Pianistu konkursā uzvar A.Ļahovskis no Krievijas (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar, 8. oktobrī noslēdzās Jāzepa Vītola 5. Starptautiskais pianistu konkurss, kurā piedalījās 11 jaunie pianisti no Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Somijas, Lietuvas un Latvijas.

Konkurss noritēja trīs kārtās. Jaunos pianistus vērtēja starptautiska žūrija piecu cilvēku sastāvā – žūrijas priekšsēdētājs Ronans O’Hora (Lielbritānija), Aleksandrs Sandlers (Krievija), Gžegožs Kužinskis (Polija), Ivari Ilja (Igaunija) un Juris Kalnciems (Latvija).

Jāzepa Vītola 5. Starptautiskā pianistu konkursa uzvarētājs ir Antons Ļahovskis no Krievijas, kurš saņems Grand Prix 7500 eiro apmērā.

Pirmā prēmija 5000 EUR Latvijas pārstāvim Andrejam Osokinam.

Žūrija piešķīra vienam Konkursa dalībniekam prēmiju par labāko J. Vītola skaņdarba atskaņojumu, un arī tā tika piešķirta Andrejam Osokinam (Latvija)

Jāzepa Vītola 5. Starptautiskā pianistu konkursa laureātu koncerts notiks 9. oktobrī Lielajā ģildē pl. 19.30, kurā finālisti spēlēs kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Imanta Rešņa vadībā, kā arī saņems apbalvojumus.

Jāzepa Vītola 5. Starptautiskā pianistu konkursa organizatori VSIA „Latvijas Koncerti” sadarbībā ar Jāzepa Vītola fondu, Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Konkursa patronese - valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere.

Jāzepa Vītola konkurss Latvijā notiek divās nozarēs – kā pianistu un vokālistu sacensība. Tā iesākums rodams 1989. gadā, kad notika pirmais Jāzepa Vītola vārdā nosauktais konkurss. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas konkurss ieguva starptautisku statusu un kopš 1993. gada nostabilizēja pārgadu norises ritmu. Starptautiskās pianistu sacensības notikušas 1993., 1997. un 2002. gadā. J. Vītola I starprepublikāniskā pianistu konkursa laureāte 1989. gadā bija Sana Villeruša. Vairāki iepriekšējo konkursu uzvarētāji patlaban kļuvuši par Latvijā un ārzemēs atzītiem māksliniekiem. Viņu vidū ir Juris Žvikovs (Grand prix – 1993), Jevgeņijs Samoilovs, Sandra Jalaņecka, Sanita Šablovska, Jānis Zilbers, Viktors Ritovs, Toms Ostrovskis un Raimonds Petrauskis (dalīta III vieta 2002. gadā). Godalgoto konkursantu vidū ir arī Marko Martins (Igaunija, I vieta 1993. gadā), Darjuss Špakausks (Lietuva, III vieta 1993. gadā), Aleksejs Guļenko (Moldova, II vieta 1997. gadā), Viktorija Jermolajeva (Ukraina, III vieta 1997. gadā), Maksims Maņukovs un Staņislavs Solovjovs (Krievija, dalīta I vieta 2002. gadā), kā arī Mikels Pols (Igaunija, II vieta 2002. gadā).

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu