Šogad aptuveni par piektdaļu samazinājies kinoskatītāju skaits (15)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Ekonomiskā krīze un iedzīvotāju maksātspējas kritums skāris arī izklaides jomu - kinoskatītāju skaits šogad sarucis vairāk nekā par 20%, pastāstīja filmu izplatīšanas un izrādīšanas kompānijas SIA "Forum Cinemas" direktors Atis Amoliņš.

Viņa skatījumā, šāds kritums ir "pilnīgi neloģisks", jo vēsturiski krīzes laikos izklaide nekad nav cietusi tādos apjomos.

Apmeklētāju skaita kritumu Amoliņš skaidroja gan ar vispārējo ekonomisko situāciju valstī, gan arī ar lēmumu no šā gada sākuma palielināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) filmu izrādīšanai no 5% uz 21%.

"Tās industrijas, kam PVN paaugstināja no 18% uz 21%, jau raud, bet ko lai dara kino un viesnīcas?" vaicāja Amoliņš, paužot viedokli, ka četrkārtēja nodokļa paaugstināšana "vienas nakts laikā" ir vairāk nekā dīvaina. "PVN ir patērētāja nodoklis. (..) Skaidrs, ka tā palielināšana atstāj ļoti lielu iespaidu uz biznesu," teica Amoliņš.

"Forum Cinemas" direktors uzskata, ka galarezultātā valsts no PVN palielināšanas būs zaudētāja, nevis ieguvēja. "Ja runā absolūtās summās, viņi [valsts] saņem mazāk nekā iepriekš," aprēķinājis Amoliņš. "Gribētu redzēt to lielo gudrinieku, kas varbūt ir mācījies universitātē, bet maz saprot no praktiskās dzīves," pēkšņo lēmumu palielināt PVN komentēja Amoliņš.

Viņš atzina, ka krīzes laikā uzņēmums ir optimizējis darbinieku skaitu. "Krīze ir tā, kas piespiež optimizēt un domāt par tādām lietām, par ko nepiedomā, kad ir labie laiki," secināja uzņēmējs.

Nekāds īpašs krīzes produkts gan nav radīts. "Mūsu mārketinga cilvēki nemitīgi strādā pie mārketinga lietām, vienalga, cik laba vai slikta ir ekonomiskā situācija," teica uzņēmuma pārstāvis, piebilstot, ka jau kopš 2007.gada kinoteātris rīko "Ze dienas", kad iespējams apmeklēt kino par pazeminātām cenām, un šīs dienas bijušas apmeklētāju iecienītas gan toreiz, gan tagad. Iespēju šajā dienā apmeklēt kinoteātri, maksājot par biļeti mazāk, vienmēr īpaši izmantojuši skolēni, "kas dzīvo uz vecāku maciņiem". Skolēni un jaunieši vienmēr ir bijuši kinoteātra apmeklētāju pamatmasa, atzina "Forum Cinemas" direktors.

Amoliņš prognozēja, ka šogad "Forum Cinemas" apgrozījums un peļņa samazināsies. Konkrētu iespējamo apgrozījuma samazinājumu gan pagaidām viņš neminēja, akcentējot, ka gadā vēl ir vesels ceturksnis un tikko ir sācies rudens un beigušās skolēnu brīvdienas.

"Skaidrs, ka būs kritums pret astoto gadu, nav šaubu," teica uzņēmējs, atzīmējot, ka "Forum Cinemas" arī šogad strādās ar peļņu, "bet starp peļņu un peļņu ir liela atšķirība".

2008.gadā "Forum Cinemas" peļņa bija 1 996 943 lati, kas bija par 2,3% mazāk nekā gadu iepriekš, kad uzņēmuma peļņa bija 2 043 965 lati, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" dati. "Forum Cinemas" apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 8 944 564 latus, kas bija par 8,9% vairāk nekā 2007.gadā, kad uzņēmums strādāja ar 8 210 442 latu apgrozījumu.

Amoliņš iepriekš sacīja, ka peļņa 2008.gadā samazinājusies, jo lieli līdzekļi ieguldīti dažādos projektos. "Pagājušā gadā mēs skatītājiem sākām piedāvāt digitālo trīsdimensiju kino, kas nav lēts prieks," iepriekš uzsvēra uzņēmuma direktors.

SIA "Forum Cinemas" ir lielākais filmu izplatītājs un izrādītājs Latvijā, pārstāvot sešas filmu izplatīšanas kompānijas - "20th Century Fox International", "Sony Pictures Releasing International", "Warner Bros. Pictures International", "Universal Pictures International", "Paramount Pictures International" un "Walt Disney Studios Motion Pictures". Tāpat "Forum Cinemas" ir daudzzāļu kinoteātra "Parex Plaza" operators.

2003.gadā oktobrī Rīgā, "Stockmann" tirdzniecības centrā, "Forum Cinemas" atvēra pirmo daudzzāļu kinoteātri Latvijā "Coca Cola Plaza", kas pērn novembrī, sākot ilgtermiņa sadarbību ar "Parex banku", nomainīja nosaukumu uz "Parex Plaza".

"Forum Cinemas" ir dibināts pirms 15 gadiem un patlaban ir Somijas uzņēmuma "Finnkino" meitasuzņēmums Latvijā. Līdz 2006.gada 21.martam "Forum Cinemas" bija pazīstams kā SIA "Baltic Cinema", liecina uzņēmuma mājaslapā publicētā informācija.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu