Kalvītis: Latvijas tiesas ir neatkarīgas (220)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvija ir tiesiska valsts un Latvijas tiesas ir neatkarīgas. To šodien intervijā Latvijas Radio teica Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP). Interesanti, vai ministru prezidents tā domā vai viņš to "vienkārši zina"?

Ministru prezidenta rīcība atgādina gandrīz vai jebkuru skandālu, kas ir noticis Kalvīša valdīšanas laikā - acīs skatoties noliegt acīmredzamo, un pilnībā ignorēt sabiedrības viedokli, tādējādi apliecinot, ka tauta ir tikai vēlētaji, kura vajadzīga vienreiz četros gados.

Par spīti pēdējās dienās izskanējušajam skandālam par, iespējams, noklausītajām tieslietu sistēmas darbinieku telefonsarunām, Kalvītis uzskata, ka tiesas ir neatkarīgas.

Ministru prezidents skaidroja, ka advokātu un tiesnešu spēles notiek visās valstīs un ik pa laikam kādā valstī izraisās skandāls. Taču tas, ka kāds tiesnesis ir rīkojies nelikumīgi, nenozīmē, ka tiesu sistēma ir sagrauta.

Kalvītis norādīja, ka plašākus komentārus par izskanējušo skandālu nesniegs kamēr nebūs saņēmis informāciju no tiesībsargājošajām iestādēm. Pirmā informācija varētu tikt sniegta jau šonedēļ.

Ja, iespējams, noklausītās sarunas nebūs autentiskas, un tas būs vienkārši literārs darbs, Kalvītis to nekomentēs. Taču, ja publiskotās sarunas tiešām būs notikušas, tad Augstākās tiesas priekšsēdētājam un Tieslietu ministrijai būs jāveic nopietns darbs, lai pieņemtu lēmumu, ko darīt ar skandālā pieminētājiem tiesu procesiem un tiesnešu pieņemtajiem lēmumiem.

LETA jau ziņoja, ka, iespējams, tikušas noklausītas advokāta Andra Grūtupa biroja stacionāro tālruņu sarunas laika posmā no 1998. līdz 2000.gadam un, iespējams, ka tieši šo sarunu pārveidoti atšifrējumi publicēti šonedēļ klajā nākušajā grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis".

Ja sarunu atšifrējumi ir autentiski, proti, ja šādas sarunas tiešām ir notikušas, tās rada aizdomas par iespējamām koruptīvām saitēm, nelikumīgu un neētisku rīcību tieslietu un iekšlietu sistēmā, arī visaugstākajā līmenī.

Grāmatas varoņi advokāti ar tiesnešiem un tiesu vadītājiem risina dažāda rakstura sarunas, biežāk gan apņemoties runāt "ne pa telefonu", kā arī saskaņo laikus, kad var ierasties "papļāpāt", "uz kafiju" vai, visērtāk, tiesneša kabinetā izlasīt lietu, kamēr pats tiesnesis būs tiesas zālē.

Grāmatā publicētie sarunu atšifrējumi varētu radīt aizdomas par "pareizo" tiesnešu sarunāšanu konkrētām civillietām, "pareizu" spriedumu gatavošanu - pat tādu, kurus tiesnesim nodiktē advokāts, tiesvedības taktikas saskaņošanu starp tiesnešiem un advokātiem, nelikumīgu prokuroru un policistu rīcību u.c.

Grāmatu "Tiesāšanās kā ķēķis. Advokāta Gūtupa "sakārtošanas" receptes" izdevusi SIA "Baltic Screen", tās autors ir kāds Jānis Brūklenis, bet priekšvārdu sarakstījis žurnālists un "Baltic Screen" valdes priekšsēdētājs Lato Lapsa.

Komentāri (220)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu