Otisam Redingam šodien paliktu 75!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia.org

Šonedēļ, sākot ar piektdienu, 9. septembri, ietekmīgā soulmūziķa Otisa Redinga (Otis Redding, 1941-1967) ģimene rīko viņa 75 gadu jubilejas svinības, kurās kā galvenā dziedātāja uzstāsies trīskārtējā «Grammy» balvas nominante Andra Deja (Andra Day). Svinības, kas ilgs visu nedēļas nogali, notiks Meikonas pilsētā Džordžijas štatā.

«Viņš bija neaizstājama personība,» par Redingu izsakās viņa draugs - ģitārists Stīvs Kropers (Steve Cropper). «Nedomāju ka esmu strādājis ar vēl kādu, kas varētu apkārtējos tik ļoti ietekmēt. Uzskatu, ka no visiem izcilajiem māksliniekiem, kuru albumus mēs šai «Stax» studijā esam ierakstījuši, Redings bija vienīgais, kuru visi - gan mūziķi, gan sekretāri un darbinieki - nepacietīgi gaidīja ierodamies ierakstu studijā. Kad ar viņu biji kopā, Otiss bija tavs labākais draugs, viņš lika tev justies nozīmīgam un noderīgam.»

Četrdesmit deviņus gadus pēc viņa nāves lidmašīnas katastrofā, kas notika 1967. gada 10. decembrī, Kropera teiktais, ka Redings bija «neaizstājama personība», skan tiešām patiesi. Viņš ir ietekmējis tādas personības kā aktrisi Olīviju Vaildu (Olivia Wilde), kura nosauca dēlu šā mūziķa vārdā, Sīlu (Seal), Pīteru Gabrielu, kā arī tādas mūziķu grupas kā «The White Stripes», «Florence + The Machine», «The Rolling Stones» un daudzus citus. Viņa ietekme ir pieaugusi un izplatījusies visā popkultūrā.

Par godu viņa 75. jubilejai, kas tiek atzīmēta 9. septembrī, Redinga ģimene, kas ir atbildīga par viņa fonda un muzikālā mantojuma pārraudzīšanu, viņa dzimtajā vietā Meikonas pilsētā Džordžijas štatā rīko nedēļas nogali ilgas svinības; to noslēgumā būs viņam veltīts koncerts, kurā uzstāsies «St. Paul & The Broken Bones» un Andra Deja.

«Otiss Redings ir leģenda, viņa īsajā karjerā paveiktais ir rezonējis gadu desmitiem un ietekmējis daudzus mūzikas žanrus,»

Deja stāsta sarunā ar žurnālu «Billboard». «Kā māksliniecei, kuras mūzika balstās soula tradīcijā, man ir liels gods sniegt ieguldījumu mana priekšteča mantojuma stiprināšanā.»

Redinga meita Karla Redinga (Karla Redding) uzskata Deju par vienu no tiem daudzajiem māksliniekiem, kas turpina viņas tēva leģendāro skaņdarbu tradīcijas, piemēram, izpildot tādas dziesmas kā «(Sittin' On) The Dock of the Bay»,. «These Arms of Mine», «Try a Little Tenderness», «Respect» un «Mr. Pitiful».

«Manā mūzikas atskaņotājā ir vairāki mūziķi, kurus klausos tad, kad neskan Otiss, piemēram, Bruno Marss, Sīls, Adele,» stāsta Karla. «Es viņu mūziku klausos, tāpēc ka šiem mūziķiem ir spēks un spēja šīs dziesmas pasniegt tā, lai es spētu izjust katru vārdu, tieši tāpat, kā to darīja Otiss Redings. Tas ir tas, ko pamanu šajos māksliniekos. Uzskatu, ka veids, kā uzturēt kāda mantojumu dzīvu, ir aicināt šādus māksliniekus atzīt, ka «viņš mani ietekmēja».»

Redinga, viņas divi brāļi Deksters un Otiss III un adoptētā meita Demetria šodien ir atbildīgi par Redinga mantojuma saglabāšanu, lai gan Karla sākotnēji bija pret.

«Es zvērēju, ka savu dzīvi nesaistīšu ar mūzikas biznesu, bet tad pēkšņi tu nonāc tādā dzīves posmā kad domā: kāpēc nestrādāt šajā jomā un nedarīt to, ko mamma dara jau 50 gadus, lai saglabātu tēva mantojumu?» Karla saka. «Tad sapratu, ka tas ir vieglākais, ko es varētu darīt. Vieglākais darbs pasaulē ir pārdot mantojumu, kas pats jau pārdodas. Mēs zinām, cik ļoti mums ir paveicies, ka esam Otisa Redinga bērni. Tā ir ļoti nozīmīga loma.»

Otisa bērni ir apvienojuši spēkus ar Džefa Džampola (Jeff Jampol) uzņēmumu «JAM ink.», kas pārstāv arī tādu mākslinieku mūziku kā Madijs Valters (Muddy Walters), «The Doors», Dženisa Džoplina (Janis Joplin), «Ramones» un daudzus citus. Kopā viņiem ir dažādas idejas, kā aktualizēt Redinga atstāto mantojumu. Karla vēlas, lai šādi veltījuma koncerti notiktu ne tikai Meikonā: «Es vēlētos, lai šis koncerts notiktu arī tādās vietās kā Ņujorka, Čikāga vai Kalifornija, kas radītu lielāku iespējamību piesaistīt arī aktuālus soulmūzikas vārdus. Ja mums būtu iespēja, mēs vēlētos Otisa Redinga mantojumu parādīt visai pasaulei.»

Ir vieglāk Otisa Redinga muzikālo mantojumu izplatīt visā pasaulē, ja ir tāds pamats kā, piemēram, dziesma «(Sittin' On) The Dock of the Bay». Kropers apgalvo, ka viņi ar Otisu uzreiz pēc dziesmas sarakstīšanas saprata, ka tā ir īpaša.

«Mēs ar Otisu zinājām, ka tā kļūs par hitu. Šo dziesmu ierakstījām divas nedēļas pirms viņa nāves, jau tad zinājām, ka tā kļūs par hitu. Abi piekritām, ka to vajadzēs papildināt, piemēram, ar fona vokālu. Es viņam teicu: «Otis, nevajag nevienam zvanīt, pēc divām nedēļām ierakstīšu «Staple Singers» un esmu pārliecināts, ka viņas ar prieku iedziedās vokālu šai dziesmai.» Viņš man atbildēja: «Lieliska doma, tā arī darīsim.» Mēs vairāk neko arī nedarījām. Tā bija mana ideja pievienot kaijas, okeāna šalkoņu un elektrisko ģitāru, Otiss tā arī nedzirdēja neko no tā. Daudzi uzskata: ja Otiss nebūtu nomiris, šī dziesma nebūtu tik populāra, varbūt viņiem ir taisnība, bet mēs zinājām, ka tas ir hits. Tas, ko nezinājām, bija, ka šī dziesma tik ilgu laiku būs populāra; arī nezinājām, cik liela ietekme būs šīs dziesmas vārdiem cilvēku dzīvēs, jo daudzi cilvēki spēj saistīties ar tiem. Šī dziesma ir par Otisu. Trūkst vārdu, lai izskaidrotu, cik lielisks bija Otiss.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu