Bovijs tikai neilgi pirms nāves uzzināja, ka ir neglābjami slims

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no klipa

Jauna dokumentālā filma par mūziķi un popkultūras ikonu Deividu Boviju «David Bowie: The Last Five Years» atklāj jaunas detaļas par Bovija pēdējo albumu un viņa slimību. Filmas veidotāji apgalvo, ka Bovija pēdējais singls «Lazarus» nebija viņa «atvadu dāvana» faniem, jo par savu neārstējamo slimību viņš uzzināja tikai trīs mēnešus pirms nāves.

Filma, kas tapusi kā piemiņa pirms gada, 10. janvārī mūžībā aizgājušajam Bovijam, BBC2 kanālā tiks demonstrēta sestdien, 7. janvāra vakarā, dienu pirms Bovija 70. jubilejas.

Atgādinām, ka pagājušogad Bovijs izdeva albumu «Blackstar», kas vizuāli stilizēts ar melnu zvaigzni ★ un kas muzikāli bija būtiski atšķirīgs no visa, kas līdz šim atrodams Bovija diskogrāfijā. Taču jau pēc pāris dienām Bovijs nomira, liekot faniem domāt, ka albums ir viņa atvadu vēstule, kurā viņš apzināti sevi un pasauli sagatavo savai aiziešanai.

Filmā tiek atklāts, ka Bovijs par to, ka ir neglābjami slims, uzzināja klipa «Lazarus» filmēšanas dienā.

Klipa režisors Johans Renks (Johan Renck) apgalvo, ka

Bovijs ar šo klipu nedeva mājienus, ka atrodas uz nāves gultas, jo tā ideja viņam bija radusies, pirms viņš uzzināja liktenīgo diagnozi.

««Es vienkārši vēlos uztaisīt vienkāršu performances klipu,» viņš man teica,» atceras režisors.

«Kad izdzirdēju dziesmu, uzreiz iedomājos, ka Bovijam jāfilmējas gultā, uz to mani pamudināja dziesmas bibliskais konteksts, nevis tas, ka viņš bija slims,» stāsta režisors. «Tikai vēlāk es uzzināju, ka Bovijam paziņota galīgā diagnoze un viņa ārstēšana pārtraukta.»

Atgādinām, ka «Lazarus» ir tituldziesma pirms gada Ņujorkā pirmizrādītajai teātra izrādei ar tādu pašu nosaukumu, kas balstīta uz viņa 1976. gada kinolentes «The Man Who Fell To Earth» motīviem un stāsta par Tomasu Ņūtonu - no alkohola atkarīgu citplanētieti.

Šīs izrādes režisors Ivo van Hovs (Ivo Van Hove) filmā stāsta, ka Bovijs bija cerību pilns pievarēt slimību un vēl pāris nedēļas pēc diagnozes noteikšanas kala jaunus radošus plānus.

Jaunās dokumentālās filmas režisors ir Franciss Veitlijs (Francis Whately), kurš atbildīgs arī par citām BBC Bovija dokumentālajām filmām.

Filmā detalizēti aplūkots Bovija pēdējo gadu veikums, kā arī viņa attiecības ar slavu, kad pēc 2003. gada pārciestās sirdstriekas viņš apzināti pazuda no sabiedrības acīm.

Veitlijs uzskata, ka «Blackstar» kā atvadu vēstule - tā ir pārāk vienkāršota interpretācija. «Es vēl joprojām nezinu, vai, radot šo albumu, viņš zināja, ka ir slims. Cilvēkiem patīk domāt, ka šis ieraksts ir atvadu vēstule, bet nedomāju, ka vajadzētu tā vienkāršot.

Domāju, ka ir daudz vairāk neskaidrību... Domāju, ka viņš nezināja, ka mirst.»

Aiz cieņas pret mūziķi režisors filmā nav intervējis Bovija ģimenes locekļus un vairāk fokusējies uz Bovija radošo darbu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu