«Windstream» atklās ar Makalistera skaņdarbu «Merkūrijs uz Mēness»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Orķestris «Rīga» pavasara festivālu «Windstream» atklās 20. martā ar koncertu Dzelzceļa muzejā, kurā izskanēs 2012. gadā sacerēts komponista Skota Makalistera skaņdarbs «Merkūrijs uz Mēness», informē orķestra «Rīga» mārketinga speciāliste Linda Ausēja. Festivāla atklāšanas koncertā klausītājiem gaidāma tikšanās ar dziedātāju Jāni Šipkēvicu, ģitāristu Matīsu Čudaru, orķestri «Rīga» un diriģentu Valdi Butānu.

Skaņdarbs «Merkūrijs uz Mēness», kuru pats autors nosaucis par «konceptsimfoniju», patlaban ir pasaules jaunākās mūzikas topa virsotnē un to atskaņo visā pasaulē. Darba panākumu atslēga slēpjas autora spējā ar sabiedrībā labi zināmu tēlu un ikonu palīdzību radīt mūziku, kas ļauj klausītājiem paskatīties uz planētu Zeme no augšas, no Mēness.

Mūziķis Jānis Šipkēvics (Shipsi) aicina piedalīties vēlēšanās
Mūziķis Jānis Šipkēvics (Shipsi) aicina piedalīties vēlēšanās Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Diriģents Butāns klāstīja, ka Makalistera skaņdarbs ir dialogs ar sabiedrību par mūsdienās aktuālām tēmām. Muzikāli veidots kā kolāža, tas ietver dažādus elementus - simboliskus citātus no klasikas līdz pat popmūzikai un rokmūzikai. Ekspresijas ziņā šo kompozīciju diriģents pielīdzina norvēģu ekspresionista Edvarda Munka gleznai «Kliedziens» vai Fjodora Dostojevska literārajiem darbiem.

Amerikāņu komponists Makalisters ir jau zināms rīdziniekiem, jo pirms trim gadiem festivālā «Windstream» skanēja viņa darbs «Freebirds», kura atskaņojums tika nominēts laikraksta «Diena» gada balvai kultūrā.

Kā ziņots, orķestris «Rīga» jau septīto gadu aicinās apmeklētājus izbaudīt pavasara festivāla «Windstream» programmu, kurā šoreiz orķestris sadarbosies ar izciliem, starptautiski atzītiem pašmāju un ārzemju komponistiem un dažāda profila izpildītājmāksliniekiem.

Pavasara festivāls «Windstream» ar devīzi «Mosties un atceries, dzirdi un baudi!» notiks no 20. marta līdz 12.aprīlim

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu