AFI versija: Desmit gada labākās kinolentes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no filmas "Sully"

Amerikāņu filmu institūts (AFI) ir izziņojis aizvadītā gada desmit labākās filmas. Filmu institūta sarakstā iekļautas filmas, kuras uzskata par pretendentēm uz prestižākajām Holivudas balvām. To vidū mūzikls «La La Land» ar Emmu Stounu un Raienu Goslingu galvenajās lomās un Klinta Īstvuda (Clint Eastwood) jaunā biogrāfiskā drāma «Brīnumainā izglābšanās Hudzonā» (Sully) ar Tomu Henksu (Tom Hank) titullomā. Desmit labāko filmu sarakstu izraudzījušies kinokritiķi, kino zinātnieki, televīzijas un filmu industrijas profesionāļi, kā arī AFI fonda locekļi. Lūk, labāko filmu desmitnieks.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Arrival»

Citplanētiešu iebrukums filmā «Atnācēji» («Arrival») kino ekspertu vidū tiek dēvēts par vienu no šā žanra labākajiem piemēriem, īpaši izceļot vēstījuma briedumu, vizuālo krāšņumu un elpu aizraujošo spriedzes ritmu.

Fantastikas trilleris «Atnācēji» vēsta par dienu, kad mūsu civilizāciju apciemo mistiski kosmosa kuģi. Daudzu valstu valdības nekavējoties izveido elitāras ekspertu komandas, kuru uzdevums ir noskaidrot atnācēju vizītes mērķi. Amerikas Savienoto Valstu ekspertu grupu vada valodniece un komunikācijas speciāliste Luisa Benksa. Tiesa, notikumi attīstās ļoti strauji un cilvēce jau ir uz globāla kara robežas. Luisai vēl nepieredzētas spriedzes apstākļos nākas darīt visu, ko vien viņa spēj, lai novērstu katastrofu un atrastu atbildi uz jautājumu, kāpēc svešinieki ir ieradušies šeit.

Filmas «Atnācēji» autors ir viens no mūsdienu Holivudas oriģinālākajiem režisoriem Denī Vilnēvs. Viņa kontā jau ir tādi provokatīvi kino darbi kā «Ienaidnieks», «Gūstekņi» un «Sicario». Tajos grandiozā Holivudas kino estētika un A-klases aktieri organiski mijas ar šim režisoram tik ļoti raksturīgo autorkino rokrakstu.

Arī šajā reizē provokatīvajam režisoram jāvārdu ir teikuši spoži Holivudas aktieri, tai skaitā vairākkārtējie «Oskara» balvas nominanti Emija Adamsa un Džeremijs Reners.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Fences»

«Fences» ir Denzela Vašingtona (Denzel Washington) režisēta drāma, kuras darbība risinās 50. gadu Amerikā. Tās pamatā dramaturga Augusta Vilsona darbs ar tādu pašu nosaukumu.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Hacksaw Ridge»

Mela Gibsona režisētā biogrāfiskā kara drāma «Kauja par Heksoridžu» («Hacksaw Ridge») Venēcijas kinofestivālā izpelnījās 10 minūtes ilgas ovācijas. Drāma «Kauja par Heksoridžu» vēsta par brīvprātīgo amerikāņu kareivi, Otrā pasaules kara varoni Desmondu Dosu. Viņš frontē izglāba desmitiem savu kaujas biedru, ne reizi nepieskaroties ieročiem vai kādu nogalinot. Būdams dedzīgs adventists, Doss uzskatīja, ka karš ir pamatots, taču cilvēku nonāvēšanai nav attaisnojuma. Par spīti militārismā valdošajiem stingrajiem noteikumiem, Klusā okeāna baseina izšķirošo cīņu vadoņi izlēma ļaut jaunajam censonim doties frontē bez ieroča. Pēc savas gluži vai neticamās misijas Desmonds Doss par nopelniem valsts labā saņēma augstāko ASV militāro apbalvojumu Goda medaļu, ko izsniedz par drosmi un bezbailību cīņā ar ienaidnieku. Viņš ir pirmā persona, kurš, par spīti savai antimilitāriskajai nostājai, ir saņēmis tik augstu apbalvojumu.

Episkā kara drāma «Kauja par Heksoridžu» ir pasaulslavenā aktiera Mela Gibsona atgriešanās režisora ampluā pēc 10 gadus ilga klusuma perioda, kurā piedzīvojis gan smagu cīņu pret alkoholismu, gan nopietnas krīzes attiecībās ar sievietēm. Ar savas jaunākās filmas scenāriju viņš iepazinies 2014. gadā. «Es lasīju scenāriju un raudāju. Šī apbrīnojamā kareivja vienīgais ierocis bija viņa ticība. Ticība nenogalināt un palīdzēt cilvēcei. Es ienīstu karus, taču nav stāsta, kurš mani būtu iedvesmojis vēl vairāk,» aizkulišu intervijās medijiem uzsvēris Mels Gibsons.

Varonīgā Desmonda Dosa lomu Mels Gibsons piešķīra aktierim Endrjū Garfildam, kurš atzinis, ka ir pagodināts strādāt ar tik talantīgu režisoru. «Mels Gibsons nodrošināja filmēšanas laukumā sirds gaišumu. Viņš neļāva mums pārāk dziļi ieiet tumsā, ko sev līdzi nes kara un ciešanu tematika. Patiesībā mēs visi nonācām pie secinājuma, ka Desmonds Doss ir labākais pierādījums tam, ka, neatkarīgi no tā, kādu ideoloģiju atbalsti, ir jāļauj citiem dzīvot savu atšķirīgo dzīvi,» atklājis Endrjū Garfilds.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Hell or High Water»

Deivida Makenzija («Starred Up») neovesterna «Hell or High Water» («Par katru cenu») stāsta centrā ir divi brāļi (Bens Fosters un Kriss Pains), kuri par katru cenu (nejauša vārdu spēle) mēģina izglābt ģimenes rančo. To viņi cenšas izdarīt, veicot banku laupīšanas, tādējādi piesaistot vietējā Teksasas reindžera (pārsteidzošā kārtā viņu atveido Džefs Bridžess) uzmanību.

Kritiķi slavē filmas īpaši izsmalcināto un nervus kutinošo sižetu. Par to var pateikties tieši Teiloram Šeridanam, kurš ir sarakstījis arī filmas «Sicario» scenāriju un filmējies seriālā «Sons of Anarchy». Uzslavas ir izpelnījušies arī aktieri un filmas skati, kuri ir tikuši uzņemti Ņūmeksikas štatā (lai gan stāsta darbība norisinās Teksasā).

 
Foto: Kadrs no filmas

«La La Land»

Mūzikls «La La Land», kurā galvenās lomas spēlē aktieri Emma Stouna un Raiens Goslings, šogad Toronto Starptautiskā filmu festivālā ieguva galveno balvu. Kinolentē attēloti kāda pāra centieni piepildīt sapņus par Holivudu.

«La La Land» režisors un scenārists ir 31 gadu vecais Demjens Šazels, kurš 2014. gadā izlaida kritiķu augstu novērtēto muzikālo filmu «Whiplash» («Atsitiens») par ambiciozu džeza bundzinieku. Filma saņēma trīs ASV Kinoakadēmijas apbalvojumus.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Manchester by the Sea»

Filma «Manchester by the Sea» («Mančestra pie jūras») debitējusi šā gada Sandensas kino festivālā. Tā stāsta par kādu vīru Džo (Keisijs Afleks), kurš pēc vecākā brāļa nāves dodas atpakaļ uz dzimto ciemu, lai rūpētos par nu jau vienu pašu atstāto brāļa dēlu. Džo būs jāstājas pretī arī savai pagātnei, tostarp bijušajai sievai un ciema iedzīvotājiem.

Režisors Kenets Lonergans savas 17 gadu ilgās karjeras laikā ir paspējis uzņemt vien pāris filmu, tomēr ir sadarbojies ar tādiem gigantiem kā Mets Deimons un Mārtins Skorsēze. Marsietis Deimons jau gandrīz vai uzņēmās galveno lomu, tomēr viņu paguva aizstāt Keisijs Afleks. Šai filmai jau laicīgi tiek prognozēta vismaz nominācija Oskara balvas kategorijā «Gada filma».

 
Foto: Kadrs no filmas

«Moonlight»

Filma «Moonlight ir amerikāņu režisora Berija Dženkisna (Barry Jenkins) darbs, kuras budžets bijis vien 5 miljoni. Filmā vienā no lomām redzama eklektiskā R&B zvaigzne Džanele Monē (Janelle Monáe).

 
Foto: Kadrs no filmas

«Silence»

Amerikāņu kinorežisora Mārtina Skorsēzes filmas «The Silence» («Klusums») ir vēsturiska drāma par diviem jezuītu mācītājiem 17. gadsimta Japānā, un tās filmēšana norisinājās Taivānā. Atgādinām, ka filmas uzņemšana uz laiku tika atlikta, jo filmēšanas laukuma sagatavošanas darbos bija miris strādnieks.

Filma balstīta uz japāņu rakstnieka Sjusaku Endo 1966. gada romānu. Kinolentē tēlo īru aktieris Līems Nīsons (Liam Neeson) un Endrjū Gārfīlds (Andrew Garfield).

 
Foto: Kadrs no filmas

«Sully»

Klinta Īstvuda (Clint Eastwood) jaunā biogrāfiskā drāma «Brīnumainā izglābšanās Hudzonā» (Sully) ar Tomu Henksu (Tom Hank) titullomā uzņemta pēc kapteiņa Česlija Sallenbergera bestsellera – autobiogrāfiskā romāna motīviem.

Anotācija: 2009. gada 15. janvārī pasaule piedzīvoja brīnumu virs Hudzonas, kad pasažieru aviolaineri, kuram pārstāja darboties abi dzinēji, pilots Česlijs Sallenbergers (Chesley Sullenberger) nosēdināja Hudzonas upē Ņujorkā, izglābjot visu 155 pasažieru un apkalpes dzīvības. Neskatoties uz to, ka sabiedrība un prese kapteini Salliju dēvēja par varoni, tika sākta izmeklēšana, kas draudēja sadragāt viņa reputāciju un pielikt punktu viņa pilota karjerai. Par to arī šī filma.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Zootopia»

Viens no pārsteigumiem šajā sarakstā - utopiskā animācijas filma «Zootropole» (Zootopia).

Anotācija: Zootropole - tā ir pilsēta, kurā mīt visdažādākie dzīvnieki. Šī pilsēta nelīdzinās nevienai citai. Tās teritorijā atrodas greznais Sahāras laukums un ledains Tundras kvartāls. Zootropolē vienkopus mīt dzīvnieki no visdažādākajām vidēm, un šī ir vieta, kur ikviens – no vislielākā ziloņa līdz pat vismazākajam cirslītim – var kļūt, par ko vien vēlas. Taču, kad pilsētā ierodas virsniece Džūdija Hopsa, viņa atklāj, ka nav viegli būt pirmajai trusītei policijas iecirknī, kurā strādā tikai lieli un stipri dzīvnieki. Apņēmības pilna pierādīt savas spējas, Džūdija bez vilcināšanās uzņemas kādas lietas izmeklēšanu. Lai noskaidrotu patiesību, trusītei nāksies sadarboties ar lapsu Niku Vaildu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu