Šveicē atklāts Raiņa un Aspazijas muzejs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

15. jūnijā Lugānā, Šveicē, svinīgi tika atklāta jaunā Raiņa un Aspazijas muzeja Kastaņolā ekspozīcija «Rainis un Aspazija starp Latviju un Šveici».

Svinīgajā pasākumā, ko organizēja Lugānas pilsētas pašvaldība, ar uzrunām uzstājās Latvijas Republikas Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Zariņš, Lugānas pilsētas mērs Marko Baradori (Marco Barradori), Lugānas pilsētas Domes loceklis, Kultūras departamenta vadītājs Roberto Badarako (Roberto Badaracco), Latvijas Republikas vēstniece Austrijā, Šveicē un Lihtenšteinā Veronika Erte, Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte, ekspozīcijas satura līdzautore Vita Matīsa. Svētku noskaņu vairoja Cīrihes latviešu kora «Balts» kopā ar draugu kori «Chor Inter Kulture» dziedātāji (diriģente Lāsma Kuplā) un tautas deju kolektīva «Ramtai» dejotāji (vadītājs Jānis Vinklers).

Ekspozīcija vēsta par Raiņa un Aspazijas Kastaņolā pavadīto laiku, emocionālu līdzpārdzīvojumu ļauj izjust dzejnieku vēstuļu un Raiņa atmiņu grāmatas «Kastaņola» fragmenti. Dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā kopš 1893. gada līdz mūsdienām, kā arī sniegts vispārējs ieskats Latvijas vēsturē. Apskatāmas Niklāva Strunkes oriģinālilustrācijas Raiņa un Aspazijas darbiem, trimdas laikā tapušo darbu izdevumi, lasāma Raiņa grāmata «Kastaņola» trīs valodās.

Foto: Publicitātes

Veidojot ekspozīciju, tika domāts par ļoti dažādām mērķauditorijām. Izaicinājums bija padarīt to saistošu gan vietējam šveicietim, gan ārzemju tūristam, gan arī ciemiņam no Latvijas, jo atšķiras zināšanu bagāža gan par Raini un Aspaziju, gan Latvijas vēsturi un abu valstu attiecībām.

Ekspozīciju veidoja dizaina birojs «H2E», un vadošā dizainere Ingūna Elere novēl apmeklētājiem «caur personīgo telpisko pieredzi sajust gan abu dzejnieku vientulību trimdas laikā, gan iedvesmu un patvērumu, kuru sniedza Šveice, tās daba un cilvēki."

Raiņa un Aspazijas muzejs Kastaņolā (Piazza C. Cattaneo 1, Lugānā) apmeklētājus gaidīs piecas dienas nedēļā no pirmdienas līdz piektdienai, no plkst. 8.30 līdz 16.30. Ieeja bez maksas. Pēc ekspozīcijas apskates apmeklētāji ir aicināti doties pastaigā pa Raiņa un Aspazijas vietām Kastaņolā un apkaimē, paņemot līdzi ekspozīcijā pieejamu karti, kas ir piedzīvojusi atkārtotu izdevumu, pateicoties Raiņa un Aspazijas Kastaņolas klubam (Luksemburga).

Ekspozīcija izveidota ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu, to uztur Lugānas pilsētas pašvaldība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu