Latvijā notikusi primabalerīnas Svetlanas Zaharovas uzstāšanās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālajā operā norisinājās viencēliena baleta uzvedumu «Amore» vakars.

Pirmo reizi Baltijas republikas baleta cienītāji varēja noskatīties iestudējumus Lielā teātra primabalerīnas izpildījumā. Kopā ar Svetlanu Zaharovu uz Latvijas Nacionālās operas skatuves uzstājās visā pasaulē pazīstamās trupas solisti – Mihails Lobuhins, Deniss Rodkins, Deniss Savins un citi Lielā teātra mākslinieki.

Svetlana Zaharova uzsver: «Es Rīgā esmu pirmo reizi, un man ir liels gods uzstāties šeit. Pilsēta ir ļoti skaista un mājīga, cilvēki ir labvēlīgi un viesmīlīgi. Tādi radošie projekti kā mūsējais veicina mūsu valstu kultūru satuvināšanos, un man patiešām ir prieks būt šī procesa daļai.»

Viesizrādes notika ar kompānijas «URALHIM», Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda, pašvaldības nodibinājuma «Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs» (Live Rīga) un Pirmā Baltijas kanāla atbalstu Art Forte ziemas sezonas ietvaros.

Foto: publicitātes

AS «VĶK «URALHIM»» ģenerāldirektors Dmitrijs Koņajevs norāda: «Nozīmīgu kultūras sfēras notikumu atbalstīšana, tas ir viens no kompānijas labdarības galvenajiem virzieniem. Latvijas skatītāji ieguva unikālu iespēju noskatīties krievu baleta zvaigznes Svetlanas Zaharovas jauno soloprogrammu. Mums prieks, ka mūsu ieguldījums veicina krievu kultūras popularizēšanu ārzemēs.»

Baleta «Amore» cienītājiem tā ir iespēja iepazīties ar triju populāru un visā pasaulē pieprasītu horeogrāfu: Jurija Posohova, Patrika de Bana un Margeritas Donlonas daiļradi. De Bana un Donlona ieradušies Latvijā personīgi, lai novadītu mēģinājumus. De Bana uzstājās arī kā Svetlanas Zaharovas partneris baletā «Lietus, pirms tas līst». Tērpus «Amore» varoņiem veidojis slavenais krievu modelētājs Igors Čapurins.

Projekta «Amore» pirmizrāde notika 2016. gada maijā. Svetlanas Zaharovas uzstāšanās ar panākumiem norisinājušās visā pasaulē. Programma «Amore» ietver trīs viencēliena baleta uzvedumus. Vakars tika atklāts ar baleta uzvedumu «Frančeska da Rimini» Jurija Posohova iestudējumā ar tāda paša nosaukuma Čaikovska simfoniskās poēmas mūziku. Vēlāk Lielā teātra primabalerīna nodemonstrēja publikai savas iespējas mūsdienu dejas sfērā. Izrādi «Lietus, pirms tas līst» speciāli Zaharovai iestudēja Morisa Bežāra un Načo Duato trupu premjers, baletmeistars Patriks de Bana. Savu iestudējumu viņš veidojis, sakombinējot Hendeļa, Otorīno Respīgi un Karlosa Pino-Kintāni mūziku. Vakaru noslēdza īru horeogrāfes Margeritas Donlonas baleta uzvedums «Vēzieni pār nošu astēm» ar Volfganga Amadeja Mocarta mūziku.

Par Svetlanu Zaharovu

Krievijas baletmāksliniece, no 1996. – 2003. gadam Marijas teātra soliste, Maskavas Lielā teātra (no 2003. g.) un Milānas La Scala teātra primabalerīna (no 2008. g.).

Krievijas tautas māksliniece (2008. g.), Krievijas Federācijas Valsts prēmijas laureāte (2006. g.).

2006. gadā Svetlana Zaharova kļuva par Krievijas prezidenta Kultūras un Mākslas padomes locekli. 2007. gadā par talantīgu skatuves tēlu atveidošanu, krievu baleta tradīciju izvēršanu Svetlana Zaharova saņēmusi Krievijas Valsts prēmiju. 2008. – 2012. gadā tikusi ievēlēta par Valsts Domes deputāti. Svetlana Zahrova ir fonda «Talants un panākumi» līdzdibinātāja.

Apbalvojumi:

1996. g. Starptautiskā jauno izpildītāju konkursa «Vaganova-Prix» laureāte.

1997. g. Kompānijas «Baltika» prēmija.

1998. g. Sanktpēterburgas augstākā teātra balva «Zelta sofīts».

1999. g. Nacionālā teātra prēmija «Zelta maska».

2000. g. Nacionālā teātra prēmija «Zelta maska».

2000. g. Itālijas žurnāla «Danza/Danza» prēmija, nosaukta par gada labāko dejotāju.

2001. g. Sanktpēterburgas prēmija «Mūsu pilsētas cilvēki».

2005. g. Krievijas nopelniem bagātā māksliniece.

2005. g. Starptautiskās prēmijas «Benoisdeladance» laureāte.

2007. g. Krievijas Valsts prēmijas laureāte mākslas jomā.

2007. g. Žurnāla «Балет» prēmijas «Dejas dvēsele» laureāte. Nominācija «Dejas karaliene».

2008. g. Krievijas Tautas māksliniece.

2010. g. Mākslas un literatūras ordeņa oficieris. Francija.

2015. g. Divkārtējā starptautiskās prēmijas «Benoisdeladance» laureāte.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu