Krievu diriģents Nikolajs Aleksejevs muzicēs kopā ar LNSO

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē 22. aprīlī notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncerts «LNSO. Brāmss. Bēthovens», kurā kopā ar orķestri muzicēs pianiste Arta Arnicāne, bet pie diriģenta pults būs krievu diriģents Nikolajs Aleksejevs, informēja LNSO pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Šis būs LNSO piedāvātā Johannesa Brāmsa simfoniju cikla noslēdzošais koncerts, kurā līdzās Otrajai simfonijai labi iederēsies divi Ludviga van Bēthovena skaņdarbi - uvertīra «Egmonts» un Pirmais klavierkoncerts.

Ar Brāmsa Otro simfoniju LNSO aicina iepazīt pavisam citu Brāmsu - mūziku, kas sacerēta skaistā Karintijas kūrortpilsētā. Brāmsa laikabiedri uztvēra šo mūziku bezmaz kā dabas ainavu, pat idilli.

Savukārt Bēthovena uvertīra «Egmonts» ir slavenākais fragments no teātra mūzikas, ko Bēthovens rakstīja Gētes lugas «Egmonts» izrādīšanai Vīnes galma teātrī 1810.gadā. Izrādei un mūzikai bija milzīgi panākumi.

Bēthovena Pirmajā klavierkoncertā klausītāji sastop vēl pavisam «mocartiski» noskaņotu jaunekli, kurš no mazpilsētas Bonnas nesen ieradies lielpilsētā Vīnē, ir starojošs un nesarūgtināts augstmaņu salonos ieredzēts improvizētājs un pirmo panākumu iedvesmots skaņradis.

Koncerta soliste, patlaban Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste Arnicāne, ir sešpadsmit starptautisku konkursu laureāte un neskaitāmu speciālbalvu ieguvēja. Līdzās solo koncertdarbībai viņa regulāri uzstājas dažādos kameransambļos, no tiem kā būtiskākie izceļami trīs - «Duo Artena» ar vācu vijolnieci Verēnu Mariju Ficu, «Duo Arnicans» ar dzīvesbiedru, vācu čellistu Floriānu Arnicānu un «Latvian Piano Trio», kur pianiste saspēlējas ar vijolnieci Elīnu Bukšu un čellisti Guntu Ābeli.

Savukārt Aleksejevs ir diriģents, kurš pastāvīgi strādā ar vienu no pasaules labākajiem simfoniskajiem kolektīviem - Sanktpēterburgas filharmonijas akadēmisko simfonisko orķestri.

Koncerts Lielajā ģildē sāksies plkst.19.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu