Izsolē piedāvā gleznu, kas nozagta pirms 18 gadiem (57)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Mākslinieka Uno Daņiļevska meita Linda ziņojusi par tēvam nozagtas gleznas piedāvāšanu pircējiem kādā no Rīgas mākslas darbu izsolēm. Netīšām sievietei tapis zināms, ka izsolīs vienu no tēva gleznām, kas nozagtas pirms 18 gadiem. Linda šokējošos jaunumus ceturtdien pavēstījusi LNT raidījumam Degpunktā, sakot, ka viņai izdevies novērst šīs gleznas pārdošanu, kuras sākumcena bija noteikta 990 latu vērtībā.

Zagļi no darbnīcas nozog 300 autordarbus

Degpunktā ceturtdien informēja, ka 1992.gadā noziedznieku grupējums bija aplaupījis kādu Mārupes ielas namu, kurā atradusies mākslinieka un Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Uno Daņiļevska darbnīca. Zagļi piesavinājušies aptuveni 300 Daņiļevska autordarbus.

Mākslinieka meita Linda Daņiļevska intervijā Degpunktā paudusi, ka nozagto darbu sarakstā bijušas 25 gleznas, kā arī vairāki simti zīmējumu un skiču. Kopš zādzības visus šo 18 gadu garumā gan mākslinieks pats, gan viņa meita meklējuši nozagtos autordarbus un, cik bijis iespējams, sekojuši līdzi mākslas darbu izsolēm.

Mākslinieka meita izsolē paziņo par zagto gleznu

Pirms diviem gadiem Uno Daņiļevskis aizgājis mūžībā. Viņa meita turpinājusi sekot līdzi izsolēm. Tieši pirms 1. adventes pagājušonedēļ Linda esot uzzinājusi, ka Rīgas izsoļu namā tikšot piedāvāta iegādei viena no mirušā mākslinieka gleznām, pēc sievietes teiktā, ar nosaukumu „Siena novākšana”, kas tapusi 1969.gadā.

Degpunktā vēstīja, ka mākslinieka meita Linda pēc šādu ziņu uzzināšanas bija devusies uz attiecīgo izsoles vietu ar mērķi atgūt nozagto tēva darbu. Linda stāstījusi: „Tad, kad Raitis Cinks vēlējās to izsolīt, es cēlos kājās un teicu, ka pēc manā rīcībā esošās informācijas, kas ir mana tēva atstātais saraksts, šī glezna ir zagta.”

Savukārt pēc Lindas pateiktā izsoles dalībniekiem Raitis Cinks esot paziņojis, ka šis darbs ir viņa kolekcijas īpašumā. Taču, kur izsolītājs šo mākslas darbu ieguvis, viņš atteicies paust, tā apgalvojusi Linda. Cinks turpinājis šo gleznu izsolīt ar sākuma cenu 990 lati, taču pēc Lindas paziņotā neviens to vairs neesot vēlējies iegūt savā īpašumā.

Izsoles vadītājs nesniedz skaidrojumus

Linda izprot, ka visā pasaulē gleznas zogot, tomēr nozagtās gleznas neviens pēc tam nepiedāvā oficiālās izsolēs, ziņoja Degpunktā. Pēc sazināšanās ar izsoles un izsoļu nama „Baltic Auction House” vadītāju Raiti Cinku viņš atzinis: „Man nav laika nodarboties ar tādiem sīkumiem.” Cinks izrādījis vienaldzību, sakot, lai Degpunktā rādot, ko vien vēloties.

Degpunktā ziņoja, ka turpinās pētīt šo gadījumu. Savukārt Linda apliecinājusi, ka turpināšot cīņu: „Katrs atgūtais darbs - tas ir liels prieks, tas ir mūsu ģimenes īpašums, par ko es arī cīnos un cīnīšos.”

Komentāri (57)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu