Kas sakāms Galaheram vecākajam?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Šķiet, pienācis laiks atzīt. Noels Galahers (50) nekad nav bijis oriģināls. Viss, ko viņš sacerējis, ierakstījis, ir meistarīga (reizēm ne tik meistarīga) kolāža no rokmūzikas vēstures. Arī Noela jaunais «eksperimentālais» albums nav nekāds izņēmums.

Noel Gallagher's High Flying Birds «Who Built The Moon?»

(Sour Mash) 7/12

Protams, varētu daudz rakstīt par abu «Oasis» brāļu sāncensību (šķēru epopeja īpaši smieklīga) - Liama albums izdots oktobra sākumā (skat. recenziju), Noela trešais solo - pusotru mēnesi vēlāk, taču abu brāļu vārdu apmaiņa publiskajā telpā tāda virspusēja «sprēgāšana» vien ir. Jā, Liams ir izvēlējies iet tradicionālu ceļu, viņa albums ieturēts «bītlu», «stounu» tradīcijās, Noels savukārt nolēmis eksperimentēt. Bet ir vairāk nekā skaidrs, ka tikai abi kopā, zem «Oasis» karoga viņi tā pa īstam spēj sacelt vētru... un gan jau agri vai vēlu «Oasis» apvienosies.

Noels allaž centies mūzikā iestrādāt kādas aktuālas tendences, nav baidījies sadarboties ar «Chemical Brothers», ietekmējies 90. gados no «The Beta Band» utt. Arī tagad pēc diviem diezgan tradicionāliem solo albumiem viņš nolēmis ļauties izaicinājumam. Te gan uzreiz jāsaka, ka jaunā plate «Who Built The Moon?» nav nekāds «King Krimson». Jā,

Noels ir izkāpis no komforta zonas, taču rezultāts tāpat ir diezgan tradicionāls.
Noels Galahers
Noels Galahers Foto: Vida Press

Sākotnēji Noelam jau viss bija saplānots, dziesmas sacerētas, atlika tikai doties uz studiju, taču tad 2014. gadā aizskatuvē ar psihedēliskā roka veterāniem «Primal Scream» viņš tika iepazīstināts ar dīdžeju un producentu Deividu Holmsu (David Holmes). Holmss ir viens no 90. gadu redzamākajiem elektroniķiem, un Noels visai augstu vērtējis viņa ierakstus.

Abi atraduši kopīgu valodu. Satikušies Belfāstā, iedzēruši, runājuši par mūziku, futbolu. Holmss uzlicis «Ice Cream» 60. gadu dziesmu «The Chewin' Gum Kid», iesamplējis ģitāras rifu un jautājis: «Vai vari uz šā sampla sacerēt savu dziesmu?» Tā tapa pirmais singls «Holy Mountain». Būtībā viss iepriekš sagatavotais materiāls tika nolikts malā, un jaunās dziesmas tapa uz vietas.

Holmss, būdams dīdžejs un melomāns ar milzīgu ierakstu kolekciju, atskaņojis Noelam dažādus retus ierakstus (no franču 60. popmūzikas līdz krautrokam), izaicinājis Noelu eksperimentēt.

Tomēr rezultātā visi eksperimenti ir tādi kā droši eksperimenti. Ievadošais «Fort Knox» tapis Kanjes Vesta «Power» iespaidā. Tas Noelam atgādinājis 80. beigu acid house, ko klausījies Mančestrā klubos. «She Taught Me How to Fly» ir mēģinājums sacerēt «Blondie» dziesmu. Pūtēji soulmūzikas ritmā pulsējošajā dziesmā «Keep On reaching» iedvesmojušies no fanka psihedēliķa Sly Stone. Šur tur ir atsauces uz R.E.M. («Black & White Sunshine»)... atsauce atsauces galā.

Arī saturiski Noelam nekas nav sasāpējis, viņš dzied par visu un neko vienlaicīgi. Ne velti viņš albuma bukletā šoreiz nav iestrādājis vārdus, un balsi ierakstā integrējis kopējā skaņu palagā.

Būšu kritisks. Kopumā «Who Built The Moon?», manuprāt, ir ļoti dekoratīvs «psihedēliskais» poproks, kas jau pēc nedēļas, visticamāk, zaudēs savu svarīgumu.

Izdošanas datums - 24.11.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu