Koncertzāle «Lielais dzintars» aicina sajust Islandes noskaņas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 8. līdz 10. decembrim Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» aicina atklāt ziemeļnieciskas sajūtas koncertu sērijā «Islandes nedēļas nogale». Četru koncertu kopums iepazīstinās ar islandiešu mākslinieku daudzveidīgo devumu klasiskajā un alternatīvajā mūzikā, vienlaikus noslēdzot spilgti pieteiktā cikla «Pasaule Lielajā dzintarā» šī gada programmu.

«Tas būs sajūtas atkailinošs, ziemeļnieciska skaudruma un tiešuma piepildīts ceļojums pie sevis,» par gaidāmo vēsta organizatori.

No piektdienas līdz svētdienai, četros žanriski atšķirīgos, bet sajūtās vienojošos koncertos «Lielais dzintars» iepazīstinās klausītājus ar spilgtākajām Islandes personībām mūsdienu mūzikā - pianistu Vikinguru Oulafsonu (Víkingur Ólafsson), komponistu un diriģentu Danielu Bjarnasonu (Daníel Bjarnason), dziedātāju, multiinstrumentālisti Oulefu Arnaldss (Ólöf Arnalds) un viņu domubiedriem.

Piektdien, 8. decembrī klausītāji tiks aicināti uz atklāšanas koncertu «48 mēness ainavas», kas niansētā tēlojumā spoguļos Islandes dabas ainavas tīrību un raupjumu. Programmā tiks atskaņoti astoņi islandiešu komponistu darbi, kuru vidū arī Turiduras Jounsdoutiras programmatiskā kompozīcija «48 mēness ainavas». Kompozīcija izpildīta un augstu novērtēta daudzviet Eiropā, tai skaitā Elbas Filharmonijā Vācijā. Liepājā to izpildīs īpaši šim atskaņojumam izveidots kamersastāvs – Vikingurs Oulafsons (klavieres), Sainna Torsteinsdoutira (čells), Ardnginnira Aurnadoutira (klarnete), Skuli Sverrisons (basģitāra), Oulefa Arnaldss (balss) un Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu kvartets diriģenta Daniela Bjarnsona vadībā.

Foto: Publicitātes foto

Pretstatā - sestdienas koncerta «Procesijas» neparasto piesātinātību veidos dažādu mūzikas žanru, tai skaitā džeza un elektronikas, sapludināšana vienotā kompozicionālā veselumā. Skaņdarbu sērijā «Procesijas» komponists un diriģents Daniels Bjarnasons asi, spilgti un tieši atklāj mūsdienu Islandes maģiju klasiskās mūzikas pasaulē. Bjarnasona nesenākās sadarbības bijušas ar orķestriem Los Angeles Philharmonic, BBC Philharmonic, Iceland Symphony Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Toronto Symphony Orchestra, bet 9.decembra programmā diriģents koncertēs kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un islandiešu solistiem.

Vakara turpinājumā, pulksten 21, Kamerzālē notiks noslēpumains Nakts koncerts - ļaušanās ziemeļu dziesminieku nakts plūdumam un gastronomiskiem pārsteigumiem. Tas būs mēģinājums notvert skaņu, garšu un laiku vienuviet. Programmā iekļautas Skuli Sverrisona un Oulefas Arnaldss dziesmas, ko komponisti izpildīs kopā ar Sainnu Torsteinsdoutiru, Vikinguru Oulafsonu, Ardnginniru Aurnadoutiru un Danielu Bjarnasonu.

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 10.decembrī «Islandes nedēļas nogali» noslēgs pianista Vikingura Oulafsona solokoncerts, kurā dzirdēsim šogad Deutsche Grammophon izdotajā ierakstā «Philip Glass. Pianoworks by Víkingur Ólafsson» iekļautos skaņdarbus. Vikingura pieskārieni klavieru taustiņiem acu priekšā uzbur amerikāņu komponista Filipa Glāsa muzikālos tēlus. Vienkāršā un izsmalcinātā Oulafsona spēles maniere klausītājām ļauj līdz niansēm iepazīt 20. gadsimta amerikāņu minimālista spilgtākās klaviermūzikas virsotnes.

««Islandes nedēļas nogales» programmu veidoju kopā ar izcilo islandiešu pianistu Vikinguru Oulafsonu, kurš absolvējis prestižo Džuljarda skolu (The Julliard School, Ņujorka, ASV) un pēc studijām koncertē kā solists ar labākajiem mūziķiem - sākot ar zviedru klarnetistu Martinu Frostu līdz pat Bjorkai. Vikingurs ir ne tikai starptautiski atzīts pianists, bet arī augsti novērtēta kamermūzikas festivāla Reykjavík Midsummer Music mākslinieciskais direktors, neatkārtojama personība mūsdienu klasiskajā mūzikā,» iepazīstina koncertzāles «Lielais dzintars» mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Uz «Islandes nedēļas nogales» notikumiem iespējams iegādāties arī kopbiļeti, kas sniedz iespēju apmeklēt visus nogales pasākumus par izdevīgāku cenu - €35. Ierodoties uz pasākumu, kopbiļete jāsamaina pret aproci koncertzāles informācijas centrā.

«Islandes nedēļas nogales» pirmajā dienā tiks atklāta arī Ziemeļvalstu laikmetīgajai arhitektūrai veltīta izstāde, kurā apvienotas divas fotogrāfiju sērijas - «Nordic ID» un «Nordic Block». Sērijas «Nordic ID» saturisko kodolu veido mēģinājumi atbildēt uz jautājumu, ko mūsdienās nozīmē ziemeļu identitāte un kā tā atspoguļojas arhitektūrā, savukārt izstāde «Nordic Block» (Ziemeļu kvartāls) pievēršas kvartālu apbūves attīstībai Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. Izstādes ir sagatavojis Baltijas jūras valstu arhitektūrai un dizainam veltītais žurnāls «Project Baltia» (Sanktpēterburga), bet projekta vadītājs ir žurnāla galvenais redaktors Vladimirs Frolovs. Izstāde tiek organizēta sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā un Latvijas Arhitektūras muzeju, ekspozīcija mākslas telpā Civita Nova bez ieejas maksas būs apskatāma līdz gada beigām.

Islandes nedēļas nogali organizē SIA «Lielais dzintars», tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas pašvaldības atbalstu. Biļetes nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles «Lielais dzintars» informācijas centrā. Plašāka informācija par norisēm koncertzālē: www.lielaisdzintars.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu