Jaunie pianisti sacentīsies Rīgā (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 1.oktobra līdz 9.oktobrim Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lielajā ģildē notiks Jāzepa Vītola 5. starptautiskais pianistu konkurss. Laimē biļetes!

VSIA „Latvijas Koncerti” sadarbībā ar Jāzepa Vītola fondu, Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju rīko Jāzepa Vītola 5. Starptautisko pianistu konkursu, kurš no 1. līdz 9. oktobrim norisināsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lielajā ģildē. Konkursa patronese - valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere.

Jāzepa Vītola 5. Starptautiskajā pianistu konkursā piedalīsies jaunie pianisti no dažādām valstīm - Igaunijas, Krievijas, Polijas, Ukrainas, Somijas, Lietuvas un Latvijas. Konkurss notiks trīs kārtās. Jaunos pianistus vērtēs starptautiska žūrija piecu cilvēku sastāvā – žūrijas priekšsēdētājs Ronans O’Hora (Lielbritānija), Aleksandrs Sandlers (Krievija), Gžegožs Kužinskis (Polija), Ivari Ilja (Igaunija) un Juris Kalnciems (Latvija). Konkursa atklāšanas koncertā 1. oktobrī Lielajā ģildē plkst. 19.30 spēlēs konkursa žūrijas priekšsēdētājs Ronans O’Hora kopā ar Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Imanta Rešņa vadībā. Programmā Jāzepa Vītola „Dramatiskā uvertīra” un L. van Bēthovena Trešais klavierkoncerts. Ronans O’Hora ir Londonas Rātsnama (Guildhall) mūzikas un teātra skolas taustiņinstrumentu nodaļas vadītājs kopš 1999. gada. Viņš uzstājies teju visās Eiropas valstīs, ASV, Kanādā, Dienvidāfrikā un Austrālijā, kā arī piedalījies prestižos festivālos Brno, Gštādē, Monpeljē, Ravinjā, Zalcburgā u. c. O’Horas uzstāšanās dokumentētas daudzu pasaules valstu radio un TV kanālos. O’Hora veicis ieskaņojumus skaņu ierakstu namos EMI, Virgin Classics, Dinemic un citos. Pianists daudz sniedz meistarklases un piedalās starptautisku konkursu žūriju darbā.

Konkursa pirmajā un otrajā kārtā dalībniekiem obligātajā programmā ir jāatskaņo Jāzepa Vītola viens vai vairāki skaņdarbi.

Konkursa finālā 7. un 8. oktobrī, kā arī noslēguma koncertā 9. oktobrī konkursa finālisti spēlēs kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Imanta Rešņa vadībā Lielajā ģildē pl. 19.30.

Konkursa norises laikā katru dienu bloga veidā www.vitolakonkurss.lv tiks ievietota aktuālākā informācija, kā arī konkursa rezultāti un foto materiāli. Šajā mājas lapā notiek arī skatītāju simpātijas balsojums, turklāt katram balsotājam tiks piešķirta 50% atlaide biļešu iegādei uz jebkuru konkursa koncertu. Balsojuma uzvarētājs saņems vērtīgu balvu no “Latvijas Koncertiem” – portatīvu skaņu ierakstu aparatūru.

Jāzepa Vītola konkurss Latvijā notiek divās nozarēs – kā pianistu un vokālistu sacensība. Tā iesākums rodams 1989. gadā, kad notika pirmais Jāzepa Vītola vārdā nosauktais konkurss. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas konkurss ieguva starptautisku statusu un kopš 1993. gada nostabilizēja pārgadu norises ritmu. Starptautiskās pianistu sacensības notikušas 1993., 1997. un 2002. gadā. J. Vītola I starprepublikāniskā pianistu konkursa laureāte 1989. gadā bija Sana Villeruša. Vairāki iepriekšējo konkursu uzvarētāji patlaban kļuvuši par Latvijā un ārzemēs atzītiem māksliniekiem. Viņu vidū ir Juris Žvikovs (Grand prix – 1993), Jevgeņijs Samoilovs, Sandra Jalaņecka, Sanita Šablovska, Jānis Zilbers, Viktors Ritovs, Toms Ostrovskis un Raimonds Petrauskis (dalīta III vieta 2002. gadā). Godalgoto konkursantu vidū ir arī Marko Martins (Igaunija, I vieta 1993. gadā), Darjuss Špakausks (Lietuva, III vieta 1993. gadā), Aleksejs Guļenko (Moldova, II vieta 1997. gadā), Viktorija Jermolajeva (Ukraina, III vieta 1997. gadā), Maksims Maņukovs un Staņislavs Solovjovs (Krievija, dalīta I vieta 2002. gadā), kā arī Mikels Pols (Igaunija, II vieta 2002. gadā).

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu