«Lielās mūzikas balvas» gada izrādes titulam nominētas trīs operas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Zeltiņa

«Lielajai mūzikas balvai» kategorijā «Gada uzvedums» nominēta Ērika Ešenvalda opera «Iemūrētie» Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB), kora opera «Neoarctic» Rīgas Krievu teātrī un Šarla Guno opera «Fausts» Latvijas Nacionālajā operā.

Kā informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica, Ešenvalda opera «Iemūrētie» ir uzrunājošs un ļoti būtisks, saturā daudzslāņains darbs, kas, aktualizējot atšķirīgas dzīves vērtības un izvēles nenovēršamību, personiskā un pārlaicīgā mērogā runā par upura neizbēgamību un jēgu. Operas pirmizrāde notika 19. maijā.

Kora opera «Neoartctic» ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu - jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz Zemes ekosistēmām. Trešais dāņu režisores Kirstenas Dēlholmas radītās eksperimentālās apvienības «Hotel Pro Forma», Latvijas Radio kora un diriģenta Kaspara Putniņa sadarbības projekts pirmizrādi piedzīvoja 26.augustā.

Savukārt Johana Volfganga Gētes traģēdijas iedvesmotās Šarla Guno operas «Fausts» iestudējums Aika Karapetjana režijā un ar muzikālo vadītāju Tadeušu Voicehovski pie diriģenta pults pirmizrādi piedzīvoja 30.septembrī. Iestudējums ir spriegs un emocionāli uzrunājošs, vērienīgs un cilvēciski patiess, tas izdevies gan muzikāli, gan vizuāli mākslinieciski iespaidīgs. Izrāde ir konceptuāli un stilistiski konsekventa, arī muzikāli un vizuāli harmoniska, jo režija te seko mūzikai, kas mūsdienās ir retums, pauda Bružēvica.

Jau ziņots, ka «Lielās mūzikas balvas 2016» pasniegšanas ceremonija notiks 7. martā plkst.19 LNOB.

«Lielā mūzikas balva» ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad pasākums notiks 23. reizi. 1993. gadā KM pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu.

«Lielās mūzikas balvas» pasākumu organizē KM un «Latvijas Koncerti».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu