Rīgā notiks festivāls "Dizains. Nākotne 2009" (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Festivāla "Dizains. Nākotne 2009" laikā notiks 40 dažādi pasākumi, preses konferencē informēja "Dizaina informācijas centra" (DIC) pārstāves un festivāla organizatores.

Laikā no šā gada 1.oktobra līdz 15.novembrim Rīgā piekto gadu notiks festivāls "Dizains. Nākotne 2009". Šā gada festivāls ievērojams ar diviem Eiropas mēroga dizaina dzīves notikumiem - starptautisku konferenci "Dizains un valsts politika", kā arī Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) reģionālo valdes sēdi, kuras laikā 1.oktobris tiek izziņots kā Eiropas Dizaina diena.

"Dizains. Nākotne 2009" laikā notiks dizaina dienas - salonos, dizaina un arhitektūras birojos, izglītības iestādēs un ražotnēs, konference "Dizains un valsts politika", Centrālās un Austrumeiropas dizaineru un dizaina organizatoru reģionālo tikšanās, 2.Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle, trīs Eiropas valstu - Austrijas, Slovēnijas un Francijas - industriālā dizaina izstādes, Latvijas jauno dizaineru ceļojošā ekspozīcijā Rīgā un Madonā, semināri, lekcijas, Ginta Māldera un mākslas zinātnieces Andas Bolužas fotoprojekts - izstāde "Mana lieta" starptautiskajā lidostā "Rīga", dizaina iela Kalnciema ielas kvartālā, arhitektu diena - Rīgas pilsētas arhitektu birojos 5.oktobrī, kā arī citi notikumi.

BEDA prezidents Jans Staviks uzsvēra, ka Eiropas Savienības (ES) valstu rūpniecībai ir svarīgs radošs un inovatīvs dizains, kas paaugstinātu biznesa konkurētspēju, veicinātu ekonomikas izaugsmi, tāpēc arī Eiropas Komisijas izsludinātajā Radošuma un inovācijas gadā BEDA aicina katru ES dalībvalsti iekļaut dizaina attīstību politikas veidošanas darba kārtībā.

Rīgā no šodienas līdz 3.oktobrim notiek BEDA valdes sēde, kuras laikā uz reģionālo tikšanos aicināti dizaineri un dizaina institūciju pārstāvji, dizaina dzīves veidotāji un vadītāji no Centrālās un Austrumeiropas valstīm, lai apspriestu dizainam būtiskus jautājumus pašreizējās ekonomiskās situācijas kontekstā.

BEDA dibināta 1969.gadā kā organizācija, kas apvieno un pārstāv Eiropas profesionālu dizaineru asociācijas. BEDA uzdevums ir nodrošināt pastāvīgu sadarbību starp dalībvalstīm un ES iestādēm, lai izplatītu informāciju un veicinātu dizaina un inovācijas nozīmi Eiropas ekonomikā. BEDA var iestāties arī organizācijas un sadarbības tīkli, kas veic pētījumus dizaina jomā, nodarbojas ar sociālo pārmaiņu un dizaina vadības jautājumiem.

Starptautiska konference "Dizains un valsts politika" rīt Rīgā pulcēs Eiropas un Latvijas ekspertus, dizaina politikas veidotājus, dizainerus, pasniedzējus un pētniekus, lai diskutētu par dizaina attīstības perspektīvām.

Patlaban dizains tiek pozicionēts kā viens no galvenajiem spēkiem, kas mijiedarbojas ekonomikas un kultūras procesiem, spēj piedāvāt sabiedrībai jaunus risinājumus un noteikt attīstības virzienus. Konferencē notiks viedokļu apmaiņa par Latvijas un ārvalstu pieredzi, kas ļaus izvērtēt situāciju un izprast nākotnes perspektīvas, aicinot veidot atbildīgu dizaina politiku.

Žurnāla "Pastaiga" galvenā redaktore Inita Saulīte-Zandere stāstīja, ka beidzot arī Latvijā ir saprasts, ka modei ir vistiešākais sakars ar dizainu. "No 1.novembra universālveikalā "Stockmann" līdzās pasaules zīmoliem bērnu, sieviešu un mājas lietu nodaļās būs iespējams iegādāties arī 16 Latvijas pazīstamāko dizaineru radītās preces. Šīm precēm atpazīšanas zīme būs "Mūsējie!"," stāstīja Saulīte-Zandere.

Jau šīs nedēļas nogalē Kalnciema iela pārtaps par Dizaina ielu, piedāvājot jaunus dizaina akcentus. Pirmajā restaurētajā Kalnciema ielas ēkā tiks iekārtota kafejnīca - dārza daļā ar krāsaini stiklotu verandu, oranžiem slēģiem un milzu terasi, lauku labumiem un vīna skapi dzērienu iegādei. Dizaina dienu laikā kafejnīcā būs izvietota retrospekcija "Rīgas porcelāns. 20.gs. 50.-80.gadi".

Sestdien, 3.oktobrī, pasākumi notiks arī salonos "Inch", "Lolot", "Mint mājā", kā arī "Jaunajā melnajā", kur tiks demonstrēts jaunais salona un biroja koncepts, kā arī virkne atraktīvu izklaižu.

"Rīgas Mākslas telpā" no 15.oktobra līdz 15.novembrim notiks 2.Rīgas starptautisko jauno dizaineru biennāle, kuras devīze ir "Ekodizains". Tajā piedalīsies dizaina un arhitektūras skolas, dizaineru grupas un dizaineri no Latvijas un ārvalstīm.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu