Pianistu konkursam pieteikušies 16 dalībnieki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jāzepa Vītola 5.starptautiskajam pianistu konkursam, kas no 1.oktobra līdz 9.oktobrim notiks Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lielajā ģildē, pieteikušies 16 dalībnieki no Igaunijas, Krievijas, Polijas, Ukrainas, Somijas, Lietuvas, Tatarstānas un Latvijas, šodien preses konferencē pastāstīja žūrijas loceklis Juris Kalnciems.

Konkursā var piedalīties pianisti, kuri dzimuši ne agrāk kā 1978.gada 1.oktobrī.

Katram konkursa dalībniekam bija jāsagatavo programma, kas izvēlēta no noteiktā repertuāra. Visi konkursa skaņdarbi jāatskaņo no galvas. Konkursa dalībnieku uzstāšanās kārtību nosaka izloze - šī kārtība saglabājas līdz konkursa beigām. Konkursa laureātiem jāpiedalās noslēguma koncertā bez honorāra.

Kopējais prēmiju fonds ir 21 500 eiro (15 093 lati), no tiem "Grand Prix" - 7500 eiro (5265 lati), pirmā prēmija - 5000 eiro (3510 lati), otrā prēmija - 4000 eiro (2808 lati), trešā prēmija - 3000 eiro (2106 lati) un divas veicināšanas prēmijas trešās kārtas dalībniekiem - 1000 eiro (702 lati) katra. Žūrijai ir tiesības visas prēmijas nepiešķirt, kā arī dalīt vienu prēmiju starp vairākiem dalībniekiem.

Konkurss notiek trijās kārtās. Uz otro kārtu izvirza ne vairāk kā pusi no kopējā dalībnieku skaita, uz trešo kārtu - ne vairāk kā sešus dalībniekus. Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs 25 ballu sistēmā. Trešās kārtas dalībnieki konkursa programmu atskaņos kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Žūrija piešķirs vienam konkursa dalībniekam prēmiju par labāko J.Vītola skaņdarba atskaņojumu.

Jaunos pianistus vērtēs starptautiska žūrija piecu cilvēku sastāvā - žūrijas priekšsēdētājs Ronans O''Hora (Lielbritānija), Aleksandrs Sandlers (Krievija), Gžegožs Kužinskis (Polija), Ivari Ilja (Igaunija) un Juris Kalnciems (Latvija). Konkursa atklāšanas koncertā 1.oktobrī plkst.19.30 Lielajā ģildē spēlēs konkursa žūrijas priekšsēdētājs Ronans O''Hora kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Imanta Rešņa vadībā. Koncerta programmā būs Jāzepa Vītola "Dramatiskā uvertīra" un Ludviga van Bēthovena "Trešais klavierkoncerts".

Ronans O''Hora ir Londonas Rātsnama (Guildhall) mūzikas un teātra skolas Taustiņinstrumentu nodaļas vadītājs kopš 1999.gada. Viņš uzstājies gandrīz visās Eiropas valstīs, ASV, Kanādā, Dienvidāfrikā un Austrālijā, kā arī piedalījies prestižos festivālos Brno, Gštādē, Monpeljē, Ravinjā, Zalcburgā. O''Horas uzstāšanās dokumentētas daudzu pasaules valstu radio un televīzijas kanālos. O''Hora veicis ieskaņojumus skaņu ierakstu namos "EMI", "Virgin Classics", "Dinemic" un citos. Pianists daudz sniedz meistarklases un piedalās starptautisku konkursu žūriju darbā.

Jāzepa Vītola 5.starptautiskā pianistu konkursa patronese ir Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu