«Vijole, lociņš un publika» Saruna ar vijolnieci Kristīni Balanas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Vijolniece Kristīne Balanas pašlaik Latvijā viesojas retu reizi, bet pārējā laikā apceļo Eiropas koncertzāles un gūst jaunas radošas ierosmes studijās pie ārzemju profesoriem. Kritiķi un publika viņu sagaida ar ovācijām, novērtē viņas vijoļspēles virtuozitāti un pārliecinošo skaņdarbu sniegumu. No 23. līdz 26. augustam četrās Latvijas kamerzālēs izskanēs Kristīnes Balanas un Andreja Osokina jeb «Duo LV» koncerti. Šovakar koncerts notiks Smiltenē, rīt – Berģos, tad arī Saldū un Ropažos. Aicinājām vijolnieci uz nelielu sarunu.

Pēdējo reizi, kad Latvijā varējām dzirdēt tevi spēlējam, tu biji aizrāvusies ar Sergeja Prokofjeva mūziku. Kuru komponistu partitūras labprāt šķirsti šobrīd?

Šobrīd labprāt turpinu strādāt pie 20. gadsimta skaņdarbiem – Korngolda, Elgāra vijoļkoncertiem, kā arī pie Šimanovska daiļrades, viņa miniatūrām, pirmā vijoļkoncerta un sonātes.

Un kāpēc šāda izvēle?

Šis vēlīnais romantisma periods man mūzikā ir ļoti tuvs, it īpaši Korngolda, Ļutoslavska un Prokofjeva mūzikā. Šajā laikā tā ir ļoti piesātināta ar krāšņām skaņu paletēm, folkloras motīviem, tomēr arī iekļauj emocionālus pārdzīvojumus.

Kristīne ar māsu Margaritu un brāli Robertu
Kristīne ar māsu Margaritu un brāli Robertu Foto: no personiskā arhīva

Kā notiek tava iepazīšanās ar skaņdarbu? Vai tev šķiet svarīgi izprast tā vēsturisko kontekstu, izanalizēt mūzikas valodu?

Pirms partitūras atvēršanas es vienmēr iepazīstos ar komponista dzīvi un iespaidiem. Tikai pēc tam ar mūzikas valodu, klausoties un analizējot viņa daiļradi.

Vai neilgojies pēc mūzikas «Made in Latvia»? Un vai ir iespēja to atskaņot Eiropā?

Protams, ilgojos. Atskaņot pašmāju mūziku Eiropas publikai gan izdodas regulāri. Pagājušajā sezonā vairākkārt spēlēju Pētera Vaska, Pētera Plakida un Lūcijas Garūtas darbus. Pētera Vaska skaņdarbi tiks iekļauti arī manos nākamās sezonas koncertos, kā arī prestižajā Preisteines festivālā (Presteigne Festival) Velsā.

Kur pašlaik norit tava aktīvā ikdiena?

Visvairāk laika pavadu Berlīnē, kur mācos pie profesora Kolja Blacher jau pusotru gadu.

Kristīne ar savu ģimeni
Kristīne ar savu ģimeni Foto: no personiskā arhīva

Ko tu uzskati par savu lielāko veiksmes stāstu pēdējā laikā?

Biju uzaicināta spēlēt Mendelszona vijoļkoncertu ar Parīzes kamerorķestri pasaulslavenajā Parīzes filharmonijā, kas man bija liels pagodinājums. Orķestri vadīju no vijoles, bez diriģenta, kas bija diezgan liels izaicinājums.

Īpaši bija arī koncerti ar Londonas Haidna orķestri un Janus Simfonisko orķestri, atskaņojot Elgāra un Korngolda vijoļkoncertus.

Šobrīd top arī vairāki videoierakstu projekti kopā ar māsu čellisti Margaritu, par kuriem vairāk informācijas būs pieejama drīzumā.

Vai tu varētu nosaukt trīs lietas, kas sniedz tev prieku, lai kurā pasaules malā tu atrastos?

Vijole, lociņš un publika!

«Duo LV» tuvākie koncerti Latvijā:

23. augustā Smiltenes kultūras centrā,

24. augustā kultūras centrā «Berģi»,

25. augustā Saldus Mūzikas un mākslas skolā,

26. augustā Ropažu Kultūras un Izglītības centrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu