Ar interaktīva testa palīdzību veicinās skolēnu izpratni par autortiesību un blakustiesību jautājumiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Speciālisti izstrādājuši mācību materiālu - testu skolēniem «Autors - teicamnieks» - par autortiesību un blakustiesību jautājumiem, informē Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LAIPA) komunikācijas konsultante Kristīne Rasnača.

Interaktīvais mācību materiāls ir paredzēts sākumskolas skolēniem. Tā mērķis ir pilnveidot izpratni par jautājumiem, kas saistīti ar autortiesībām un blakustiesībām, lai veicinātu skolēnu gatavību ikdienā pieņemt un īstenot sociāli atbildīgus lēmumus. Testu ieteicams izmantot dažādos mācību priekšmetos, piemēram, sociālajās zinībās, ētikā, arī klases stundās, lai apspriestu vērtībizglītības jautājumus.

Tā kā skolēni jau bērnībā kļūst par autoriem un izpildītājiem, svarīgi no pirmajām klasēm pilnveidot viņu zināšanas par autora tiesībām, pienākumiem un sekām gadījumos, kad autora darbs tiek izmantots, neievērojot radītāja tiesības, norāda LAIPA.

Animētajā testā skolēniem ir jāatbild uz 11 jautājumiem. Pilnveidot zināšanas, izpratni un attieksmi skolēniem palīdz Maestro Raimonds Pauls un dzejniece Inese Zandere. Viņi ir arī testa tituldziesmas «Autors teicamnieks» mūzikas un vārdu autori, savukārt dziesmu izpilda vokālais ansamblis «Dzeguzīte». Testā skolēni var iepazīt arī tēlnieka Teodora Zaļkalna daiļradi.

Mācību materiāla izstrādātāji iesaka skolotājiem pirms testa veikšanas ar skolēniem pārrunāt autortiesību un blakustiesību jēdzienus, kā arī skolēnu līdzšinējo pieredzi. Šim nolūkam izstrādāti metodiskie ieteikumi skolotājiem, kas sniedz svarīgāko autortiesību un blakustiesību jautājumu skaidrojumu un palīdzēs veicināt skolotāju izpratni.

Foto: Publicitātes foto

Lai ar mācību materiālu iepazīstinātu skolotājus un skolēnus, LAIPA un «Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība» (AKKA/LAA) sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru septembrī un oktobrī Latvijas reģionu centros skolēniem rīko atklātās mācību stundas un skolotājiem tālākizglītības kursus ar pieredzējušu un pazīstamu autoru un izpildītāju piedalīšanos.

Kā skaidro LAIPA, «Mūzikas patēriņa indeksa» rezultāti liecina, ka tikai 24% aptaujāto vecāku rūpīgi seko līdzi vietnēm, kur bērns klausās, iegādājas vai lejupielādē mūzikas ierakstus. 56% šiem jautājumiem neseko vispār, bet vēl 20% nav viedokļa šajā jautājumā. «Tāpēc jo īpaši svarīgi, lai šo tēmu skolā apspriestu un bērniem aktualizētu skolā,» norāda LAIPA izpilddirektore Liena Grīna.

Mācību materiālu izstrādāja LAIPA un AKKA/LAA speciālisti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu