.
Skats uz Rīgas pils iekšpagalmu no atjaunotā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpām. Foto: Zane Bitere/LETA

Pils augšējos stāvos būs atvērtas radošās darbnīcas, bet pētnieka garu uzturēs apskates punktu maršruts (arī audiogidā), kā arī izstādes “Pazaudēts un atrasts” un “Toreiz un tagad”. Iemūžināties vienatnē, ar draugiem vai ģimeni uz lieliskiem Rīgas pils skatiem fonā varēs fotokabīnē.

Foto: LNVM/Publicitātes foto

Detalizēta pirmo divu atklāšanas dienu programma pieejama arī muzeja mājaslapā.

Nepalaid garām!

Uz augšu