Kanye West "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" (59)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Ir tādi ieraksti un mākslinieki, kuri paralēli savai muzikālajai daiļradei līdzi nes arī sociālu un kultūrvēsturisku bagāžu. Viens no tādiem - amerikāņu hiphopa producents un reperis Kanje Vests (Kanye West).

Kanye West "My Beautiful Dark Twisted Fantasy"

(Def Jam/Roc-A-Fella)

11/12

Neapšaubāmi talantīgs un radošs, Kanje vienlaikus ir arī skandalozs un ļoti atklāts. Lieku reizi tikai atgādināšu pēdējos Kanjes "izlēcienus" - emocionālais un, kā beigās izrādījās, viegli rasistiskais Teilores Sviftas (Taylor Swift) skandāls MTV balvu pasniegšanas ceremonijā, komentāri tviterī un televīzijas tiešraidēs par bijušo ASV prezidentu Džordžu Bušu u.c.

Kanje ir arī viens no tiem cilvēkiem mūzikas industrijā, kurš ļoti veiksmīgi izmanto jaunākās tehnoloģijas un atklājumus. Pēdējos gados viņš ir atteicies no intervijām to klasiskā formā un visu, kas viņam sakrājies uz sirds, izliek 140 zīmēs savā mikroblogu vietnes "Twitter" profilā. Viens no savā ziņā novatoriskiem soļiem bija "labās piektdienas" jeb iknedēļas mp3 dāvana faniem. Proti, Kanje Vests katru nedēļu publiskoja kādu jaunu dziesmu no sava topošā jaunā albuma.

Tādēļ aktīvākie Kanjes fani jau pirms albuma oficiālās izdošanas būtībā zināja visas jaunās dziesmas no galvas. 90% no jaunā muzikālā materiāla bija iekļauti arī episkajā 35 minūšu garajā oktobrī publiskotajā īsfilmā "Runaway", kas tapusi Maikla Džeksona "Thriller" un Prinsa "Purple Rain" ietekmē. Šovasar Prāgā tapusī filma vēsta par pašu Vestu, kurš sāk attiecības ar kādu meiteni (atveido burvīgā modele Selita Ebanks), kas izrādās fēnikss, kurš nokritis uz Zemes no citas pasaules.

Kanye West "My Beautiful Dark Twisted Fantasy"
Kanye West "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Foto: Publicitātes foto

Turpinājums "Graduation"

2008.gada autotjūna pārveidotā vokāla albums "808s & Heartbreak" dažos Kanjes cienītājos radīja bažas - vai Kanje turpmāk tikai dziedās u.tml., taču jaunais albums šīs bažas kliedē. Savā ziņā

"My Beautiful Dark Twisted Fantasy" turpina 2007.gada albuma "Graduation" tradīcijas un ir pietiekoši klasisks hiphopa ieraksts - bīti, sampli un rečitatīvs.

Starp citu, "808s & Heartbreak" ir viens no tiem ierakstiem, kas ar laiku sāk šķist arvien labāks...

Jaunās plates muzikālais materiāls tapis divu gadu laikā Havaju salās. Albuma vajadzībām bītus radījuši daudzi labākie bītmeikeri, taču galarezultātā atlasītas tikai 13 kompozīcijas.

Kanje jau kopš sava debijas albuma ir pazīstams ar savu samplēšanas mākslu un, kas svarīgi, izsmalcināto muzikālo gaumi, kas aizvedusi viņu pie daudziem agrāk hiphopā neizmantotiem muzikāliem fragmentiem. Arī šajā albumā atrodami dažādi interesanti sampli no sen aizmirstām un mazpazīstamām citu autoru dziesmām.

Piemēram, albumu ievada (pēc Nikijas Mināžas rakstnieka Roalda Dāla darba fragmenta nolasīšanas angļu akcentā) Maika Oldfīlda (Mike Oldfield) 1987.gada singla "In High Places" sampls "Can we get much higher?". Pirmais singls "Power" samplē King Crimson "21st Century Schizoid Man", "So Appalled" samplē "You Are – I Am" no grupas Manfred Mann’s Earth Band reperturāra. Netipiska ir arī amerikāņu dziesminieka Džastina Vernona (Justin Vernon) klātbūtne albumā. "Lost in the World" vispār balstās uz Vernona un "Bon Iver" 2009.gada EP dziesmas "Woods" bāzes.

Protams, blakus šiem apputējušajiem rokmūzikas sampliem Kanje "izracis" arī vairākas soula un fanka pērles. Tiek samplēts Smokijs Robinsons (Smokey Robinson), Lina Kolinsa (Lyn Collins), Riks Džeimss (Rick James) u.c.

Iespaidīgs ir arī viesmākslinieku sastāvs. Spilgtākie vārdi - jau minētā Nikija Mināža, "Wu-Tang Clan" tēvs RZA, Jay-Z un Džons Ledžends.

Lai pārāk neizplūstu, izcelšu tikai vienu skaņdarbu, kas, manuprāt, ir precīzs šāviens desmitniekā, proti, TVNET Mūzika skalā - 12/12. Proti, tas ir

sešu minūšu garais hiphopa lielgabals "Monster", kurš ar katru izšauto lādiņu (viesrečitatīvu) "ceļ līmeni augstāk", Gustavo vārdiem runājot.

Nikijas Mināžas pusotru minūti garais skits ir, iespējams, labākais, ko Nikija ierakstījusi (skat. audio).

Vienu fragmentu gan es izgrieztu no šīs plates, proti, "Blame Game" pēdējās divarpus minūtes, lai arī Aphex Twin klavieru tēmas "Avril 14th" sampls apakšā ir brīnišķīgs.

Vienlaikus šis arī TVNET Mūzika novembra Mēneša albums.

Izdošanas datums - 22.11.2010.


Komentāri (59)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu