TVNET Top 50 albumi (2008) (122)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Kā jau katru gadu, TVNET mūzikas sadaļa gada pēdējās dienās Tev, lasītāj, piedāvā savu versiju par gada interesantākajiem mūzikas ierakstiem pasaulē!

Šoreiz bez gariem ievadvārdiem. Pieminēšu tikai citos mūzikas žurnālos un izdevumos minētos gada labākos albumus. Tie pārsvarā ir Fleet Foxes ar "Fleet Foxes", Elbow ar "Seldom Seen Kid", MGMT ar "Oracular Spectacular", TV on the Radio ar "Dear Science," The Fun Years ar "Baby, It''s Cold Inside" ("Boomkat" izvēle), M83 "Saturdays=Youth", Portishead "Third" u.c.

Šo Top50 droši uzlūkojiet kā subjektīvu, viena autora izlasi. Šajā sarakstā atļaušos būt arī mazliet "lecīgs", neiekļaujot šeit nedz Elbow ("Seldom Seen Kid" nudien nav nekas īpašs), nedz Bon Iver (šādu dziesminieku ir tūkstošiem), nedz MGMT (ar vienu, diviem top singliem, manuprāt, nepietiek), nedz Kings Of Leon. Lai skanīgs 2009!

TVNET: Top 50 albumi

Un tā, jau pašā gada sākumā mūzikas ekspertu uzmanības lokā nonāca divas jaunas grupas no ASV, viena, kas smēlusies iedvesmu Pola Saimona 70. gadu soloalbumos atrodamajos āfrikāņu ritmos, otra - kas pārcēlusi 1960. un 70. gadu amerikāņu folkmūzikas estētiku (Crosby Stills & Nash, Nīls Jangs) pavisam jaunā garīgā dimensijā. Protams, tie ir Kolumbijas Universitātes studenti Vampire Weekend un Sietlas jaunie bārdaiņi Fleet Foxes - gan vienu, gan otru debijas plates ar tādiem pašiem nosaukumiem šogad atradīsiet katra sevi cienoša mūzikas žurnāla vai portāla 2008. gada TOP sarakstos.

Daudzi noteikti iebildīs, ka nekas jauns jau tas nav, viss tas dzirdēts jau agrāk u.tml. Jā, piekrītu, taču katrai no šīm grupām, paralēli atsaucēm uz pagātnes roka klasiķu daiļradi, ir arī savs unikāls pienesums, tāds, kas iespējams tikai 2008. gada kontekstā, nerunājot jau nemaz par lieliskajām melodijām un jaudīgo saturu.

1. Vampire Weekend

(XL)

<b>Vampire Weekend</b>

Šis nudien kļuvis par "labo vampīru" gadu! Vampīru tēmu jaunā līmenī pasaules popkultūrā iecēlusi milzīgus panākumus guvusī kino lente "Twilight" (arī grāmata) un arī mūzikā gada sākumā spilgti debitējusi labo vampīru mūzikas apvienība Vampire Weekend. Manā atmiņā 2008. gads paliks atmiņā tieši ar šo plati - "Vampire Weekend"!

Video: Vampire Weekend "Oxford Comma"

---------------------------------------------------------------------------------------

2. Fleet Foxes

<b>Fleet Foxes</b>
]

Sākotnēji pirmajai vietai vēlējos deleģēt tieši Fleet Foxes debijas plati, taču visa gada garumā tā arī nespēju klausīties šo albumu, nepaturot prātā gada sākumā izdoto ģeniālo "Sun Giant EP", no kura neviena dziesma šajā albumā nav atrodama.

---------------------------------------------------------------------------------------

3. Cut Copy

<b>Cut Copy</b>

Smalks popmūzikas ieraksts no Austrālijas, Melburnas. "In Ghost Colours" ir jau otrais Cut Copy studijas darbs, kas seko 2004. gada tikai dzimtajā Austrālijā ievērību guvušajam "Bright Like Neon Love", taču izskatās, ka tieši ar jaunajām dziesmām "Cut Copy" agri vai vēlu iekaros klausītāju sirdis. Katrā ziņā manu sirdi šiem puišiem ir izdevies iekarot un atzīšos, ka šogad savā auto neesmu klausījies biežāk nevienu citu CD kā "In Ghost Colours".

---------------------------------------------------------------------------------------

4. Ladyhawke

<b>Ladyhawke</b>

Jaunzēlande šogad dāvājusi pasaulei savu popdīvu, par kuru jūsmo gan Kailija (tā, kas Minoga), gan Kortnija (tā, kas Lova) un daudzi citi. Viņas vārds Pipa Brauna jeb projekts Ladyhawke. 27 gadus vecā Pipa par savām galvenajām muzikālajām varonēm min 80. gadu zvaigznes - Debiju Hariju, Krisiju Haindu, Stīviju Niksu u.c. Taču, atkal, visām šīm ietekmēm pāri krīt 2008. gada skaņu dekors, atsedzot pašas dziedātājas personības sarežģītās šķautnes.

---------------------------------------------------------------------------------------

5. Scarlett Johansson

<b>Scarlett Johansson</b>

Kas to būtu domājis - vēl viena dziedoša aktrise spējusi uzlauzt TVNET Top10. Pirms diviem gadiem to paveica šarmantā Šarlote Geinsbūra (Charlotte Gainsbourg) ar "5 55", šogad šo panākumu atkārtojusi Skārleta Johansone. Gan vienai, gan otrai meitenei bijuši izcili palīgi, savādāk, protams, rezultāts varētu būt pavisam bēdīgs. Toma Veitsa dziesmas vēl nekad nav skanējušas tik skaisti ...

---------------------------------------------------------------------------------------

6. Black Affair

<b>Black Affair</b>

The Beta Band bija lieliska grupa. Zināji? Stīvs Meisons (Steve Mason) tajā bija dziedātājs ... Nu viņš atgriezies! "Pleasure Pressure Point" ir vienkārši ļoti, ļoti labs CD!

---------------------------------------------------------------------------------------

7. Laura Marling

<b>Laura Marling</b>

To, ko es gaidu katrā jaunā Sūzannes Vegas albumā, bet diemžēl ne vienmēr sagaidu, ir uzplaucis visā pilnībā jaunās, 18 gadus vecās Lauras Mārlingas debijas platē "Alas I Cannot Swim". Viss, kam Laura pašlaik pieskaras, pārvēršas par zeltu!

---------------------------------------------------------------------------------------

8. These New Puritans

<b>These New Puritans</b>

Visas jaunās britu mūzikas grupas var doties atpūsties - Austrumanglijas kvarteta These New Puritans "Beat Pyramid", manuprāt, ir spēcīgākais 2008. gada britu debijas albums.

---------------------------------------------------------------------------------------

9. Duffy

<b>Duffy</b>

Mani mazliet satrauc kā šobrīd attīstās Dafijas daiļrade, viņas karjera ... visticamāk varenā mūzikas industrijas mašīna tomēr samals šo meiteni... Kamēr vēl tas nav noticis, "Rockferry" manā atmiņā paliks kā viens no labākajiem 2008. gada popmūzikas albumiem. Protams, bez bijušā Suede ģitārista, producenta Bernarda Batlera (Bernard Butler) albums nebūtu pat uz pusi tik labs.

---------------------------------------------------------------------------------------

10. The Roots

<b>The Roots</b>

Daudzviet presē šis gads hiphopa mūzikā tiek uzskatīts par repera Lil Veina (Lil Wayne) gadu. Nav šaubu, "Tha Carter III" ie spēcīgs albums, tā vienīgais mīnuss gan, manuprāt, - inteliģences trūkums. Šajā ziņā apsveicama ir "hipsteru" repa parādīšanās ar The Cool Kids priekšgalā ... bet tas 2009. gadā! Lielisks arī Black Milk, bet pagaidām labākajam hiphopa gada albumam deleģēju klasiķus The Roots ar labi noturēto un jaudīgo "Rising Down".

---------------------------------------------------------------------------------------

11. Tv On The Radio

Tv On The Radio

Man vienmēr likušies interesanti šās Ņujorkas apvienības eksperimenti, taču neviens no grupas albumiem aktīvā rotācijā manā atskaņotājā nekad nav nonācis. "Dear Science,", protams, ir izcils meistardarbs, taču man tajā visā mazliet pietrūkst dvēseles ... Tādēļ šis CD ārpus top10.

12. Portishead

Portishead

Gada pārliecinošākā atgriešanās! Mazliet gan pietrūkst melodiskuma, kas raksturīgs Portishead ģeniālajā debijas albumā "Dummy", bet kopumā "Third" ir ļoti jaudīgs darbs.

13. The Chap

The Chap

Ekesperimentāls, aristokrātisks elektroindīpoproks no Londonas. Šogad viņi ieņēmuši Hot Chip nišu.

14. Crystal Castles

Crystal Castles

Kanādiešu elektroniķu - multiinstrumentālista Ītana Kata (Ethan Kath) un dziedātājas Alisas Glāsas (Alice Glass) debijas ieraksts "Crystal Castles" kļuvis par vienu no šā gada interesantākajiem atklājumiem. Crystal Castles galvenā atšķirības zīme ir plašs dažādu 80. un 90. gadu videospēļu skaņu samplu lietojums mūzikā. Viena no šādām "samplu mašīnām", ko grupa plaši izmanto kā skaņu ģeneratoru, ir 80. gadu videokonsole "Atari 5200". Alisa arī atzīta par gada stilīgāko mūziķi (NME Cool List).

15. The Bug "London Zoo"

The Bug

Ja Burial pēdējos divus gadus radīja dūmakainu, mistisku dabstepa pasauli, tad šogad spilgtākais žanra ieraksts ir dejisks, regejisks dabstepa hibrīds "London Zoo". Tā autors Kevins Mārtins (šogad viesojās "Skaņu mežā"). Pie mikrofoniem Warrior Queen, Flow Dan, Tippa Irie u.c.

16. Deerhunter

Deerhunter

Atlantas kvintets Deerhunter ar uzsvērti (Marfana sindroms) kalsno Brendfordu Koksu (Bradford James Cox) priekšgalā šogad izdevis veselus divus albumus. Vēl pievienojam gada sākumā izdoto Koksa solo kā Atlas Sound un vieta top20 nopelnīta godam.

17. Wild Beasts

Wild Beasts

Ko jūs domājat par šādu muzikālu kombināciju - "Sparks" + "JJ72" + "Delays" + "Antony & The Johnsons"? Kendalas pilsētiņas artpopa kolektīvs Wild Beasts ir britu mūzikas gada debija numur 2!

18. Foals

Foals

Oksfordas puiši pacēluši matemātisko roku MTV līmenī.

19. Dodos

Dodos

Dodos varbūt nav tik labi kā Vampire Weekend, taču tādas dziesmas kā "Fools", "Walking" vai "Red And Purple" dod mums pamatotas cerības, ka šie putni nākotnē vēl skaļi atgādinās par savu eksistenci.

20. Al Green

Al Green

Neviens no jaunajiem soulmeņiem nespēja šogad pārspēt klasiķi Alu Grīnu. Nedz Antonijs Hamiltons, nedz Dwele, nedz Rahīms Devons (Raheem Devaughn), nedz Musiq. Lielākais nopelns Ala Grīna "grūva" atgūšanā, protams, ?uestlove jeb Ahmiram Tomsonam (Ahmir "?uestlove" Thompson) no hiphopa apvienības The Roots.

21. Black Milk "Tronic"

22. Zomby "Where Were You In`92"

23. Gang Gang Dance "Saint Dymphna"

24. Cloetta Paris "Secret Eyes"

25. Friendly Fires "Friendly Fires"

26. Fujiya & Miyagi "Light Bulbs"

27. Hercules and Love Affair "Hercules and Love Affair"

28. Goldfrapp "Seventh Tree"

29. High Places "High Places"

30. Kaiser Chiefs "Off With Their Heads"

31. Lambchop "OH (Ohio)"

32. Lil Wayne "Tha Carter III"

33. Peter Bjorn and John "Seaside Rock"

34. Ratatat "Lp3"

35. Sigur Ros "Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust"

36. Sons & Daughters "This Gift"

37. The Notwist "The Devil, You + Me"

38. The Sea and Cake "Car Alarm"

39. The Vivian Girls "The Vivian Girls"

40. Quiet Village "Silent Movie"

41. M83 "Saturdays=Youth"

42. The Magnetic Fields "Distortion"

43. The Last Shadow Puppets "The Age Of The Understatement"

44. Hot Chip "Made In The Dark"

45. Santogold "Santogold"

46. Erykah Badu "New Amerykah, Pt. 1: 4th World War"

47. Ponytail "Ice Cream Spiritual"

48. Amadou & Mariam "Welcome to Mali"

49. Aidan John Moffat "I Can Hear Your Heart"

50. Ladytron "Velocifero"

Vēl daži pieminēšanas vērti ieraksti:

 

Šogad ar jaunu albumu atgriezās <b>The Verve</b>

Coldplay "Viva La Vida or Death And All His Friends"

Joe Jackson "Rain"

Madonna "Hard Candy"

Oasis "Dig Out Your Soul"

The Verve "Forth"

Weezer "Weezer" (Red Album)

Guilty Simpson "Ode To The Ghetto"

Nick Cave And The Bad Seeds "Dig, Lazarus, Dig!!!"

Snowman "The Horse, The Rat, and The Swan"

Late of the Pier "Fantasy Black Channel"

Flying Lotus "Los Angeles"

No Age "Nouns"

The Very Best "Esau Mwamwaya & Radioclit are the Very Best"

DJ/rupture "Uproot"

Frightened Rabbit "The Midnight Organ Fight"

Baby Dee "Safe Inside the Day"

Black Kids "Partie Traumatic"

Does It Offend You Yeah? "You Have No Idea What You''re Getting Yourself Into"

Thomas Tantrum "Thomas Tantrum"

Young Knives "Superabundance"

El Perro Del Mar "From The Valley To The Stars"

Estelle "Shine"

Hadouken! "Music for an Accelerated Culture"

James "Hey Ma"

Kanye West "808s & Heartbreak"

Los Campesinos! "Hold On Now Youngster..."

Mates Of State "Re-Arrange Us"

Neon Neon "Stainless Style"

Noah and The Whale "Peaceful, The World Lays Me Down"

R.E.M. "Accelerate"

Roka veterāni R.E.M. šogad atgriezās ar teicamu albumu

Raheem Devaughn "Love Behind The Melody"

Ron Sexsmith "Exit Strategy Of The Soul"

Snow Patrol "A Hundred Million Suns"

Shearwater "Rook"

Solange "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams"

Spiritualized "Songs in A&E"

The Futureheads "This Is Not the World"

The Long Blondes "Couples"

Q-Tip "The Renaissance"

Juana Molina "Un Dia"

Marnie Stern "This Is It and I Am It and You Are It and So Is That and He Is It and She Is It and It Is It and That Is That"

Newworldaquarium "The Dead Bears"

Department of Eagles "In Ear Park"

Crystal Stilts "Alight Of Night"

Cranes "Cranes"

Working For A Nuclear Free City "Businessmen & Ghosts"

Fennesz "Black Sea"

The Ruby Suns "Sea Lion"

The Herbaliser "Same As It Never Was"

School of Language "Sea From Shore"

Hank Williams III "Damn Right, Rebel Proud"

Headhunter "Nomad"

Nas "Untitled"

Anthony Hamilton "The Point Of It All"

Buraka Som Sistema "Black Diamond"

Born Ruffians "Red Yellow And Blue"

Errors "Its Not Something But It Is Like Whatever"

Gada popdziesmas tituls - Keitijai Perijai ar

Mogwai "The hawk is howling"

Sylvain Chauveau "Le Petit Livre Noir Du Capital"

This Will Destroy You "This Will Destroy You"

Joan Of Arc "Boo Human"

Lakes of Russia "Stars decorate the fire"

Atlas Sound "Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel"

Beck "Modern Guilt"

CSS "Donkey"

Calexico "Carried to Dust"

Common "Universal Mind Control"

Death Cab for Cutie "Narrow Stairs"

Fuck Buttons "Street Horrrsing"

Fucked Up "The Chemistry of Common Life"

Glasvegas "Glasvegas"

Jamie Lidell "Jim"

Keane "Perfect Symmetry"

MGMT "Oracular Spectacular"

Mercury Rev "Snowflake Midnight"/"Strange Attractor"

N.E.R.D. "Seeing Sounds"

Women "Women"

Ne-Yo "Year of the Gentleman"

Primal Scream "Beautiful Future"

Stereolab "Chemical Chords"

Supergrass "Diamond Hoo Ha"

The Charlatans "You Cross My Path"

The Cure "4:13 Dream"

The Presets "Apocalypso"

The Killers "Day & Age"

Rokmūzikā šis bija <b>Kings Of Leon</b> gads

The Kooks "Konk"

The Ting Tings "We Started Nothing"

Tindersticks "The Hungry Saw"

Max Tundra "Parallax Error Beheads You"

Travis "Ode To J. Smith"

Tricky "Knowle West Boy"

Beyonce "I Am… Sasha Fierce"

Bloc Party "Intimacy"

Kings Of Leon "Only By The Night"

Metallica "Death Magnetic"

Guns ''n'' Roses "Chinese Democracy"

AC-DC "Black Ice"

Brian Eno & David Byrne "Everything that happens will happen today"

Brian Wilson "That Lucky Old Sun"

GZA "Pro Tools"

Metronomy "Nights Out"

Conor Oberst "Conor Oberst"

Eugene McGuinness "Eugene McGuinness"

Elbow "The Seldom Seen Kid"

Mariah Carey "Emc2"

The Raconteurs "Consolers Of The Lonely"

The Walkmen "You & Me"

Wolf Parade "At Mount Zoomer"

Sam Amidon "All is well"

un daudzi, daudzi citi ...

Top10 atkritumu grozs:

Ilgi gaidītā <b>Guns N’ Roses</b> atgriešanās izrādījās ...

1. Simple Plan

2. Miley Cyrus

3. Motley Crue

4. Jonas Brothers

5. Guns N’ Roses

6. Def Leppard

7. New Kids On The Block

8. The Offspring

9. Tokio Hotel

10. 30 Seconds To Mars

Jāņa Žildes Top 20 singli:

Skaņdarbi, kas mani šogad visvairāk saviļņojuši; ne vienmēr izdoti kā singli. Ieraksti labākajam draugam (draudzenei) kasetē un uzdāvini Jaunajā gadā:

Kaiser Chiefs

1. Fleet Foxes "Mykonos"

2. Kaiser Chiefs "Never Miss A Beat"

3. Ladyhawke "Magic"

4. The Clipse "Fast Life"

5. Laura Marling "Cross Your Fingers"

6. Vampire Weekend "Cape Cod Kwassa Kwassa"

7. Passion Pit "Sleepyhead"

8. The Roots "Get Busy"

9. Gang Gang Dance "First Communion"

10. HEALTH "Crimewave" (Crystal Castles vs HEALTH)

11. Cut Copy "Lights And Music"

12. Friendly Fires "Jump In The Pool"

13. R.E.M. "Man Sized Wreath"

14. H Two O ft. Platnum "What''s It Gonna Be"

15. Lady Gaga "Just Dance"

16. Thomas Tantrum "Shake It Shake It"

17. Hot Chip "Ready For The Floor"

18. Weezer "Troublemaker"

19. Pete and the Pirates "Mr. Understanding"

20. Does It Offend You, Yeah "We Are Rockstars"

2008. gada notikums pašmāju mūzikas dzīvē: Dziesmu un Deju svētki

2008. gada zaudējumi:

Pīts Kandoli (Pete Candoli), 84 (džeza trompetists)

Rods Alens (Rod Allen), 63 ("The Fortunes" solists)

Sergejs Larins, 51 (tenors)

Trevors Teilors (Trevor Taylor), 50 ("Bad Boys Blue")

Džons Stjuarts (John Stewart), 68 (amerikāņu dziedātājs)

Jegors Ļetovs, 43 ("Graždanskaja oborona")

Inga Nīlsena (Inga Nielsen), 61 (dāņu soprāns)

Henrijs Salvadors (Henri Salvador), 90 (franču dziedātājs)

Stefens Garets (Stephen "Static Major" Garrett), 33 (reperis)

Badijs Mailzs (Buddy Miles), 60 (bundzinieks)

Džefs Hīlijs (Jeff Healey), 41 (aklais kanādiešu ģitāras virtuozs)

Ūla Brunkerts (Ola Brunkert), 61 ("ABBA" bundzinieks)

Nīls Espinals (Neil Aspinall), 66 ("The Beatles" ilggadējais draugs un menedžeris)

Marks Mulīns (Marc Moulin), 66

Cachao López, 89 (mambo pionieris)

Daniels Makmasters (Daniel MacMaster), 39 ("Bonham" solists)

Klauss Dingers (Klaus Dinger), 61 (krautroka pionieris)

Džimijs Žufrī (Jimmy Giuffre), 86 (saksofonists un klarnetists)

Denijs Federiči (Danny Federici), 58 (Brūsa Springstīna grupas "E Street Band" taustiņinstrumentālists)

Edijs Arnolds (Eddy Arnold), 89 (kantri mūzikas topu rekordists)

Lourenss Brauns (Lawrence Brown Sr), 63 ("Harold Melvin & the Blue Notes" dalībnieks)

Als Vilsons (Al Wilson), 68 (soulmūzikas dziedātājs)

Maikls Lī, 39 (Roberta Plānta pavadošās grupas bundzinieks)

Džons Ratsijs (John Rutsey), 54 vai 55 ("Rush" bundzinieks)

Mikijs Volers (Micky Waller), 66 (bundzinieks)

Bo Didlijs (Bo Diddley), 79 (leģendārais rokenrola mūziķis)

Esbjērns Svensons (Esbjörn Svensson), 44 (zviedru džeza mūziķis)

Džonijs Grifins (Johnny Griffin), 80 (džeza saksofonists)

Aizaks Heiss (Isaac Hayes), 65 (amerikāņu soulmūziķis)

Džerijs Vekslers (Jerry Wexler), 91 (producents un izdevējs)

Dorivals Kajmi (Dorival Caymmi), 94 (brazīliešu dziedātājs)

Ronijs Drū (Ronnie Drew), 73 ("The Dubliners")

Džonijs Mūrs (Johnny Moore), 70 ("The Skatalites")

Līrojs Mūrs (LeRoi Moore), 46 ("Dave Matthews Band" saksofonists)

Perviss Džeksons (Pervis Jackson), 70 ("The Spinners")

Džerijs Finns (Jerry Finn), 39 (producents)

Ričards Vraits (Richard Wright), 65 ("Pink Floyd" taustiņinstrumentālists)

Hektors Zazū (Hector Zazou), 60 (franču komponists un producents)

Normans Vitfīlds (Norman Whitfield), 68 (soulmūzikas komponists un producents)

Maurisio Kagels (Mauricio Kagel), 76 (komponists)

Ērls Palmers (Earl Palmer), 84 (bundzinieks)

Niks Reinolds (Nick Reynolds), 75 ("The Kingston Trio")

Johnny "J", 39 (producents)

Altons Eliss (Alton Ellis), 70 (jamaikiešu mūzikas leģenda)

Gidžets Geins (Gidget Gein), 39 (bijušais "Marylin Manson" dalībnieks)

Levijs Stabss (Levi Stubbs), 72 ("The Four Tops")

Dī Dī Vorvika (Dee Dee Warwick), 63 (soulmūzikas dziedātāja)

Miriama Makeba (Miriam Makeba), 76 (Dienvidāfrikas dziedātāja)

Džimijs Karls Bleks (Jimmy Carl Black), 70 (Frenka Zapas bundzinieks)

Ima Sumaka (Yma Sumac), 86 (peruāņu dziedātāja)

Mičs Mičels (Mitch Mitchell), 61 (Džimija Hendriksa bundzinieks)

Odeta (Odetta), 77 (afroamerikāņu dziedātāja)

Bairons Lī (Byron Lee), 73 (Jamaikas mūzikas leģenda)

Merls Saunders (Merl Saunders), 74 ("Grateful Dead")

Konijs Heins (Connie Haines), 87 (dziedātājs)

Deivijs Greiems (Davey Graham), 68 (folkmūziķis, ģitārists)

Nepijs Brauns (Nappy Brown), 78 (R&B leģenda)

Ērsa Kita (Eartha Mae Kitt), 81 (amerikāņu dziedātāja un aktrise)

Fredijs Habārds (Freddie Hubbard), 70 (džeza trompetists)

Delanijs Bramlets (Delaney Bramlett), 69 (ģitārists)

Komentāri (122)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu