Atskats uz festivālu «Zobens un lemess»: «Kauja» pie Bauskas (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gints Albužis, speciāli TVNET

Šā gada festivālu vasaras sezonas sākumu skaļi un enerģiski ieskandināja smagās mūzikas, mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls «Zobens un lemess», kas pirmssaulgriežu nedēļas nogalē - no 15. līdz 17. jūnijam - notika Bauskas pilskalna estrādē. Tāpat kā pirms gada, festivālu apmeklēja arī portāls TVNET. 

Šogad «Zobens un lemess» notika jau ceturto reizi. Pēc pirmajiem trīs festivāliem, kas aizritēja 130 kilometru attālumā no Rīgas esošajā Viesītes novada Lonē, šogad «Zobens un lemess» bija pārcēlies uz Latvijas galvaspilsētai krietni tuvāko Bausku, apmetoties Bauskas pils pakājē, kas nepārprotami ir ļoti atbilstoša vieta festivāla vēsturiskajai ievirzei.

Festivāla risināšanās vien nepilnu 70 kilometru attālumā no Rīgas noteikti atviegloja daudzu apmeklētāju nokļūšanu pasākuma norises vietā, un šis apstāklis bija arī viens no tiem, kas veicināja plašāku šā gada «Zobens un lemess» apmeklētību.

Foto: Gints Albužis, speciāli TVNET
Savu došanos uz festivālu sociālajā tīklā «Facebook» iepriekš bija apstiprinājuši teju 1000 cilvēku, salīdzinot ar aptuveni 800 cilvēkiem pagājušajā gadā. Saskaņā ar portāla TVNET novērojumu festivāla apmeklētāju skaits pasākuma otrajā dienā turpināja palielināties, pēc aptuvenām aplēsēm sasniedzot apmēram 1500 cilvēku.

Festivālu kupli apmeklēja gan Latvijas iedzīvotāji, gan arī cilvēki no Lietuvas un Igaunijas, pasākuma norises laikā bija dzirdama tērzēšana arī no Latvijas tālāk esošu valstu valodās.

Telšu pilsētiņai festivālā bija atvēlēta skaista vieta starp Mūsu un Mēmeli, piedāvājot apmeklētājiem ne tikai brīnišķīgus skatus, bet arī lielisku iespēju vasaras karstumā veldzēties divu dažādu upju ūdeņos.

Foto: Gints Albužis, speciāli TVNET

Ceturtā «Zobens un lemess» apmeklētājus priecēja ne tikai ļoti vasarīgs laiks, bet arī plaša un interesanta muzikālā programma, kā arī dažādas aktivitātes «Senajā ciemā», tostarp seno amatnieku meistarklases, akmens alus brūvēšana, eksperimentālā arheoloģija, kā arī rekonstrukcijas klubu rīkotie cīņu paraugdemonstrējumi. Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, festivāla apmeklētājiem bija iespēja vērot arī krāšņas uguns skulptūras.

Muzikālā ziņā «Zobens un lemess» nelika vilties, piedāvājot dažādu programmu – gan starptautiski atzītas smagās mūzikas grupas, gan vietējās grupas – gan pazīstami un atzīti mākslinieki, gan jaunāki un mazāk zināmi kolektīvi, kas daļai apmeklētāju kļuva par atklājumu un jaunu piedzīvojumu mūzikas klausīšanās nebeidzamajā «ceļojumā».

Pirmajā festivālā dienā, sākot ar piektdienas vēlu pēcpusdienu, savus priekšnesumus sniedza sešas grupas. Trīs pārstāvēja Latviju - «Deodium», «Darrva» un «Rāva», savukārt pārējās trīs bija ciemiņi no ārvalstīm – Īrijas folkmetāla apvienība «Cruachan», vieni no Baltkrievijas smagās mūzikas pionieriem «Gods Tower», kā arī Somijas pagan metal kolektīvs «Moonsorrow».

Somijas grupa bija ne tikai pirmās dienas, bet arī visa festivāla viens no «hedlaineriem». Somijas pagānmetālisti «Moonsorrow» uzskatāmi par vienu no attiecīgā žanra kulta grupām. 1995. gadā dibināto grupu raksturo black metal un folk metal elementu sakausējums, kas apvienots ar somu folkloras elementiem.

Otrā festivāla diena piedāvāja krietni vien plašāku muzikālo programmu, kas sākās jau plkst. 12 ar dziesminieka Haralda Sīmaņa uzstāšanos.

Dienas turpinājumā uz Bauskas pilskalna estrādes kāpa arī Baltkrievijas «Folcore», Lietuvas «Žalvarinis», «Auļi», «Symbolic», Itālijas «Asphodelia», «Oceanpath», Lietuvas «Ūkanose» un «Vilki».

Otrās festivāla dienas pirmajā pusē festivāla apmeklētāji nebija gluži simtprocentīgi nodevušies tikai mūzikas baudīšanai. Vieni gulšņāja telšu pilsētiņā, atpūšoties pēc pirmās nakts izklaidēm, kāds pulciņš lielu daļu dienas pavadīja gleznainajās Mūsas un Mēmeles «pludmalēs», vēl citi iesaistījās Senā ciemata pasākumos, daļa vienkārši pastaigājās festivāla teritorijā, bet vēl citi lēnām pildīja skatītāju rindas pie estrādes, lai nesteidzīgā gaisotnē sāktu noskaņoties vakara un arī visa festivāla galvenajam priekšnesumam - Latvijas varenākās smagās mūzikas grupas «Skyforger» pirmā albuma «Kauja pie Saules» jubilejas koncertam.

Pēdējais muzikālais nogrieznis pirms vakara lielā notikuma tika uzticēts Igaunijas grupai «Metastoll», kas savā daiļradē izmanto igauņu folkloras un vēstures elementus, kā arī Zviedrijas viking/black metal grupai «Ereb Altor». Gan «Metastoll», gan «Ereb Altor» priekšnesumi bija ļoti pārliecinoši un pacilājoši, laikam paskrienot nemanot.

Ārā jau bija satumsis un vakara un visa festivāla galvenais priekšnesums bija klāt.

Ceturto «Zobens un lemess» festivālu ar iespaidīgu priekšnesumu noslēdza Latvijas «metāla pasaules» milži «Skyforger», sniedzot iepriekš īpaši sagatavotu priekšnesumu, tādējādi atzīmējot šogad apritošos 20 gadus kopš grupas pirmā albuma «Kauja pie Saules» iznākšanas.

Koncerta laikā «Skyforger» albumu «Kauja pie Saules» nospēlēja visā pilnībā, tam beigās pievienojot vēl vairākas dziesmas no citiem grupas albumiem.

Izskanot «Debesu kalēja» mūzikai, grupas dalībnieki neskopojās ar labiem vārdiem festivāla rīkotājiem, novēlot tam piedzīvot turpmāku izaugsmi.

Līdz ar «Skyforger» festivāls bija galā. Vai gandrīz galā, jo rīkotāju komanda bija sarūpējusi arī patīkamu pārsteigumu, par ko gan bija zināms jau iepriekš, - nakts kino seansu kurā tika demonstrēta brāļu Ābeļu veidotā jaunākā dokumentālā drāma «Baltu ciltis».

«Ceturtais festivāls «Zobens un lemess» noslēdzies,» dažas dienas vēlāk «Facebook» rakstīja festivāla rīkotāju komanda.

«Pateicoties lieliskajai publikai, festivāls arī jaunajā vietā kļuva par notikumu. Mūsu apmeklētāji, kā jau parasti, nepieradināti, brīvi un draudzīgi. Traki un mierīgi vienlaikus. Par to esam pateicīgi. Festivāls noritēja bez incidentiem. Un gaisotne – dzelžaini atvērta,» teikts rīkotāju paziņojumā, kam pilnībā pievienojas arī portāls TVNET.

Uz tikšanos nākamgad. Atkal Bauskā vai kur citur – to rādīs laiks.

Šī vasara Latvijas smagās mūzikas cienītājiem solās būt visai karsta - 3. līdz 5. augustā jaunā vietā - Jēkabpilī uz Krustpils salas – norisināsies pagājušajā gadā atdzimušā smagās mūzikas festivāla «Metalshow» otrais jauno laiku «uznāciens», kurā būs iespējams vērot virkni interesantu grupu, tostarp arī «Zobenā un lemesī» pieredzēto Latvijas metāla lepnumu «Skyforger».

Lielisku iespēju iesildīties šim pasākumam jau jūlijā piedāvā Rīgas klubs «Melnā piektdiena»: 1.jūlijā Latvijā atgriežas ASV sludge metal grupa «Crowbar», 18.jūlijā skatītājus priecēs leģendārās Brazīlijas grupas «Sepultura» līdzdibinātāja un bijušā dalībnieka Maksa Cavaleras projekts «Soulfly», savukārt 21.jūlijā Rīgā kārtējo reizi viesosies leģendārā un nemainīgi lieliskā ASV death metal apvienība «Cannibal Corpse».

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu