Zināmi pirmie festivāla «Zemlika» mūziķi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kā pirmie no mūziķiem, kas 20. un 21. oktobrī uzstāsies mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālā «Zemlika» Durbē, zināmi norvēģu ģitārists Kims Mīrs, britu savrupnieks Ričards Jangss un Šons Nikolass Sevidžs no Kanādas.

Komponists un ģitārists Kims Mīrs ir starp pēdējo gadu dzirdamākajām balsīm uz Norvēģijas eksperimentālās mūzikas skatuves. Radot oriģinālmūziku kameransambļiem, teātra projektiem un elektroakustiski, Kims ir paguvis izdot divus solo ierakstus – «All Your Limbs Singing» (2014) un «BLOOM» (2016). Ja pirmais dienasgaismu ieraudzīja paša Kima un domubiedru Martina Taksta (Martin Taxt) un Ingara Zaka (Ingar Zach) vadītās izdevniecības «SOFA» paspārnē, tad pēdējais – ar šī brīža norvēģu jaunās mūzikas karognesēja «HUBRO» gādību.

Kā recenzijā rakstījis žurnāls «Mojo», albums «BLOOM» izklausās kā hindu klasiskās mūzikas, psihedēliskā folka un sambas iedvesmota, 12 un sešstīgu ģitāru gleznota skaņu ainava, transa stāvokļa starp elektrisko un akustisko portretējums. Arī pats autors atzīst, ka, gatavojoties albuma ierakstam, viņš klausījies Rama Narajana (Ram Narayan), Miltona Naščimento (Milton Nascimento), kā arī psihedēlisko folkmūziku. Atšķirībā no pirmā albuma, kurš tika ierakstīs vien dažos piegājienos divu dienu laikā, albuma «BLOOM» materiālu no skicēm līdz gala ierakstam Kims lolojis daudzu nedēļu garumā.

Līdzās darbam studijā un koncertiem gan kā solo māksiniekam, gan kolektīvos «Mural» un «Circadia», Kims pagājušogad ir ierakstījis kopīgi albumu ar Jeniju Vālu (Jenny Hval) un Trondheimas Džeza orķestri.

«Britu neatkarīgās mūzkas ikona» – medijs «The Quietus» rakstos piešķīris angļu valodā noteikto artikulu «THE» lieliem burtiem, savulaik rakstot par Ričardu Jangsu (Richard Youngs) un tā mēģinot izcelt viņa personību un daiļradi. Dzimušu Kembridžā, augušu Fensā, bet nu jau vairāk nekā 20 gadus R. Jangsu saista ar Glāzgovu Skotijā un turienes mākslinieku aprindām. Lai arī klavieru un ģitāras spēlē vēlāk skolojies klasiski, kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem Ričarda daiļradi caurvij tā pati naivā, rotaļīgā un izzināt kārā aizrautība, ar kuru viņš piecu gadu vecumā (visbiežāk aiz dusmām) sāka bakstīt savu māju klavieres. Par to pārliecināties var, ieklausoties kādā no… 140 (!) izdotajiem viņa ierakstiem.

Ričards Jangss
Ričards Jangss Foto: Publicitātes foto

Ričards ir uzstājies Hertfordšīras folkklubos un sadarbojies ar Skotijas Karaliskās konservatorijas mūziķiem. Visu citu starpā viņš ir ierakstījis modernas popmūzikas albumu (‘Beyond the Valley of Ultrahits’), bet arī pēc pasūtījuma komponējis BBC Skotijas simfoniskajam orķestrim. Viņš ir sarakstījis mūziku mākslas kino (no ‘art movie’ angļu valodā) ar grūti latviskojamo nosaukumu ‘The Poor Stockinger, the Luddite Cropper and the Deluded Followers of Joanna Southcott’, un viņa mūzika skan arī Holivudas filmā «Pudeles brāļi» (‘Drinking Buddies’).

Neskaitāmi ieraksti, neskaitāmas izdevniecības, neskaitāmi instrumenti, neskaitāmi citi mūziķi (tomēr piemēram – «Jandek», «Damon and Naomi», Alekss Neilsons, Davids Maranja un citi) un mākslinieki, ar kuriem Ričards Jangss sadarbojies un turpina to darīt. Tas viss – spilgts apliecinājums viņa vēlmei nekad neatkārtoties un katru likteņa pavērsienu padarīt par būtisku savas «jangsības» eksistences sastāvdaļu.

Tā bija auksta 2013. gada marta diena, kad Šons Nikolass Sevidžs (Sean Nicholas Savage) un toreiz arī sintezatorists Dilans ar autobusu no Tallinas ieradās Valgā. Sekoja brauciens uz Valmieru, koncerts kādā kafejnīcā tur, dienu vēlāk kādā lokālā galvaspilsētā un prom viņi biji. Daudzu nepamanīti, bet pamanījušo atmiņās noteikti palikuši joprojām. Avangarda, lo-fi vai dīvaiņu (no ‘weirdo’ angļu valodā) – sauc kā gribi – popmūzikas karalis nu atgriežas, lai uzstātos Durbē, festivāla «Zemlika» ietvaros!

Jau pēc pirmā, 2008. gadā CD-R matricā izdotā ieraksta aizsākās Šona sadarbība ar Monreālas izdevniecību «Arbutus Records». Tur zem viena jumta, kādā pamestā industriālajā pilsētas ēkā, tolaik pulcējās un turpina to darīt daudzi. Klēra Bušēra (Claire Boucher) jeb «Grimes», «TOPS», «Doldrums», «Blue Hawaii», «Tonstrartssbandht» un citi.

«Sevidžs ir jaunais popa karalis, tikai tu to, iespējams, vēl nezini,» rakstījis kāds asprātīgs mūzikas apskatnieks Anglijā. «Labākais šīs zemes dziesmu un tekstu autors kopš laika, kad «Nīls bija jauns» (angliska vārdu spēle ‘since Neil was Young’),» izteicies kāds cits. Kopš minētajiem koncertiem Latvijā Šons izdevis 4 ierakstus, kuri pavēruši viņam ceļu gan uz lielākām skatuvēm, biezākiem žurnāliem, gan pie plašāka klausītāju loka.

Šons Nikolass Sevidžs
Šons Nikolass Sevidžs Foto: Publicitātes foto

«Viņa jūtas ir tavas jūtas. Sevidžs soļo cienīgi, apraudot zaudējumus un laistoties ar savām ciešanām. Un tas viss tev. Katram un ikvienam.» Tā par pēdējo kaseti «Magnificent Fist» raksta žurnāls Dazed & Confused.

Biļetes uz septīto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu «Zemlika» 20. un 21. oktobrī Durbē nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. To cena šobrīd – 26.00 EUR. Festivālam tuvojoties, biļtes kļūs dārgākas. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu