«Zvaigžņu ceļu» gaidot: Kā tapa «Star Trek Beyond»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krāšņo kosmosa filmu seriālu fanus lielākoties var iedalīt divās lielās nometnēs - «Zvaigžņu karu» un «Zvaigžņu ceļa» (uz brīdi liksim mierā «Battlestar Galactica», «Babylon 5», «Farscape» un pat «Firefly», bet mēs jūs dzirdam), turklāt šogad iznāk pa filmai no katras sāgas. Kamēr Džordža Lūkasa veidojums patlaban ir priekšā ar vien septiņām pilnmetrāžas filmām, Džīna Rodenberija radītais «Zvaigžņu ceļš» ir priekšā gan pēc kvantitātes (vairāk nekā 10 pilnmetrāžas filmas, neskaitāmi TV seriāli un to atzari), gan pēc vecuma - šogad zīmolam aprit apaļi 50 gadi.

Būtu muļķīgi domāt, ka «Zvaigžņu ceļa» īpašnieki laidīs garām tik grandiozu notikumu, - kamēr visā pasaulē notiek skaitliski daudzie, bet mērogā visai specifiskie lokālie svinību pasākumi (patīk jums tas vai ne, bet «ceļš» vienmēr bija nūģīgāks par «kariem»), pati galvenā piecdesmitgades dāvana - jauna pilnmetrāžas filma - mūs sasniegs jau pavisam drīz, jo pēc neviennozīmīgi, bet pārsvarā pozitīvi uzņemtajām pirmajām divām daļām pie mums steidz «Zvaigžņu ceļš: Bezgalība» («Star Trek Beyond»).

Epopeja ar režisoru

Galvenā jaunās filmas epopeja bija saistīta ar jauna režisora atrašanu, jo šajā Šekspīra cienīgajā stāstā piedalās kaisle, fanošana un briesmīga nodevība - pirmo divu daļu režisors Dž. Dž. Abramss, kā zināms, gļēvi aizbēga filmēt… «Zvaigžņu karus». Taču palika kā producents un palīdzēja sameklēt cienīgu mantinieku - amats, kuru sev jau bija noskatījis pirmo divu daļu scenāriju autors Roberto Orci.

Diezgan lielu daļu laika filmas izstrādes procesa pavadīja aizkulišu intrigas, kur Orci, diezgan rūdīts Holivudas scenāriju autors («Transformeri», «Mission Impossible III», «Fringe»), bet ne režisors, mēģināja vilkt deķi uz savu pusi, taču neveiksmīgi - studija Paramount beigu beigās tomēr neuzticēja debitantam lielajā režijā vienu no savām dārgākajām un svarīgākajām filmām. Ja jautājat mums - pareizi vien darīja.

Foto: Kadrs no filmas

Tālāk sākās Holivudas dižpārdokļu klasika, kur uz provēm nāca tādi cilvēki kā Breds Bērds, Džons M. Ču, Mortens Tildums, Daniels Espinosa un Dankans Džonss. Saimons Pegs, kurš šoreiz ne tikai atveido Skotija lomu, bet arī raksta filmas scenāriju, centās bīdīt savus draugus Edgaru Raitu un Džo Kornišu, bet galarezultātā izvēle pārsteidza visus, tikai ne Dž. Dž. Eibramsu… Par filmas režisoru tika iecelts «Fast & Furious» sērijas filmu režisors Džastins Lins - kā izrādās, liels, liels «Zvaigžņu ceļa» fans vēl kopš bērnības, kā arī cilvēks, kurš ir pieradis ātri un efektīvi strādāt ar lielām komandām, jo filmas sagatavošana tobrīd jau bija ievilkusies, bet 50 gadu jubileja tuvojās ar katru brīdi!

Epopeja ar scenāriju

Brīdī, kad tika paziņots, ka Saimons Pegs (protams, arī liels «Zvaigžņu ceļa» fans kopš bērnības, te citādi nemaz nevar) tiek iecelts arī scenārija autora lomā, atklājās arī Roberto Orci atteikuma iemesls - kā izrādās, viņa scenārijs esot bijis «pārāk nūģīgs» filmai, kura paredzēta visplašākajam skatītāju lokam, un «Star Trek» gadījumā tas nav kompliments.

Saimons Pegs, kurš ir ne tikai izdomas bagāts scenāriju autors, bet arī gudrs cilvēks, gāja citu ceļu - paņēmis jau atstrādātu, publikai saprotamu piedzīvojumu filmas šablonu (raiba piedzīvojumu meklētāju komanda dodas nezināmajā), viņš papildināja to ar «Zvaigžņu ceļa» darbības vietām, personāžiem un neskaitāmām sīkām detaļām, tādējādi padarot filmu pievilcīgu gan rūdītiem seriāla faniem, gan vienkāršiem kino skatītājiem!

Aktieru dumpis

Visas šīs peripetijas, protams, atstāja zināmu iespaidu uz filmas aktieriem, daudzi no kuriem kopš «Star Trek» laikiem ir kļuvuši par superzvaigznēm - pat ja visu galveno lomu atveidotāju līgumos bija noteikts, ka viņiem ir jāpiedalās vismaz trīs filmās, realitātē var būt dažādi. Gan Zaharijs Kvinto (Spoks), gan Karls Urbans (Bounss) sākotnēji neplānoja piedalīties filmā bez Dž. Dž. Abramsa virsvadības, taču palika, kad par filmas režisoru tika iecelts Džastins Lins.

Diemžēl filmas uzņemšanu un nonākšanu uz lielajiem ekrāniem aptumšoja vairākas ar aktieriem saistītas traģēdijas - no mums aizgāja Leonards Nimojs, leģendārais Spoks no TV seriāla un vecajām filmām, kuram bija nozīmīga loma arī jaunajā triloģijā (un paredzēta dalība arī «Bezgalībā»). Bet daudz traģiskāk bija zaudēt Antonu Jelčinu jeb Čekovu muļķīgā negadījumā burtiski pāris nedēļas pirms filmas iznākšanas uz ekrāniem - spilgtā un iemīļotā jaunā aktiera loma «Bezgalībā» daudziem būs saldsērīga.

Līdz pēdējam brīdim paliek intriga par vēl vienu leģendāru «Zvaigžņu ceļa» aktieri, par kura piedalīšanos baumo nu jau trešo filmu, - leģendārais pirmais kapteinis Kērks jeb Viljams Šatners noliedz, ka būtu aicināts piedalīties filmā (par viņa kašķi ar Leonardu Nīmoju klīst ne mazāk leģendāras baumas), bet kas zina, varbūt trešā reize būs tā īstā...

Divas filmas vēlāk un divarpus gadus pēc iepriekšējās filmas notikumiem «Enterprise» komanda beidzot ir gatava parādīt mums to, ko solīja jau sen, - aizraujošus piedzīvojumus tālās planētās! Pēc vētrām filmā iesaistīto personību formā viss pārējais gāja kā pa sviestu. Šī ir pirmā «Star Trek» filma, kura netika filmēta uz 35 mm lentes, - sarežģīto ainu dēļ Džastins Lins izvēlējās digitālās kameras. Kā arī - pirmā «Star Trek» filma, kura netika uzņemta Kalifornijā vai studijas Paramount paviljonos, - visas dekorācijas, tai skaitā Enterprise iekštelpas, tika rūpīgi atdarinātas Vankūveras kinostudijā. Papildus ainas uzņemtas arī futūristiskajās Seulā un Dubajā. Īpaši filmai dziedātāja Rianna iedziedājusi singlu «Sledgehammer», bet filmas mūziku sarakstījis seriāla (un Dž. Dž. Eibramsa filmu) pastāvīgais komponists Maikls Džakino (Michael Giacchino).

Pamatīgi pa mizu tika gan Džastinam Linam, gan viņu aizstāvošajam Saimonam Pegam brīdī, kad iznāca pirmais filmas treileris - kur Beastie Boys «Sabotage» pavadījumā kapteinis Kērks lēca pa gaisu ar motociklu. Fani dusmās kliedza, ka Džastins ir pārvērtis viņu ikonu par kārtējo «Fast & Furious» daļu, bet nomierinājās, kad iznāca filmas otrais un trešais treileris, pēc kuriem ir pilnībā skaidrs - mūs gaida tieši tāds «Zvaigžņu ceļš», kādu vēlamies redzēt!

«Zvaigžņu ceļš: Bezgalība» Latvijas kinoteātros no 22. jūlija!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu