Šonedēļ 16. Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Sestdien, 5. novembrī sāksies 16. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla Rudens sesija, piedāvājot krāšņu kamermūzikas programmu, labākos baroka mūzikas interpretus un Latvijas jaunos talantus. Plkst 19.00 Mazajā ģildē festivālu atklās izcilais vokālais ansamblis «Vox Luminis» (Beļģija), kurš ieguvis starptautisku atzinību kā izcils renesanses un agrīnā baroka mūzikas interprets ar ideālu tembrālu saskaņu, filigrānu toni un skaņas tīrību.

Ansamblis dibināts 2004. gadā, un lielākā daļa ansambļa dalībnieku satikušies vienā no nozīmīgākajiem Eiropas senās mūzikas centriem - Hāgas Karaliskajā konservatorijā. Tālāk kolektīva muzikālās gaitas vedušas uz prestižiem festivāliem un koncertzālēm Francijā, Beļģijā, Vācijā, Nīderlandē, Portugālē, Horvātijā, Korejā, ASV un citviet.

«Vox Luminis» dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs ir pieredzējušais vokālists Lionels Menjē (Lionel Meunier), kurš ieguvis izglītību Hāgas Karaliskajā konservatorijā un uzstājies kopā ar labākajiem Eiropas ansambļiem un vadošajiem diriģentiem, to skaitā - Collegium Vocale Gent, Amsterdam Baroque Choir, Christophe Rousset, Tonu Kaljuste, Gustav Leonhardt un citiem. Pateicoties L. Menjē dziedātāja pieredzei un padziļinātajai interesei par seno mūziku un a capella, kā arī cieņas un izpratnes pilnajām attiecībām ar mūziķiem, «Vox Luminis» kļuvis par kolektīvu, kurš pazīstams ar muzikālu izcilību un patiesu aizrautību.

Ansambļa ieraksti izpelnījušies daudzas balvas visā pasaulē, tai skaitā, Baroque Vocal Gramophone Award, International Classical Music Award, Gramophone «Editor’s Choice», Diapason d’Or, Choc de Classica, Muse d’Or Baroque, Preis der Deutschen Schallplatten Kritik, Joker de Crescendo un Prix Caecilia.

Agrīnajai baroka mūzikai veltītājā programmā iekļauti vācu komponista Heinriha Šica skaņdarbi, Bahu ģimenes pārstāvju Johana Baha, Johana Mihaela Baha, Johana Kristofa Baha un Johana Ludviga Baha darbi, kā arī baznīcas reformatora Mārtiņa Lutera kompozīcijas.

9. novembrī festivālu tirpinās spāņu baroka ansamblis «La Galania» spožā soprāna Rakvelas Andvesas (Raquel Andueza) vadībā. 16. novembrī koncertu sniegs jaunie, talantīgie mūziķi brālis un māsa Daumants Liepiņš (klavieres) un Madara Liepiņa (vijole). 19. novembrī pirmo reizi festivāla vēsturē uzstāsies Baha kamermūzikas festivāla koris, kuru vadīs daudzsološais amerikāņu diriģents Kristofers Volšs (Christopher Walsh), apvienojot koru «Kamēr...», «Sōla», «Ave Sol», Emīla Dārziņa jauktā kora un Valsts Akadēmiskā kora «Latvija» dziedātājus. 24. novembrī koncertu sniegs spilgtais klaviermūzikas talants Georgijs Osokins. 30. novembrī muzicēs kolektīvs no Itālijas «Musica Antiqua Roma», kuru vada izcilais vijolnieks Rikardo Minazi (Riccardo Minasi). Festivāla noslēgumā 13. decembrī būs iespēja dzirdēt Polijas baroka orķestri «Arte dei Sounatori» un divu klavesīnistu sniegumu – uzstāsies festivāla prezidente A. Kalnciema un viens no Polijas labākajiem klavesīnistiem Marcins Švjontkevičs (Marcin Świątkiewicz).

Biļetes uz 16. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla koncertiem pieejamas «Biļešu paradīze» kasēs un www.bilesuparadize.lv. Festivālu atbalsta Latvijas Gāze, KKF, Live Riga, Rīgas dome, Polijas Kultūras ministrija, Beļģijas Ārlietu ministrija, Polijas vēstniecība Latvijā, Instituto Nacional Artés Escénicas y Música, Avalon Hotel, ziedu salons Linda.

Informē TVNet, Rīgas laiks, IR, Lilit, Mediju nams, Mūzikas Saule, Figaro, Taka, Mistērija, www.kulturasvestis.lv, Вести Неделя, LR3, LR1.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu