Kora "Mūza" 60 gadu jubilejas koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 2007. gada 16. novembrī, plkst. 19 Mazajā Ģildē notiks kora "Mūza" 60 gadu jubilejas koncerts.

Koncertā piedalās daudzi mūziķi, ar kuriem koris sadarbojies ilgā laika posmā, veidojot daudzu koncertu programmas - Baiba Zandere, Nora Vītiņa, Dace Leja, Lauris Goss, Zigmārs Grasis, Mikus Abaroniņš, Ralfs Šmidbergs un Rihards Rudzītis. Kora "Mūza" jubilejas koncertu vada Rūta Paula, koncerta diriģents Guntis Cimiņš, īpašais jubilejas koncerta viesis Didzis Kauliņš. Savā jubilejas koncertā koris "Mūza" atskaņos atsevišķus skaņdarbus no pēdējo gadu programmām – In Memoriam, Intro, Itālijas koncerttūres u.c. Tāpat koris "Mūza" savā jubilejas koncerta programmā iekļāvis skaņdarbus no 2008. gada Dziesmu svētku repertuāra un dziesmas no kora „zelta“ repertuāra. Kora "Mūza" jubilejas koncerts veltīts kora dibinātājam Leonīdam Vīgneram (1906-2001).

Pateicoties Rīgas domes Kultūras departamenta atbalstam, koncertā būs bezmaksas ieeja. Kori "Mūza" atbalsta arī VAS Latvijas Valsts ceļi, Engine Communications un RKTMC Mazā Ģilde.

Par kori "Mūza"

Koris dibināts 1947. gadā, tā dibinātājs un ilggadējs vadītājs bija maestro Leonīds Vīgners. Kora sākotnējais nosaukums ir LPSR Arodbiedrību Centrālās Padomes strādnieku centrālā kluba jauktais koris. Maestro pēckara gados dibināto un vadīto koru (Republikas Dziedāšanas skolotāju un kordiriģentu koris (1959 – 1965), Republikas Dziedāšanas skolotāju un kordiriģentu kamerkoris (1965 – 1990) u.c.), vidū visizcilākais ir 1947.g. Leonīda Vīgnera izveidotais un līdz 1985.gadam vadītais LRAP kultūras nama jauktais koris (kopš 1977.g. – Arodbiedrību kultūras nama jauktais koris "Mūza"). Korim kā pirmajai amatieru vienībai Latvijā 1956.gadā piešķirts LPSR Nopelniem bagātā kolektīva nosaukums, bet 1963.gadā tas saņēmis arī Tautas kora kategoriju.

No 2006. gada kora "Mūza" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Guntis Cimiņš. Jaunais kora "Mūza" sastāvs un diriģents Guntis Cimiņš jaunajā 2006./07. gada sezonā bijis iniciators, īstenojis, kā arī piedalījies vairākos lielos projektos – labdarības akcija Mūza nosalušām dvēselītēm, Jāņu nakts burvīgā mistērija (latviešu folkloras koncertuzvedumi ar folkloras grupu), In Memoriam (mūsdienu kora mūzikas koncerts ar Jelgavas kamerorķestri Rīgas Domā, veltīts Leonīdam Vīgneram), Kluss kluss (Ziemassvētku koncerti Rīgas baznīcās), Mūsu dziesma (Latvijas jauniešu koru koncerts Arēnā Rīga), Intro (koncerts ar kori "Muklājs" Sv. Pētera baznīcā). Tiek veidots kora jaunais mūzikas albums (sadarbībā ar ambientās un elektroniskās mūzikas komponistu Raimondu Tiguli), koris piedalījies koru konkursā un festivālā "Mūzikas iedvesmas lauks" Rīgā un Secē jūlijā, 55. starptautiskajā polifonijas koru konkursā un festivālā "Guido d’Arezzo" Itālijā augustā. Kora jaunajā un jubilejas 2007./08. sezonā dalību korī sākuši 14 jauni dziedātāji, pašlaik korī darbojas un jubilejas koncertam gatavojas 34 dalībnieki.

Jauniešu koris "Mūza" par vienu no galvenajiem mērķiem savā pašreizējā darbībā uzskata jaunu, sev saistošu izteiksmes veidu atklāšanu. Jaunajā sezonā koris turpina spert soļus jaunās, mākslinieciskās darbības virzienā. Kora darbības pamatā ir jaunas mūzikas radīšana, jaunu mūzikas izteiksmes un atklāsmes veidu meklēšana, sadarbība ar komponistiem, daudziem profesionāliem mūziķiem. Pašlaik koris cenšas veidot jaunu kora tēlu un parādīt kora muzicēšanas iespēju daudzveidību. Koris daudz savās programmās iekļauj moderno mūziku, nozīmīgu vietu atvēlot latviešu klasiķiem, kā arī latviešu tautas mūzikai. Ar kori "Mūza" var iepazīties arī internetā www.myspace.com/choirmuza.

Kora "Mūza" jubilejas koncerta programma, 16.novembris plkst. 19.00, Mazā Ģilde

Jesu Dulcis Memoria / T. Ķeniņš /

Warning to the rich / T. Jennefelt, Jēkaba vēst. 5:1-6; 4-9 /

Hear my Prayer, O Lord / H. Purcell /

Diffusa est gratia / G. M. Nanino /

Vasaras vakars / Jāz. Mediņš, Aspazija /

Sapņu tālumā / E. Dārziņš, Aspazija /

Lauztās priedes / E. Dārziņš, Rainis/

Ar laiku puķes vīst / P. Vasks, K. de Pantu /

Gaismeņa ausa, sauleite lēce / V. Pūce, l.t.dz. /

Mūzai / P. Barisons, J. Ziemeļnieks /

Vienu pašu / Ā. Ābele, Aspazija /

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu