Liepiņš: LNO jāpārdēvē par Latvijas Nacionālo operu un baletu (9)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Opera vēlas mainīt nosaukumu, iekļaujot tajā arī baletu, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš. Viņš informēja, ka operas pilnais nosaukums būtu Latvijas Nacionālā opera un balets.

«Mēs esam uzrakstījuši lūgumu ministrijai uz likuma maiņu, jaunajā Saeimā es ceru, ka tas pakustēsies,» teica Liepiņš.

Jau vēstīts, ka Liepiņš pērn 4. novembrī tika apstiprināts par Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes priekšsēdētāju.

Izdevies līdzsvarot atmosfēru un finanšu situāciju

Pirmajā darbības gadā izdevies līdzsvarot psiholoģisko atmosfēru un stabilizēt finanšu situāciju operā, piebilda Liepiņš. Viņš atzina, ka opera jebkur pasaulē ir ļoti sarežģīts mehānisms.

«Opera kopā ir izaicinājums kā tāds. Es domāju, ka Latvijas mākslas telpā nav komplicētākas iestādes par Nacionālo operu,» teica Liepiņš, norādot, ka lielākais izaicinājums bija līdzsvarot psiholoģisko atmosfēru LNO. Viņš pauda uzskatu, ka par 80-85% izdevies radīt līdzsvarotāku atmosfēru operas namā.

Viņš arī uzsvēra, ka šis gads vēl pagājis ar iestrādēm, kas nāk līdzi no vecās plānošanas, un pirmais, kur Liepiņš atļāvies izmainīt sākotnējās ieceres, bija «Rigoleto», uzaicinot jauno režisori Margo Zālīti. Liepiņš uzskata, ka iecere bijusi veiksmīga. Viņš atzina, ka LNO pašlaik koncentrējas uz vietējiem režisoriem, jo lielākās summas maksā tieši ārzemju režisori.

Runājot par LNO finanšu situāciju, viņš uzsvēra, ka to izdevies stabilizēt, norādot, ka operai ir problēmas ar tehnisko bāzi, kas jāatjauno. «Mums ir tehnisko dienestu nepietiekams finansējums, kas rada problēmas,» sacīja LNO vadītājs.

Viņš informēja, ka iegādāti jauni instrumenti - timpāni, basklarnete, trombons, mežrags, minot, ka piemēram, viens labs timpānu komplekts maksā 25 tūkstošus eiro. Pašlaik restaurācijā Polijā atrodas LNO «Steinway» klavieres, kuras operā atgriezīsies nākamgad.

«Mēģinām realizēt programmas, normalizējot saimniecisko darbību,» teica Liepiņš. Viņš paskaidroja, ka saimniecisko darbību stabilizē, arī ar biļešu cenu līdzsvarošanu - pieprasītākajām izrādēm paceļ cenas, bet, kur nav tik liels pieprasījums, nedaudz pazemina biļešu cenas.

Viņš norādīja, ka kopš viņa darbības sākuma LNO palielinājies ziedotāju skaits.

Foto: LETA

Tiesu darbi

Opera plāno sākt tiesas procesus par apvainojumiem, kas izskanēja vasarā pēc tam, kad LNO nams tika izīrēts krievu mūziķa Igora Krutoja dzimšanas dienas svinībām, intervijā atklāja Liepiņš.

«Šī liekulīgā izrunāšanās, ka mūsu nacionālais dārgums izīrēts krievu bandītiem,» uzsvēra Liepiņš, atzīstot, ka diezgan lielas rupjības sarunātas, un uzsverot, ka par saviem vārdiem jāatbild.

Viņš informēja, ka LNO lēnā garā iet uz tiesas procesiem, jo šādi tika bojāta operas reputācija un prestižs.

Liepiņš pastāstīja, ka šādi nopelnīta nauda tiek ieguldīta operas materiāli tehniskajā bāzē, piemēram, iegādāti mūzikas instrumenti.

Jau vēstīts, ka Krutojs 29. jūlijā Latvijas Nacionālajā operā atzīmēja 60. dzimšanas dienu. Viņš bija noīrējis operas Lielo zāli, par ko jāmaksā 9873,6 eiro, kā arī ziedojis operai 120 000 eiro.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu