Kad Rīgas zoodārza ziemeļbriedis Lācis pazaudēs ragus? (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Katru gadu decembra beigās ziemeļbriežu tēvam Lācim nokrīt ragi! Pašu ragu nomešanas brīdi neviens vēl līdz šim nav redzējis, tik kādā skaistā ziemas rītā Lāča diženā galvas rota tiek atrasta gluži kā Ziemassvētku vecīša nolikta dāvana. Kad Lācis pazaudēs ragus šogad? To prognozēt un tiešsaistē vērot varēs ziemeļbriežu draugi visā pasaulē, jo ir izveidota īpaša mājaslapa (sk. raksta resursus), kurā katrs aicināts minēt ziemeļbrieža ragu krišanas laiku. Ziņa par šo notikumu tiks izsūtīta vairākiem miljoniem cilvēku.

Visprecīzākās prognozes autors balvā saņems lidojumu no "airBaltic" un četras brīvbiļetes Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza apmeklējumam!

Šogad ir dota unikāla iespēja ielūkoties ziemeļbriežu dzīves noslēpumos 24 stundas diennaktī, līdz kādam laimīgajam izdosies notvert īstu Ziemassvētku brīnumu - vērot ragu mešanas mirkli.

Pērn lieliskais 8,5 kilogramus smagais ragu pāris ziemeļbriežu aplokā zem priedes tika atrasts 28. decembra rītā, un pats to nesenais nēsātājs – sešus gadus vecais briedis Lācis - kaunīgi slapstījās pa aploka tālākajiem nostūriem bailēs, ka viņa trīs vēl joprojām ragainās briežu mātes vai trīs briedēni (arī jau ragaini!) varētu atcerēties visus "ģimenes galvas" nodarījumus... Tā nu tas ziemeļbriežu dzīvē iekārtots, ka ziemeļbriežu mātēm ragi saglabājas līdz pat pavasarim, kad piedzimst mazuļi.

Savu galvas rotu ziemeļbriedis Lācis no jauna audzē katru gadu. Ziemeļbriežu ģimenes vadoņa (dzimis 2003. gadā Jervso zooloģiskajā dārzā Zviedrijā) šā gada ragi varētu būt vieni no mūža dižākajiem.

Ziemeļbrieži ir vienīgie brieži, kuriem ragi ir gan tēviem, gan arī mātēm. Vecākiem briežu tēviņiem ir milzīgi un sarežģīti ragu vainagi, kas tiek vērtēti kā otras lielākās mūsdienu briežu galvas rotas. Tēviņa ragu lielums un krāšņums dod tam labākas izredzes cīņās ar konkurentiem. Briežu mātītēm ragi ir mazāki un vienkāršāki. Arī jaunajiem briedēniem ragi sāk augt briežiem neierasti agrā vecumā – jau pirmajā dzīves gadā.

Briežiem ragi nokrīt katru gadu un ataug no jauna. Šogad un turpmāk nomestie ragi līdz ar iepriekšējo gadu Lāča un viņa harēma galvas rotām tiks izmantoti, lai izveidotu īpašu, salīdzinošu informatīvo stendu pie ziemeļbriežu ekspozīcijas.

Eiropas ziemeļos sastopamais meža ziemeļbriedis ir viena no retākajām, skaita ziņā nelielākajām un apdraudētākajām ziemeļbriežu pasugām, kas savvaļā mīt tundrā un skrajos, purvainos skujkoku mežos. Savvaļā ir tikai divas nelielas populācijas Somijā un populācija Karēlijā. Tādēļ šīs sugas vairošana nebrīvē tiek rūpīgi kontrolēta un dati par nebrīves populāciju reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā, kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu