Rīgā atgriežas «čigānu panka» kolektīvs «Gogol Bordello»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ekstravagants skatuves tēls, huligāniska uzvedība un enerģētiski piesātināta mūzika, kas pārkāpj jebkādu žanru robežas un nicinoši izturas pret sabiedrībā pieņemtajām normām – amerikāņu čigānu pankroka apvienība «Gogol Bordello» izaicina un iekarsē publiku jau gandrīz divdesmit gadus. Ik gadu viņi nospēlē ap diviem simtiem koncertu, no kuriem liela daļa ir pilnībā izpārdoti, gluži tāpat kā grupas iepriekšējā uzstāšanās Rīgā. 2018. gada 20. maijā «Gogol Bordello» atgriezīsies koncertzālē «Palladium», piedāvājot karstas dejas, vīna šaltis un pilnu jaunā albuma «Seekers and Finders» dziesmu listi.

«Gogol Bordello» ir gluži kā multikulturālisma manifestācija – grupa ir radusies «visu iespēju zemē» Amerikā, tās līderis un iedvesmotājs ir dzimis Ukrainā, savukārt pārējo raibo kompāniju veido pārstāvji no Krievijas, Baltkrievijas, Etiopijas, Ekvadoras, kuri par savu dzīvesveidu uzskata pankroku, savukārt muzikāli dod priekšroku dzīvīgai vodeviļai, romantiskiem čigānu motīviem un brīžiem gluži brutālam ļembastam. Pat ja galvenokārt dziesmu teksti izskan tīrā angļu valodā, neizbēgami ir akcenti, ko saliek slāviskās un arī jidiša ietekmes. Uzdzīves apdziedāšana un bohēmas slavināšana – «Gogol Bordello» ir ceļojoša ballīte, kurai pretoties nespēj neviens pilnasinīgas mūzikas cienītājs.

Gogol Bordello
Gogol Bordello Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pasaules ietekmīgākie mediji «Gogol Bordello» ir veltījuši visdažādākos vārdus, no absolūtas sajūsmas līdz pilnīgai neizpratnei. Briti «The Independent» šo jestro kompāniju salīdzina ar «Balkānu – Amerikas The Pogues», velkot paralēles ar brīvdomātāja īra Šeina Makgovana grupu, kas savā ziņā iedvesmojusi arī «Gogol Bordello» tapšanu. «The Pichfork» sajūsminās par grupas līdera Jevgeņija Hutca (Eugene Hütz - Jevgeņijs Nikolajevs – ir arī grupas izveidotājs un tajā pašā laikā arī skandalozākais dalībnieks, kas savulaik ASV ieradies kā politiskais bēglis, pēc tam pat pamanījies iepīties tiesvedības procesos ar agrākajiem «Gogol Bordello» mūziķiem) harismu, kas kārtējo reizi iezīmē pankiem tik raksturīgo «mēs pret viņiem» pozīciju, «Wall Street Journal» atzīmē «Gogol Bordello» talantu un spēju apvienot Austrumeiropas noskaņas ar klasisko pankroku, kas noved pie pašas mežonīgākās uzstāšanās, kādu vien var iedomāties. «Gogol Bordello» ir apvienība, kas, kaut reizi redzēta klātienē, neatstāj vienaldzīgos – par to gan ir pārliecināts gandrīz ikviens mūzikas apskatnieks.

Provokācijas ir «Gogol Bordello» pastāvēšanas stūrakmens, savukārt enerģiskas un dzīvi apliecinošas melodijas, kā arī ciniski uzjautrinoši teksti – šīs apvienības firmas zīme. Savas muzikālās darbības laikā «Gogol Bordello» ir izdevuši desmit pilnmetrāžas albumus, paguvuši pagozēties vairākās augstas raudzes un arī alternatīvajā scēnā novērtētās filmās, kā arī nospēlēt jau tūkstošiem koncertu, vienlaikus nepazaudējot tikai sev vien raksturīgo skanējumu un attieksmi. Rīgā mūziķi ieradīsies sava jaunākā albuma noskaņās, bagāžā ņemot līdzi arī labākās dziesmas no pašiem iemīļotākajiem albumiem.

Biļetes uz «Gogol Bordello» koncertu koncertzālē Palladium Riga 20. maijā var iegādāties Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu