«Led Zeppelin» piedāvā atrisināt plaģiātisma lietu par 1 dolāru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu rokgrupai piedāvāts ārpus tiesas atrisināt plaģiātisma lietu par dziesmu «Stairway to Heaven», samaksājot apsūdzētājam nieka vienu ASV dolāru (0,89 eiro), vēsta britu laikraksts «The Guardian». Taču vienošanās paredzētu grupas «Spirit» dalībnieka Rendija Kalifornijas minēšanu starp «Stairway to Heaven» autoriem un līdz ar to saņemt arī daļu no dziesmas ieņēmumiem.

«Svarīgākais šajā lietā ir tas, ka jāatzīst mākslinieciskais ieguldījums, ja tas ir pelnīti,» norādīja apsūdzētāju advokāts Frānsiss Aleksandrs Malofijs.

2014.gada sākumā amerikāņu rokgrupas «Spirit» ģitārista Rendija Kalifornijas bērni tiesā iesniedza prasību pret «Led Zeppelin», apgalvojot, ka dziesmas «Stairway To Heaven» sākums ir ņemts no viņu tēva 60.gadu beigās sacerētās dziesmas «Taurus», pārkāpjot autortiesības.

«Led Zeppelin» un «Spirit» kopā koncertēja no 1968. līdz 1969. gadam. «Stairway to Heaven» iznāca 1971. gadā.

«Led Zeppelin» advokāti apgalvo, ka vienīgā līdzība starp abām dziesmām esot bieži sastopama muzikālā struktūra, kas pastāvējusi vairākus simtus gadu.

Malofijs lietā atsaucas uz 2008.gada darījumu starp «Led Zeppelin» dalībniekiem Džimiju Peidžu un Robertu Plāntu un ierakstu kompāniju «Warner/Chappell Music», kura piekrita maksāt mūziķiem 60 miljonus dolāru (53 miljonus eiro) par «Stairway to Heaven» un citu dziesmu izmantošanas tiesībām turpmākos desmit gadus.

Malofijs norāda, ka Kalifornijas mantiniekiem par visu autortiesību pārkāpšanas laiku pienākoties vismaz divas trešdaļas no summas - 40 miljoni dolāru (35 miljoni eiro).

Losandželosas federālā tiesa lietu sāks izskatīt 10. maijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu