Filma "Jāņu nakts" no 9.novembra (16)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā ierodas dažādi ārzemnieki, kuru piedzīvojumi atainoti sešos patiesi trakos, bet arī jaukos stāstos, kas risinās gada īsākajā naktī.

Kāds amerikāņu jaunietis ieradies Latvijā atrast pusmāsu, sastopas ar ekscentrisko taksometra šoferi Oskaru, kopā ar viņu dodas svinēt Jāņus, līdz beidzot sastop savu mūža mīlu. Divi ugunsdzēsēji no Anglijas ar latviešu amata brāļiem svin svētkus jūras krastā un iekuļas nepatikšanās. Kāds japāņu pavārs ar topošo līgavu dodas iepazīties ar viņas vecākiem un nododas mīlas priekiem visur, kur pagadās. Divi huligāni mēģina izurbt caurumu naftas caurulē un piepelnīties, taču tas nebūt nav tik vienkārši. Kāds uzņēmējs mēģina piedzirdīt un izklaidēt iespējamos investorus no Vācijas, bet arī tas īsti nelīdz. Un visbeidzot – vēlēdamās apglabāt savu vīru Lietuvā, bagāta atraitne nonāk Latvijā. Viņa nolīgst kādu draisku šoferi, kurš viņu un viņas miesassargu ved uz Lietuvu. Visi šie stāsti savijas kopā vienā raibā piedzīvojumā. Tas iespējams tikai un vienīgi Jāņu naktī!

Filmas režisors ir Rīgā dzimušais Aleksandrs Hāns. Lomās Eiropas aktieru izlase – komisāra Rekša saimnieks Tobiass Moreti, Dominiks Pinons („Amēlija”, „Saderināšanās uz mūžu”), Marija de Medeirosa („Lubene”, „Skumjākā mūzika pasaulē”), Birgita Minihmaijere („Sakāve”), Orlando Velss („Vailds”), Krievijas zvaigzne Čulpana Hamatova un citi. Latvijas pusi pārstāv Gundars Āboliņš taksista Oskara lomā, Jānis Blūms, kā arī Dainis Porgants, Pits Andersons, Aurēlija Anužīte un citi.

Piedāvājam intervijas fragmentu ar aktieri Tobiasu Moreti.

PAR MISTIKU UN MĪLESTĪBU

- Filmā „Jāņu nakts” jūs spēlējat apbedītāju – viņš ir blonds un ar stipru akcentu. Vai jaunā matu krāsa ir nejaušība?

Moreti: - Sākumā bija domāts, ka mans varonis būs plikpauris. Kostīmu provēs mēs jokojāmies, un tad radās ideja par blondajiem matiem. Kad skatos uz fotogrāfijām, man tā vien šķiet, ka atkal vajadzētu…

- Un akcents?

Moreti: - Filmēšanas laikā man bija jārunā angliski un arī latviski. Tas nav vienkārši...

- Filmas uzņemšana notika pagājušajā gadā brīnišķīgā vietā netālu no Rīgas. Kā jūs izjutāt vasaras saulgriežu nakti?

Moreti: - Tas ir kaut kas mītisks, mistisks. Varbūt arī tāpēc, ka šajā apkaimē vasara ir tik īsa un šī ir gada kulminācija. Cilvēki šajās dienās tiešām ir ļoti sparīgi – kā personāži filmā. Tas mazliet atgādina „Sapni vasaras naktī”. Varoņi joņo apkārt, satiekas un atkal pazūd.

- Jūs šoreiz neesat galvenajā lomā, bet gan ansambļa dalībnieks. Kas jūs pamudināja piekrist spēlēt šo lomu?

Moreti: - Scenārijs bija ārkārtīgi smieklīgs, kaut arī sākumā to īsti neizpratu. Tajā nebija sākuma un beigu kā parasti filmās. Tomēr tas ir ārkārtīgi skaists stāsts ar brīnišķīgi trakulīgiem tipāžiem.

- Filmas apakšvirsraksts skan: „Iemīlēsimies!” Vai mīlestībai ir recepte?

Moreti: - Katrs atrod to, ko uzskata sev par piemērotu. Ir dažādi priekšstati par mīlestību. Japāņi pazīst uzticību, iemīlēšanos, seksu, tomēr „lielās mīlestības” jēdziens viņiem neeksistē. Pie mums tā ir pierasta lieta, tai ir daudz nianšu.

- Un kam priekšroku dod Tobiass Moreti?

Moreti: - Es arvien no jauna atklāju jaunas mīlestības nianses. Tomēr jau vairāk nekā desmit gadu man nav jāmeklē jauna kaislība. Man ir lieliska sieva. Nav vienas noteiktas receptes. Paldies dievam. Savādāk visi rīkotos pēc vieniem noteikumiem, un tas būtu muļķīgākais, kas var notikt ar mīlestību.

- Dažas no „Jāņu nakts” epizodēm tika filmētas īpašā vietā?

Moreti: - Jūs domājat Krusta kalnu Lietuvā. Tur uzstādīti neskaitāmi krusti. Krievi četrdesmit gadu laikā to savas reizes desmit nolīdzinājuši, bet cilvēki to atkal atjaunojuši. Šī vieta ir ļoti noslēpumaina. Mēs tur bijām, gan saulei rietot, gan austot. To redzēt tiešām ir liels pārdzīvojums.

- Divdaļīgā TV filma „Umbra Mortis” ir nofilmēta. Jūs spēlējat policistu Tomasu Dornu. Kāds jums šķiet šis projekts neilgi pēc filmēšanas beigām?

Moreti: - Pēdējā nedēļa bija ļoti nogurdinoša, mēs strādājām līdz pat sešpadsmit stundām dienā. No vienas puses, priecājos, ka tas ir beidzies, no otras puses – ne. Režisoram Ursam Egeram piemīt nopietna, īpaša vizuālā valoda. Viņš strādā savādāk nekā parasti kriminālžanrā.

- Tobiass Moreti, cilvēks ar daudzām sejām. Drīzumā mēs jūs kino redzēsim filmā „Mīlestības vēlējums”, un tad ap Ziemassvētkiem kā Džonu Silveru jaunā „Bagātību salas” versijā?

Moreti: - Vienmēr ir svarīgi, kādu raksturu piešķir attiecīgajam tēlam. Filmā „Mīlestības vēlējums” būšu tiesnesis. Un „Bagātību sala”? Kurš bērns gan nav par to bijis sajūsmā bērnībā? Un baidījies no Džona Silvera? Es arī, bet ne tikai.

Tobiass Moreti

Dzimis 1959.gada 11.jūlijā Grīzā pie Brennera pārejas Studējis Vīnē un Minhenē Spēlējis teātrī Vīnē, Minhenē, Zalcburgā, Bohumā Televīzijā filmējies: „Piefke-Saga”, „Kommissar Rex”, „Bergkristall”, „Andreas Hofer”, „Schwabenkinder”, „Speer und Er” u.c. Filmās: „Die Rueckkehr des Tanzlehrers” un „Kaetchens Traum”

Intervija - 7.10.2007. „KLEINE ZEITUNG” (Austrija), Luigi Heinrich

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu