Trīs Osokini ar jaunu programmu atgriežas Dzintaru koncertzālē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Romanovskis

26. jūlijā trīs Osokinu dinastijas pianisti sniegs koncertu «Jūrmalas Festivālā» Dzintaru koncertzālē. Tieši uz Dzintaru koncertzāles skatuves notika pirmais leģendārais «Trīs Osokinu» koncerts, un pianistiem ir liels prieks atgriezties šeit arī šovasar, piedāvājot jaunu un daudzveidīgu programmu, kas ietvers skaņdarbus no Baha klavierkoncertiem līdz pat Rahmaņinova un Ravēla sarežģītajām un izsmalcinātajām partitūrām.

Šoreiz koncerta programma atšķirsies ar to, ka koncerta sākumā un beigās pianisti muzicēs kopā ar orķestri, bet nemainīgi koncerts ļaus iepazīt, cik spilgta individualitāte ir katrs no mūziķiem. Katrs «Trīs Osokinu» koncerts Osokinu dinastijas pianistiem ir liels izaicinājums, jo tiek gatavoti īpaši pārlikumi divām un trim klavierēm. Šajā koncertā pirmo reizi būs dzirdami visu trīs pianistu veidoti pārlikumi.

Sergejs Osokins par ģimenes satikšanos koncertos uz vienas skatuves saka: «Man kopīgais koncerts ar dēliem ir divkārši svētki: profesionālie un ģimenes svētki. Turklāt šī prieka un pacēluma izjūta attiecas ne tikai uz pašu uzstāšanos, bet arī uz visu koncerta sagatavošanas laiku – sākot ar ieceri, repertuāra izvēli un programmas izveidi. Mums ne tik bieži izdodas sapulcēties kopā, un šī ģimenes, dziļi personiskās saskarsmes un tai pat laikā kopīga radošā darba apvienojums sniedz retu, ne ar ko nesalīdzināmu prieku.»

«Vienmēr prieks satikt tuvus cilvēkus, it īpaši uz vienas skatuves! Man mūsu kopējie koncerti katru reizi izraisa tikai jaunas emocijas, paplašina redzesloku un jauc robežas,» piebilst Georgijs Osokins.

Andrejs Osokins papildina: «Man «Trīs Osokinu» koncerti ir ļoti īpaši, jo katrā no tiem katra pianista spilgtā individualitāte, enerģija un dvēsele papildina pārējos, kopā veidojot unikālu un nevienā citā koncertā neredzētu saskaņu. Šī īpašā atmosfēra veidojas arī pateicoties brīnišķīgajām Yamaha CFX klavierēm, kas tiks atvestas no Polijas speciāli šim koncertam. Muzicēt kopā ar brāli un tēvu ir neaprakstāms prieks, bet arī ļoti liela atbildība, jo katra koncerta publika sagaida īpašu notikumu ar krāšņu programmu, tādēļ tai ir jābūt ļoti pārdomātai, daudzveidīgai un jāveido kāpinājums līdz pat spilgtai kulminācijai koncerta beigās.»

2018. gada sākums pianistiem ir ļoti īpašs, jo klajā nāca pirmais Osokinu studijas albums «Trīs Osokini latviešu klaviermūzikā», kas veltīts latviešu klaviermūzikas jau zināmiem un vēl neatklātiem šedevriem un kas klausītājiem tika prezentēts krāšņā koncertā Latvijas Nacionālajā operā. Februārī izcilie mūziķi sniedza koncertus Polijā, kā arī Sergejs Osokins pasniedza meistarklases un ar solokoncertu uzstājās Diseldorfā Vācijā. Šiem notikumiem sekoja Georgija Osokina koncerti Vācijā kopā ar orķestri «Mitteldeutsche Kammerphilharmonie», savukārt martā un aprīlī pianists uzstājās ar vijolnieku Gidonu Krēmeru un čellisti Giedri Dirvanauskaiti koncertos Latvijā un Vācijā.

Šī gada pavasarī Andrejs Osokins uzstājās solokoncertos Berlīnē un Ņujorkā un kopā ar dziedātāju un pianisti Katrīnu Gupalo ar koncertturneju «No Baltijas uz Atlantiju» viesojās lielākajās ASV pilsētās. Maijā Andrejam Osokinam tika pasniegts Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas goda apbalvojums, ieceļot pianistu par Akadēmijas Asociēto biedru.

Biļetes uz koncertu var iegādāties visās «Biļešu paradīze» kasēs un internetā.

www.bilesuparadize.lv

Sergejs Osokins, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris, mākslas zinātņu doktors un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesors, ir viens no šī brīža galvenajiem Latvijas pianisma stūrakmeņiem, kurš aktīvi koncertē un pasniedz meistarklases Latvijā, Vācijā, Norvēģijā, Polijā, Zviedrijā, Baltkrievijā, kā arī Dānijā, kur pianistam jau vairāku gadu garumā ir nozīmīga sadarbība ar Karalisko Mūzikas akadēmiju. Sergejs Osokins ir ne tikai izcils pianists, bet arī ļoti talantīgs pedagogs, kurš izskolojis Latvijā un pasaulē veiksmīgākos un pazīstamākos jaunos latviešu pianistus. Mūziķis ieguvis Latvijas Lielo mūzikas balvu, kā arī JVLMA «Gada balvu».

Andrejs Osokins plūcis laurus pasaules nozīmīgākajos starptautiskajos pianistu konkursos, kā arī saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu. Pianists regulāri uzstājas prestižākajās Eiropas koncertzālēs: Berlīnes filharmonijā, «Konzerthaus Berlin», «Alte Oper» zālē Frankfurtē, «LaVerdi» zālē Milānā, Vigmora, «St Martin in the Fields» un «Kings Place» koncertzālēs Londonā un citās. Koncertējis kopā ar neskaitāmiem orķestriem, sadarbojoties ar mūsdienu izcilākajiem diriģentiem, to skaitā Vladimirs Fedosejevs (Vladimir Fedoseyev), Marina Alsopa (Marin Alsop), Jurijs Simonovs (Yuri Simonov) un arī Sers Marks Elders (Sir Mark Elder). Ierakstīti un izdoti divi Andreja Osokina solo albumi. Kopā ar pianisti un dziedātāju Katrīnu Gupalo radīta koncertizrāde «100 gadi ar Piafu» un džeza teātra izrāde «Pēc pusnakts / After Midnight», kas izrādītas lielākajās koncertzālēs un kultūras centros visā Latvijā un citviet pasaulē. Pianists ar panākumiem muzicē arī duetā «Duo LV» kopā ar vijolnieci Kristīni Balanas, trio kopā ar māsām Kristīni un čellisti Margaritu Balanas, kā arī ar stīgu kvartetu «Quattro Baltica» un regulāri sniedz meistarklases Latvijā un ārvalstīs.

Georgijs Osokins, jaunākais Osokinu dinastijas pianists, pēc panākumiem Starptautiskajā Friderika Šopēna pianistu konkursa finālā 2015. gadā aicināts uzstāties daudzās pasaules valstīs un prestižos festivālos. Georgijs Osokins ieguvis Latvijas Lielo mūzikas balvu, plūcis laurus IX Starptautiskajā Aleksandra Skrjabina pianistu konkursā Parīzē un ieguvis F. Šopēna prēmiju XXII Starptautiskajā konkursā Moncā Itālijā. 2014. gadā uzvarējis IX Starptautiskajā Šopēna jauno pianistu konkursā Ķīnā, gadu vēlāk – XVII Starptautiskajā Šopēna konkursā Varšavā izvirzījies pirmajā desmitniekā 450 dalībnieku konkurencē. Georgijs Osokins muzicējis kopā ar pasaulē pazīstamiem orķestriem, koncertējis Polijā, tostarp prestižajā festivālā «Chopin and His Europe» Varšavā, Tokijas Metropolitēna teātrī Japānā, kā arī Kanādā, ASV, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Itālijā, Lielbritānijā, Krievijā un citur. 2018. gadā izdots pianista solo albums un uzsākta sadarbība ar vijolnieku Gidonu Krēmeru un čellisti Giedri Dirvanauskaiti koncertos Latvijā un Vācijā.

Koncerts «3 Osokini» notiek «Jūrmalas Festivāla» ietvaros, kas no 24. līdz 28. jūlijam ar pieciem krāšņiem koncertiem norisināsies Dzintaru koncertzālē. Festivāla goda mākslinieks dziedātājs Aleksandrs Antoņenko kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem Kristīni Opolais, Kseniju Sidorovu, Egilu Siliņu, pianistiem Osokiniem, Alisu Zinovjevu, Vinetu Sareiku, Daniilu Bulajevu, diriģentu Aināru Rubiķi, Jūrmalas festivāla orķestri un citiem māksliniekiem gādās par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē.

www.dzintarukoncertzale.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu