Ceļvedis: Senās uguns nakts, vegāni, Līvi, piens un medus, nēģu svētki u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Tici vai ne, bet šī ir vasaras mēneša augusta pēdējā brīvdienu nedēļa, ko noteikti saplāno sev tīkami! Un ir arī no kā izvēlēties...

PASĀKUMI

Senās uguns nakts

26.augustā visā Latvijā notiks Senās uguns nakts, kad saulrieta laikā pirms plkst. 20.30 Baltijas jūras krastā ikviens tiek aicināts iedegt ugunskuru, simbolizējot apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru un vienlaicīgi atvadīties no vasaras. Senās uguns nakts visās valstīs ap Baltijas jūru notiks vienlaicīgi. Pie ugunskuriem cilvēki aicināti izteikt savus solījumus jūrai, lasīt dzeju, dziedāt, iet rotaļās vai vienkārši vērot ugunskuru un jūru. Seno ugunskuru nakts pasākumi norisināsies visā Latvijas piekrastē.

Foto: publicitātes

«Vegānfestivāls» jau šonedēļ! Mūzika, meistarklases un tirdziņš

Festivāla programmu veido četras nozīmīgas daļas. Gardumu programmā uzsvars likts uz ēdienu gatavošanu, kā arī baudīšanu un ideju aizgūšanu ikdienas receptēm. Šajā daļā tev būs iespēja iedvesmoties meistarklasēs un lekcijās kopā ar harismātiskajām un populārajām ēdienu blogerēm Marutu Rampāni (Ēdamzāle), Laini Rūdolfu (The Thriving Vegan) un Sandru Vungi (Vegansandra). Par gardumiem būs parūpējušies Bhajan Cafe, Fat Pumpkin un Terapija. Savukārt par patīkamu atmosfēru visas dienas garumā rūpēsies Svētku programma, priecējot ar Latvijā zināmu mūziķu uzstāšanos - Very Cool People, The Coco’nuts, The Big Bluff, My Radiant You un citiem. Bērnus priecēs izklaidējoši izglītojošas atrakcijas un seju apgleznošanas darbnīca. Vegānfestivāls norisināsies šā gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, ieeja festivālā bez maksas.

Foto: publicitātes

Atpūtas pasākums «ma-DARA 2017»

Jau sesto gadu Ziemupes jūrmalā augusta izskaņā - šogad 26. un 27. augustā - divu dienu garumā norisināsies mūsu sakņu, piederības, ģimeniskuma un kopā būšanas svētki - atpūtas pasākums «ma-DARA». Atpūtas pasākums «ma-DARA» ir vieta un laiks, kur apstājas ikdienas rūpes, ir mirklis, ko baudīt, impulsi, kam ļauties, vieta, kur vienkārši būt, mācīties, saklausīt, iepazīt un darīt. Citus gadus godā tika celtas tādas vērtības kā Saule, Saknes, Zalktis, Rasa. 2017. gada vadmotīvs - UGUNS. Pamatmērķis ir ne tikai celt godā mūsu saknes - tautasdziesmu, tautastērpu, bet arī to, kas caur šo viedo skatījumu tiek radīts šodien - caur dziesminiekiem un dzejniekiem, gleznotājiem, audējiem, amatniekiem, vīndariem un daudz dažādu amatu un prasmju meistariem. Pasākumā savijas vārda, dziesma un skaņas spēks, ko papildina radošās darbnīcas, kopīga Saules pavadīšana un Uguns iedegšana.

Foto: publicitātes

Carnikavas Nēģu svētki

26. augustā visas dienas garumā apmeklētāji var baudīt dažādu pazīstamu mākslinieku uzstāšanos, kā arī došanos ar zvejnieku laivu uz vietu, kur Gauja satiekas ar Baltijas jūru. Dienas laikā arī iespējams nobaudīt uz grila ceptus nēģus vai nēģu zupu, kas tiek pagatavota milzīgā katlā, kā arī iegādāties kaut ko īpašu un neaizmirstamu tradicionālajā amatnieku tirgū. Amatnieku gadatirgus, kulinārijas šovs, izbraucieni ar laivām, nēģu zupa, laivu parāde, koncerti, uguņošana un zaļumballe! Uzstāsies Intars Busulis un Abonementa orķestris, brāļi Auzāni un Slavenais Jersikas orķestris, Laimis Rācenājs un «Neaizmirstulītes», Elza Rozentāle un daudzi citi!

17. vispārējie Latvijas piena, maizes un medus svētki 2017

Godinot latviešu ēdienkartei tik ļoti tradicionālos piena, maizes un medus produktus, šo sestdien, 26.augustā, Jelgavā jau septiņpadsmito reizi norisināsies «Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki 2017», pulcējot vairāk nekā 180 tirgotājus un amatniekus. Savukārt elpu aizraujoši notikumi risināsies Lielupes ūdeņos, kur no 1 litra piena pakām pašbūvētos peldlīdzekļos ģimenes, draugu kompānijas un dažādu uzņēmumu kolektīvi piedalīsies «15. Baltais Piena paku laivu regatē», bet no plkst. 17.00 Pasta salas estrādē apmeklētājus priecēs «Mirage Jazz Orchestra» un Ieva Kerēvica, «Rīgas Modes», «Galaktika» un putu ballīte ar DJ JAX. Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Foto: publicitātes

«Burtu tirgus»

Lai sagatavotos Zinību dienai, Kalnciema kvartālā 26.augustā no plkst. 10.00 līdz 16.00 notiks Burtu tirgus. Tajā būs atrodams viss nepieciešamais, lai sagatavotos ne tikai skolas gaitām, bet arī iepriecinātu sevi ar interesantu grāmatu, košu plānotāju vai lai atrastu oriģinālas dāvanas, skolu sākot. Paralēli tirgus rosībai divas bērnu grāmatas piedzīvos savus atklāšanas svētkus, kā arī bērni aicināti piedalīties radošās darbnīcās. Lai rosinātu vēlmi un degsmi cītīgi mācīties un strādāt pie dažādiem projektiem, gan bērniem, gan pieaugušajiem nepieciešami noderīgi plānošanas rīki - tāfele, kuru piekārt pie sienas un pierakstīt svarīgākos nedēļas darbus; plānotājs, kurā apkopotas visas tikšanās un mājasdarbi; mīļākā pildspalva, ar kuru cītīgi pierakstīt svarīgas zinības. Tāpat tirgū būs iespējams atrast dažādas dizaina lietas, apģērbu un grāmatas. Zemnieki priecēs ar tirgus delikatesēm un palīdzēs sagatavoties 1. septembra mielastam.

Foto: publicitātes

Prāta laboratorija svinēs Apes pilsētas svētkus

Ceturtajā augusta sestdienā uz īpašu Apes pilsētas svētkiem veltītu erudīcijas spēli aicina «Prāta laboratorija». Sestdienā, 26.augustā, kad Apē tiks šķetināti Rūpniecības ielas stāsti, mājvietu būsim raduši Rūpniecības ielā 10, kur savā pagalmā plkst.16:00 erudītus uzņems Rasma un Anita Harju. Vienlaikus spēlē vāksim līdzekļus dziesmu grāmatu iegādei Apes Svētā Mateja evaņģēliski luteriskajai draudzei. Svētku spēle noritēs saīsinātā formātā - labākās komandas noskaidrosim septiņos raundos, kā allaž meklējot atbildes uz jautājumiem gan par mūsu novadiem un Latviju, gan plašo pasauli.

Foto: publicitātes

KONCERTI

«Līvifest» - rokmūzika un leģendas klātbūtne

26. augustā Liepājā, koncertestrādē «Pūt, vējiņi!» notiks festivāls «Līvifest 2017». Rokmūzika un klātbūtnes sajūta visiem, kas jūtas liepājnieki – neatkarīgi no dzīves vietas. «Līvifest» saimnieks ir mūziķis Ainars Virga, viņš kopā ar savu komandu šo festivālu rīko jau trešo gadu. Arī šogad festivāla laikā notiks ««Līvu» dziesmu svētki» – Liepājas koru priekšā kā solisti stāsies Ainars Virga, Mārcis Judzis, Elviss Grodums, Jānis Buķelis jeb Buks, Fēlikss Ķiģelis. «Katra dziesma būs pārsteigums, katrs priekš sevis varēs tādu atrast,» Virga norāda, cik īpašs skanējums «Līvu» dziesmām ir šādā izpildījumā. Koncerts sāksies pulksten 16. Vakara lielkoncerta sākums plkst. 19. Tajā uzstāsies «Dzelzs vilks», «Ryga», «Colt», no Latgales nākušie, «Līvus» un Virgu dziļi cienošie rokeri «Wild Detroit Gang», kā arī no jauna rokmūzikas ainavā atgriezusies Liepājas grupa «Melnā princese». Katra grupa izpildīs arī pa vienai «Līvu» dziesmai savā manierē un ar savu izjūtu. Noslēgumā uz skatuves līdz ar grupu «Līvi&Buks» nāks arī «Līvu» bijušie dalībieki – Igo, Tomass Kleins. Festivāla pirmo daļu vadīs aktieris Viktors Ellers, otro – dziesminiece Maija Kalniņa.

Foto: publicitātes

Dzintaru koncertzālē notiks koncerts ar Guntara Rača dziesmām

27. augustā Dzintaru koncertzālē festivāla «Bigbank Latvijas pērles» laikā notiks Guntara Rača «dziesmu pērļu vakars», informē «MicRec» pārstāve Ilze Pleša. Sadarbībā ar Latvijas pazīstamākajiem mūzikas autoriem rakstītās Rača dziesmas ir kļuvušas par mūsdienu populārās mūzikas klasiku, un šis vakars solās būt par sadziedāšanās svētkiem ikvienam klātesošajam, norāda Pleša. Koncerta pirmajā daļā «Kur dzīvo laime» uzstāsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris un Uldis Marhilevičs. Kopā ar solistiem izskanēs dziesmas no trīs dziesmu cikliem ar Rača vārdiem. Skanēs dziesmas no populārajiem cikliem «Iedomājies» un «Gaismas atgriešanās». Kopā ar kori dziesmas izpildīs solisti Aija Andrejeva un Miks Dukurs.

Foto: publicitātes

Kaboverdes eksotiskās noskaņas «Lielajā dzintarā»

26. augustā Liepājā, Lielā Dzintara Kamerzālē ar emocionālu un sajūtām bagātinātu priekšnesumu Latvijā viesosies Kaboverdes mūziķis Tcheka. Tcheka, īstajā vārdā Manuel Lopes Andrade, dzimis Ribeira da Barca ciematā Santjago salā, kas ir viena no lielākajām Kaboverdes republikā, Rietumāfrikas krastā. Tchekas muzicēšanas stilu raksturo Kaboverdes salai piemītošā mūzika, kur starp afrikāņu ritmiem sadzirdama brazīliešu samba un kubiešu rumba, papildus Tcheka meistarīgi pārveido tradicionālo žanru «batuque», tā radot tikai sev īpašu emocionālu skanējumu.

Foto: publicitātes

«Arms And Sleepers» no ASV un «Sun Glitters» no Luksemburgas dubultkoncertā

Pasākumu sērijas «Zemlika nāk…» ietvaros 26. augustā «Noliktavā» Durbē notiks projektu «Arms And Sleepers» no ASV un «Sun Glitters» no Luksemburgas dubultkoncerts. Dažādās inkarnācijās Latvijā jau vairākkārt koncertējušais Mirzas Ramiča (Mirza Ramic) un Maksa Lūisa (Max Lewis) veidotais projekts «Arms And Sleepers» no Bostonas atgriežas ar vienīgo koncertu Durbē kopā ar 2012. gada festivāla «Zemlika» viesi Viktoru Fereiru (Victor Ferreira) jeb «Sun Glitters». Jāatgādina, ka jau dienu vēlāk pasākumu sērija turpināsies ar Latvijas Nacionālā teātra viesizrādi «Zēns» Durbes kultūras namā.

Foto: publicitātes

Iemīļotas dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem Dzintaru koncertzālē

Jau ceturtais festivāls «Bigbank Latvijas pērles» izskanēs augusta pēdējā nedēļas nogalē, vienuviet pulcējot iemīļotus Latvijas popmūzikas dziedātājus, kas izpildīs latviešu mūzikas spožākās pērles. Šoreiz festivāla uzmanības centrā izvēlēti trīs ievērojami dzejnieki, kuru daiļrade kļuvusi par neatņemamu latviešu dziesmu pamatu. Festivāla otrajā vakarā, 26. augustā, skanēs dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem. 26. augusta vakarā uz skatuves kāps tādi dziedātāji kā Andris Ērglis, Antra Stafecka, Rihards Lepers, Dainis Skutelis, Anmary, Mārtiņš Ruskis, Aija Andrejeva, Oranžā kora meitenes, grupa «Četri vienā» un citi, kuri atskaņos labi zināmās un skaistākās melodijas ar Zālītes vārdiem.

Foto: publicitātes

IZRĀDES

Durbē gaidāma Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde

Pasākumu sērijas «Zemlika nāk…» ietvaros 27. augustā Durbes kultūras namā gaidāma Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde «Zēns». Septītā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla «Zemlika» gaidās, kas notiks oktobra nogalē, pavasara un vasaras mēnešos Durbē notiek vairāki kultūras pasākumi. Sērijas «Zemlika nāk» ietvaros šogad arī vairākas Latvijas valsts un nevalstisko teātru viesizrādes. «Dirty Deal Teatro» viesizrādēm «Blēņas un pasakas» un «Kas notiks rītdien?» un Vladislava Nastavševa Ģertrūdes ielas teātrī iestudētajai «Melnā sperma» seko Elmāra Seņkova iestudētā Huana Majorgas luga «Zēns».

Rīgas Improvizācijas teātra maratons šogad ilgs 25 stundas

26. un 27. augustā Splendid Palace, Cafe Film Noir, Rīgas Improvizācijas teātra (RIT) aktieri ielēks 25 stundu garā improvizācijas maratonā. Uzstāsies RIT pamatsastāvs, studijas ART i ŠOK, Prieka Ministrija, KIKIT, IN impro, Kontakts, jaunākie RIT dalībnieki un RIT draugi. Vairāk nekā diennakti ilgajā improvizācijas virpulī skatītājiem tiks piedāvāta plaša programma - studiju izrādes, improvizācijas džemi jauktos sastāvos, kā arī muzikālā improvizācija. Šis būs otrais šāda veida improvizācijas maratons Latvijas improvizācijas vēsturē.

Foto: publicitātes

KINO

«Splendid Palace» norisināsies ikgadējais Dāņu kino vasaras festivāls

No 25. līdz 27. augustam kinoteātrī «Splendid Palace» otro reizi norisināsies gaidītais Dāņu kino vasaras festivāls, kas tapis sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu un skatītājiem piedāvā noskatīties četras izcilas dāņu kinofilmas, kuru režisores ir sievietes. Festivāla laikā būs iespēja tikties ar vienu no filmu režisorēm - Aneti K. Olesenu (Annette K. Olesen), kura pasākumā piedalās ar divām spēlfilmām. Kinoteātra «Splendid Palace» kuratore Daira Āboliņa: «Dāņu kino fenomens ir Eiropas pozitīvais piemērs. Filmu industrijā Dānijā līdzās vīriešiem režisores sievietes ir izteikti spēcīgas, nerunājot par dzimti, bet gan mākslas izpausmi. Arī Larss fon Trīrs šajā filmu kolekcijā nav baltais zvirbulis, jo viņa filmās sievietēm vienmēr bijusi nozīmīga loma. «Splendid Palace» publika Dāņu kino jau ir iepazinusi un iemīļojusi, tāpēc paredzam šo tradīciju turpināt arī turpmāk.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu