Labas vibrācijas ar «Red Hot Chili Peppers» Lucavsalā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto,TVNET

Tā vien gribējās šim koncerta apskatam likt simbolisku nosaukumu «Zem tilta Daugavas krastā» vai «Zem tilta Lucavsalā», atsaucoties uz vakara viesu «Red Hot Chili Peppers» (RHCP) vispopulārāko dziesmu «Under the Bridge» («Zem tilta»), taču nekā... Bija jādomā cits virsraksts. Grupa vienkārši šo dziesmu koncertā mums tā arī nenospēlēja. Pirms pāris dienām Krakovā, Polijā gan...

Ja pēc šās vasaras pirmā Lucavsalas lielkoncerta likās, ka Deivs Grols un viņa «Foo Fighters» ar trīs stundu garu koncertu izaicināja ne vienu vien pacietīgāko fanu, tad pēc ceturtdienas vakara «peperu» koncerta... nezinu kā jums, bet man palika neliela mazuma piegarša. Un ne jau tikai tāpēc, ka vīri nenospēlēja «Under the Bridge». Viss koncerts kopumā nenoritēja tik gludi kā varētu. Sākumā vairākkārt pie monitoru režisora ar pretenzijām devās ģitārists Džošs Klinghofers (Josh Klinghoffer, 37), un šī nervozēšana atstāja iespaidu arī uz viņa spēli (vietām maķenīt neritmiski), un arī pārējie vīri, īpaši solists Entonijs Kīdiss (Anthony Kiedis, 54), bija tādi kā mazliet rezervēti.

Un tas varbūt nav arī nekas pārsteidzošs. Galu galā grupa aktīvi darbojas jau 35 gadus.

80. gados ar pirmo sastāvu puiši puspliki mētājās pa Kalifornijas naktsklubu skatuvēm kā negudri, reizēm piesegdami savus dzimumlocekļus tikai ar zeķēm.

Tika lietotas arī narkotikas (diemžēl heroīnu pārdozēja pirmā sastāva ģitārists Hilels Slovaks), vēlāk, jau 90. gadu sākumā, ar atjaunotu sastāvu RHCP tā pa īstam sāka izbaudīt rokzvaigžņu slavu... ar visām tās blaknēm. Nav brīnums, ka pavisam nesen intervijā radio «Sirius XM» bundzinieks Čads Smits (Chad Smith, 55) izteicies, ka, iespējams, pienācis laiks mest koncertēšanai mieru. «Man patīk darbs studijā, bet koncertturnejas puse... nezinu, cik ilgi mēs vēl to pavilksim,» viņš teica.

Has Chad Smith hinted that the Red Hot Chili Peppers are about to retire?

Nepārprotiet. Koncerts bija labs. Fankroka karaļi vēl aizvien ir labā formā un nav uzskatāmi par nostalģijas grupu. Jaunais albums «The Getaway» ir tīri labs. Taču zināms nogurums vīru sejās un ķermeņa valodā tomēr bija jūtams.

Taču, kā saka, labāk vēlu nekā nekad, un tiešām liels prieks, ka uz koncertu Lucavsalā pulcējās tik ļoti liels skaits cilvēku. Īpaši daudz varēja dzirdēt lietuviešu valodu, jo, kā zināms, Kīdiss ir lietuviešu izcelsmes amerikānis.

Arī Latvijā 90. gadu sākumā atminos nelielu «pepermāniju». Pēc izcilā (manuprāt, vēl aizvien labākā) albuma «Blood Sugar Sex Magik» (1991) vairāki vietējās alternatīvās skatuves basģitāristi sāka slepot (slap, - basa spēle tehnika) kā Flī (Flea, 54) - grupas «Deports uz debesīm» basists bija kļuvis par fanu, arī «How Much Personalities» cītīgi citēja gan RHCP, gan «Rage Against The Machine». Arī es pats atminos kādu epizodi pie skolas biedra kaut kur dziļi Latgales laukos Sakstagalā, kad ar pārnēsājamo magnetofonu karstā vasaras dienā pa grants ceļu kājām devāmies kādus piecus kilometrus no viensētas uz Sakstagala centra diskotēku, uz pilnu klapi klausoties «Give it away give it away give it away now, Give it away give it away give it away now»...

«Red Hot Chili Peppers» ir jau sen daļa no rokmūzikas kanona. Agrīnie fanka albumi (piemēram, otro plati Freaky Styley producējis pats Džordžs Klintons (George Clinton) no «Parliament-Funkadelic») iezīmē «peperu» pagrīdes gadus, kad par viņiem leģendas sāka klīst ne tikai dzimtajā Kalifornijā. Tad seko jau daudz piezemētāks alternatīvā roka posms, kaut Flī allaž saglabājis savu basa spēles rokrakstu, kam iedvesmu smēlies no Būtsija Kolinsa (Bootsy Collins), «Defunkt» (Džozefa Bovija 1978. gada dibinātais punk jazz, fanka ansamblis) u.c. Vispār Flī pusaudža gados ļoti labi spēlēja trompeti... bet šis stāsts lai paliek citai reizei.

Basģitārists Flī (Flea, 54) un bundzinieks Čads Smits (Chad Smith, 55)
Basģitārists Flī (Flea, 54) un bundzinieks Čads Smits (Chad Smith, 55) Foto: Mārtinš Otto,TVNET

Koncertā izskanēja vairāki grupas hiti, arī pāris kaverversijas (Stīvija Vondera, «The Stooges»), protams, vislielākā publikas atsaucība bija vērojama tādām dziesmām kā «Californication» un «By The Way». Kvartetam uz skatuves palīdzēja vēl divi mūziķi, faktiski trīs (vienā dziesmā Flī uzradās palīgs - vēl viens basists).

Kopumā tās bija labas vibrācijas...

Bija vērojami arī nelieli tehniski uzlabojumi. Aiz skaņu pults piekārts vēl viens skandu ķekars, kas ļāva baudīt mazliet kvalitatīvāku skaņu arī tālāk stāvošiem. Kaut koncerta skaņa jau tuvu pie izejas bija visnotaļ nebaudāma... un daudzi cilvēki koncertu klausījās tieši tur.

Protams, jāpiemin arī koncerta iesildītāji - «Carnival Youth» un «Knower». Grupas soliste pirms koncerta bija publicējusi mīlīgu bildi, kurā redzama, apkampjot Rīgā Kristapu Porziņģi.

Riga!! Last @knower_music show tonight opening for red hot chili peppers

A post shared by Genevieve Artadi (@genevieveartadi) on

Koncerts pulcējis ap 30 000 apmeklētāju, liecina organizatoru aplēses.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu