Nicki Minaj «The Pinkprint»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī gads strauji tuvojas beigām un mūzikas biznesa darboņi ar skubu laiž klajā dažādus Ziemassvētku ierakstus, «best of» izlases un labdarības singlus, šonedēļ veikalu plauktos (arī digitālo) tomēr vēl nonāk daži lielo mākslinieku jaunie albumi. Par Čārlijas XCX jauno plati un D'Angelo brīnumaino atgriešanos pēc 14 gadiem ceru uzrakstīt tuvākajās dienās, bet šodien pievēršamies varenās pēcpuses īpašniecei (to šī dāma pati labprāt eksponē dažādos veidos) - Nikijai Mināžai (Nicki Minaj).

Nicki Minaj «The Pinkprint»

(Young Money)

8/12

Vēl pirms pieciem gadiem par šo Trinidadas un Tobago priekšpilsētā dzimušo reperi zināja retais. Šodien 32 gadus vecā Mināža (īstajā vārdā Onika Tanya Maraj) ir hiphopa karaliene, kura pelna miljonu dienā (labi, mazliet pārspīlēju, protams), provocē ar pikantiem videoklipiem, skarbiem, parupjiem tekstiem, krāšņiem tērpiem (ne velti viņu dēvē par «melno Lēdiju Gāgu»), filmējas kino ar Kameronu Diazu utt.

Likās loģiski, ka arī trešais reperes albums būs provokatīvs, skaļš un agresīvs. Par to vismaz liecināja skandalozais «Aanaconda» klips, kurā pēcpuses eksponēšana bija sasniegusi jaunu līmeni...

Arī aktuālais singls «Only» (skat. video), kurā Nikija sadziedas (precīzāk, sarepojas) ar Dreiku (Drake), Lil Veinu (Lil Wayne) un Krisu Braunu (Chris Brown), izceļas ar asu tekstu, smagnēju bītu un gana pikantu videoklipu, kurā repere kārtējo reizi liek akcentu uz saviem fiziskajiem dotumiem («big bitties, big butt too»).

Tomēr kopējais noskaņojums jaunajā platē «The Pinkprint» ir pavisam citādāks.

Nikija šajā platē mums atsedz savu trauslo pusi, atklāj savu viegli ievainojamo emocionālo pasauli

un praktiski neizmanto nevienu no saviem alter ego. Ievadošā dziesma «All Things Go» ir retrospektīvs atskats uz viņas pašas karjeru, kurā viņa analizē strauji iegūtās slavas ietekmi uz viņas un ģimenes attiecībām. Dziesmā, kas atklāj Nikijas mokošo cīniņu ar vainas apziņu, tiek pieminēts 2011. gadā traģiski bojā gājušais brālēns Nikolass.

I lost my little cousin to a senseless act of violence
His sister said, he wanted to stay with me, but I didn't invite him
Why didn't he ask, or am I just buggin'?
Cause since I got fame, they don't act the same

Šajā pašā dziesmā Nikija piemin arī abortu, kuru veikusi pirms 16 gadiem («Manam dēlam būtu palikuši sešpadsmit...»).

«I Lied» savukārt ir atzīšanās - Nikija baidās, ka viņas sirds tiks salauzta, ja viņa atklās kādam savas patiesās jūtas. Arī «The Crying Game», kurā dzirdama brīnišķīgā britu dziedātājas Džesijas Veiras (Jessie Ware) balss, Mināža atzīst, ka par visu vairāk vēlas «mīlēt un tapt mīlēta».

«The Pinkprint»
«The Pinkprint» Foto: Publicitātes foto

Arī muzikāli plate ir popsīgāka, balādiskāka. Jau iepriekšējā albumā «Pink Friday: Roman Reloaded», franču dīdžeja Deivida Getas (David Guetta) iedvesmota, viņa ne tikai rečitēja, bet arī dziedāja. Nikija daudz dzied arī šajā albumā, turklāt kā viesmākslinieki galvenokārt pieaicināti nevis reperi, bet gan vokālisti - Ariana Grande, Bejonsē, Veira, Skailara Greja, Džerimajs (Jeremih) u.c.

Viens no retajiem izņēmumiem (bez minētajiem «Anaconda» un «Only»), kurā Nikija negremdējas dziļos ūdeņos, ir dzimto Karību ritmu iedvesmotais skaņdarbs «Trini Dem Girls», kurš ir vasarīgs, viegls ballīšu skaņdarbs ar grūvīgu «Lunchmoney Lewis» rečitatīvu.

Par Nikiju

Nikija dzimusi Trinidadas un Tobago priekšpilsētā 1982. gada 8. decembrī. Viņas asinīs plūst trinidadiešu un indiešu asinis. Būdama vēl maza meitene, Nikija kopā ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Amerikā, Kvīnsā. Diemžēl meitenes vecāki bieži strīdējušies (tēvs alkohola un narkotiku reibumā pat esot aizdedzinājis ģimenes māju), un tas stimulējis Nikiju meklēt patvērumu savā iedomu pasaulē. Tā tapuši vairāki šobrīd viņas mūzikā īstenoti alter ego personāži - «Harajuku Barbie», «Cookie» un Romans Zolanskis (Roman Zolanski). Pusaudžu gados Nikija studējusi teātri un mākslu, spēlējusi klarneti, taču aktrises karjerai tā arī nopietni nepievērsās. Arī ikdienišķa darba gaitās Nikijai pārāk labi neveicās - viņa bieži pameta iesākto. 2007. gadā Nikija sāk nopietnāk pievērsties mūzikai, līdz «The Come Up DVD» epizodēs viņu ievēro izdevniecības «Young Money Entertainment» zvaigzne Lil Veins. Viņa kļūst par pirmo «Young Money» sieviešu kārtas mākslinieci un popmūzikas topos 2009. gadā nonāk ar hitu «Bed Rock». Pārējais ir vēsture.

Izdošanas datums - 15.12.2014.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu