Mainīs Latvijas Nacionālās operas juridisko statusu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izskatīšanai Saeimas komisijām šodien tika nodoti grozījumi Latvijas Nacionālās operas (LNO) likumā, kas paredz pārveidot tās juridisko statusu no valsts kultūras iestādes uz valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību.

Likumprojektu iesnieguši deputāti Māris Kučinskis (TP), Aigars Kalvītis (TP), Jānis Strazdiņš (ZZS), Juris Dalbiņš (TP) un Karina Pētersone (LPP/LC). Ar likumprojekta pārejas noteikumiem Ministru kabinets tiek pilnvarots izdot rīkojumu par LNO pārveidi līdz 2009.gada 1.janvārim.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka LNO pašlaik ir vienīgā valsts kultūras institūcija, kura regulāri sniedz maksas pakalpojumus kultūras produktiem un darbojas valsts iestādes statusā. Valsts koncertorganizācijas un teātri kopš 2005.gada jau ir pārveidoti par valsts kapitālsabiedrībām. LNO kā valsts pārvaldes iestāžu finanšu plūsma pakļauta likumam "Par budžetu un finanšu vadību". Tā, pēc likumprojekta autoru domām, ir neelastīga un nemotivē gūt papildus ienākumus un ieguldīt iegūtos ienākumus attīstībai.

Valsts kapitālsabiedrības statuss LNO ļaušot efektīvāk piesaistīt līdzekļus no privātā sektora, mainot akcentu no sponsorēšanas uz sadarbības partneru attiecībām, veidojot abpusēji izdevīgus sadarbības projektus, ieskaitot starptautiska mēroga projektus.

Tiks dota lielāka brīvības pakāpe LNO vadībai, kas ļaus optimāli izmantot rīcībā esošos finansiālos un cilvēku resursus, elastīgāk tos pielāgojot esošajai situācijai, kā arī motivēt un orientēt teātra darbiniekus uz labākiem darba rezultātiem.

Valsts kapitālsabiedrībai ir raksturīga saimnieciskā patstāvība, tostarp kredītsaistību uzņemšanās, kas, pēc likumprojekta autoru domām, veicinās pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu. Kā valsts iestādei LNO biļešu cenas ir jāapstiprina ar Ministru kabineta noteikumiem, kas neļaujot elastīgi reaģēt uz tirgus situāciju.

Iesaistoties kultūras industrijas tirgū, valsts dotācija vienlaicīgi kompensēs kultūras produkta augsto pašizmaksu no komercializācijas negatīvās ietekmes.

Nākamajam gadam LNO ieplānota valsts dotācija - 5 748 960 lati.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu