Izdota grāmata par Dailes teātra aktieri Pēteri Liepiņu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Aizņemoties populāra Latvijas televīzijas raidījuma nosaukumu, varētu teikt, ka aktieri ir mūsu nacionālie dārgumi – tautas mīlēti un cildināti, populāri ne tikai uz teātru skatuvēm, bet arī viņiem veltīto grāmatu lappusēs, turklāt interesanti, ka atzinību un mīlestību izpelnās ne tikai galveno lomu atveidotāji, bet arī izcili raksturlomu tēlotāji. Viens no šādiem aktieriem neapšaubāmi ir Pēteris Liepiņš – viens no Dailes teātra stūrakmeņiem, kurš strādā šajā teātrī kopš 1966. gada. Pēteris Liepiņš ir aktieris, kuram, šķiet, ir iespējams viss – viņš ir nepārspējams gan komiskajās, gan dramatiskajās lomās. Tagad par aktiera lomām, dzīvi un darbu teātrī iespējams lasīt arī grāmatā – biogrāfijā ar intriģējošu nosaukumu «Lidojošā zirga mugurā», ko sarakstījusi teātra zinātniece Irēna Lagzdiņa un, papildinātu ar bagātīgu fotomateriālu, klajā laidis «Apgāds Zvaigzne ABC».

Par Pētera Liepiņa tēliem sajūsminās gan mazie skatītāji, kuri vērojuši monoizrādes «Jērādiņa» un «Ķēniņa Mikabikas raibie svārki», gan pieaugušie, kuri atceras viņa prezidenta adjutantu Rudumu izrādē «Gūsteknis pilī», Izašaru «Jāzepā un viņa brāļos», Sudrabu Edžus Dauku, J. Dreslera Jefiņu, R. Blaumaņa Indrānu tēvu, tāpat arī Šerloku Holmsu, Hitleru izrādē «Zāra Leandere», V. Šekspīra Poloniju utt. Spilgtas lomas tēlotas arī pēdējo gadu izrādēs «Rīga dimd», «Frankenšteins», «Liec Dievam pasmieties» – tā varētu turpināt vēl un vēl. Jo patiesi šķiet, ka šim aktierim iespējams viss – viņš var tēlot ne tikai cilvēkus un dzīvniekus, bet pat lietas un parādības. Aktiera talants izmantots arī kino: lai atceramies Ķenci «Mērnieku laikos», policistu «Monā», Vili «Aveņu vīnā» un citus; šobrīd gaidām uz ekrāniem spēlfilmu «Bille», kurā Pēteris Liepiņš ir mācītāja lomā.

Foto: Publicitātes

Grāmatas autore Irēna Lagzdiņa regulāri rakstījusi par mūsdienu teātra mākslu presē; Apgādā Zvaigzne ABC izdota arī viņas grāmata «Izslāpums» par aktrisi Olgu Dreģi. Autores stils izceļas ar lielu pietāti pret aprakstāmo personību, dziļu, analītisku skatījumu uz izrādēm un aktieru dažādajām lomām, paralēli dodot arī vērtējumu režisoru, scenogrāfu, mūzikas autoru darbam. Grāmatas tēlainā valoda saistīs dažādu vecumu lasītājus – gan regulārus, gan mazāk regulārus teātra apmeklētājus. Savus veltījumus aktiera bagātajam radošajam mūžam grāmatā izteikuši arī citi – akadēmiķis Viktors Hausmanis, profesors un Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš, aktrises Olga Dreģe, Ilze Vazdika, Marīna Janaus, Dace Bonāte, Katrīne Pasternaka, aktieri Juris Strenga, Kaspars Pūce, Mārtiņš Vērdiņš un daudzi citi.

Grāmatas «Lidojošā zirga mugurā. Pēteris Liepiņš» atvēršanas svētki notiks 4. janvārī plkst. 16.00 «Apgāda Zvaigzne ABC» prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu