Garmatainie dabas un mūzikas mīļotāji – Emfāze

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Četru jautru puišu grupa no Valmieras plašākai auditorijai kļuva pazīstami pēc piedalīšanās jauno grupu konkursā "MicRec Open", kur, pateicoties savam rok – romantiskajam priekšnesumam, izcīnīja otro vietu.

Jāatzīst – tā kā viņu ceļš mūzikā tikai sācies, tad šovbizness viņus vēl nav sabojājis. Viņi neizliekas un saka visu, ko domā!

Renārs Veličko Iesauka: Runcis Renārs Vecums: 20 Grupā: vokāls Horoskops: Ūdensvīrs Ikdienā: mācos Valmieras 36. arodvidusskolā Mīļākais izteiciens: Dažādās dzīves situācijās mīlu vienkārši iekliegties. Apkārtējiem tas bieži vien krīt uz nerviem!

Reinis Rijnieks Iesauka: Rīno Vecums: 18 Grupā: ģitāra Horoskops: Skorpions Ikdienā: mācos Valmieras valsts ģimnāzijā

Jurģis Priedītis Iesauka: Juris, Jurijs Vecums: 18 (24. maijā būs 19 gadi. Neaizmirsti apsveikt! Grupā: bass Horoskops: Dvīnis Ikdienā: mācos Valmieras valsts ģimnāzijā Mīļākais izteiciens: Baigi forši!

Kārlis Zagorskis Iesaukas: Kaķis, Kaža, Korka, Korķis, Kašķis... viss, ko var sadomāt uz burtu – k! Vecums: 18, esmu no mums visjaunākais! Grupā: bungas Horoskops: Ūdensvīrs Ikdienā: mācos Valmieras valsts ģimnāzijā Mīļākais izteiciens: Hei, Hitler! vai Ej miskastē!

Kā rādās jūsu grupa?

Renārs: Grupas pirmsākumi meklējami laikā, kad vēl mācījāmies Vaidavas pamatskolā. Pieredze mūzikas jomā bija pavisam neliela, ja, protams, neskaita Reiņa aizraušanos ar datormūziku, Jurģa centienus izsisties hip-hop mūzikā un ģitāras spēles apgūšanu mūzikas skolā un Kārļa divus gadus ilgo trimdas laiku mūzikas skolā, akardeonistu klasē. Par grupas dzimšanas dienu uzskatām 2004. gada vasaru, kad Kārlis pierunāja Jurģi uzspēlēt grupā basģitāru.

Kārlis: Tēva firma rīkoja sporta spēles, ko vadīja Jurģa sporta skolotāja. Protams, Jurģis bija paņemts palīgos. Tajā pasākumā arī ar viņu iepazinos. Sākām runāt par mūziku, un ieminējos, ka mums nav basģitārista. Tad vēl Jurģis spēlēja akustisko ģitāru! Bet nevajadzēja ilgi gaidīt – un nākamajā dienā viņš jau bija atradis sludinājumu, kur kāds pārdod basģitāru. Tā nu pavisam ātri bija pirmais mēģinājums un koncerts!

Reinis: Turklāt mums vienmēr visur bija jāuzstājas pirmajiem!

Vai ir kāda spilgta atmiņa no grupas pirmsākumiem?

Kārlis: Kad Jurģis atnāca pie mums, viņam bija noskūti mati. Un tad mēs visi nolēmām audzēt garus matus. Man bija uzaudzēti visgarākie, bet pēc Latvijas hokeja izlases uzvaras pār slovēņiem atļāvu draudzenei nedaudz nogriezt.

Renārs: Kārlis no mums četriem ir visjaunākais, bet viņam viss aug ātrāk – viņš ir visgarākais, visplecīgākais, viņam bija visgarākie mati, un bārda viņam arī aug visātrāk. (Smejas.) Daudzi uzskata, ka ir nepieklājīgi, ka puišiem ir gari mati, bet tomēr katram vīriešu kārtas pārstāvim kaut reizi mūžā derētu uzaudzēt matus līdz pleciem. Tā, lai zina, kas ir kas!

Kārlis: Matus negriežu, jo ļoti daudz jāmaksā frizierim! (Smejas.) Savā mūžā pie viņa esmu bijis tikai divas reizes.

Reinis: Tā kā spēlēju ģitāru, tad tie garie mati pieder pie lietas.

Kāpēc tāds nosaukums – Emfāze?

Renārs: Pie tāda nosaukuma nonācām ar balsošanas palīdzību. Uz lapiņām sarakstījām dažādus nosaukumus – sākot no parastiem un beidzot ar visneiedomājamākajiem – un devām ievērtēt radiem, draugiem, paziņām. Bet uzvarēja šis!

Kādas iespējas jums ir pēc otrās vietas iegūšanas konkursā MicRec Open?

Kārlis: Ļoti patīkami, ka pamazām ieejam arī Rīgas apritē, jo līdz šim muzicējām vairāk pa Ziemeļvidzemi. Esam saņēmuši labu balvu – ierakstu 700 latu vērtībā, ko pavisam drīz liksim lietā. Reinis: Pēc šī konkursa ir lielāka motivācija darboties, lielāki mērķi.

Jurģis: Tas darbojas kā dzinējspēks, un rodas iedvesma radīt ko jaunu.

Renārs: Reizēm uznāk tāda milzīga un sāpīga paškritika: Ai, nu ko mēs? Mēs jau tur neko! Bet pēc šī konkursa pārliecinājāmies, ka neesam zemē metami! Bet īpašs sveiciens grupai "Post Marka"! Viņi tiešām bija labākie!

Ar ko Post Marka bija labāki?

Renārs: Profesionālāki un pieredzes bagātāki. Viņi bija noslīpējuši katru savu gājienu, daudz bija piestrādāts. Nevaru teikt, ka mums tā nebija, bet tomēr viņi par to bija vairāk domājuši.

Kā jūs izvēlaties skatuves tērpus – rozā krekliņus, princešu kronīšus?

Jurģis: Vajag pašokēt publiku, iekustināt. Ja mēs nebūtu ieradušies tādos tērpos, diez vai būtu pievērsuši tik lielu uzmanību.

Renārs: Dažkārt dzīve mēdz būt pārāk pelēka, tāpēc tā ir jāiekustina. Viss iet uz priekšu, tāpēc ir jāsmaida, jāpriecājas. Tādā veidā mēģinām to pateikt publikai. Reinis: Apģērbs ir šova sastāvdaļa. Savukārt bez šova nevar! Jo apģērbs ir interesantāks un krāsaināks, jo vairāk tiek piesaistīta publikas uzmanība. Renārs: Uz katru koncertu cenšamies izdomāt kādu interesantu tērpu. Nākamajā tie varētu būt skotu svārciņi! Jūs esat romantiķi?

Renārs: Esmu un to visu laiku uzsveru. Man patīk kopā ar draugiem vasaras vakaros pastaigāties pa Vaidavu un izbaudīt to skaistumu.

Kārlis: Ļoti ciešam no Renāra romantikas! (Smejas.) Viņš reizēm ir ļoti nepieejams! Uz mēģinājumiem viņš arī ierodas pēdējais. Ja kaut kur braucam, vienmēr piezvana un palūdz, lai iebraucam pakaļ, un tad paiet stunda, kamēr viņš no visiem atvadās. Pa to laiku paspējam sagrābt visas lapas pie viņa mājas!

Jurģis: It kā esmu, bet es to slēpju. Negribas, lai mani uzskata par saldo puiku.

Kārlis: Mēs mīlam dabu, un daba mīl mūs!

Kādas meitenes patīk?

Kārlis: Viņai ātri jādarbojas ar šķērēm, lai 10 minūtēs var man uztaisīt frizūru. Gudra, simpātiska, tāda, ar kuru var parunāt. Lai mums būtu arī kopīgas intereses. Cilvēks brīvdomātājs, kurš dzīvi neuztver kā riteni, bet cenšas katru dienu padarīt īpašu.

Renārs: Vienkāršas meitenes, bet kurām ir sava odziņa. Nepatīk iedomīgas, pompozas. Reinis: Gudras un simpātiskas. Bet viņa noteikti nedrīkst smēķēt!

Jurģis: Spriežot pēc iepriekšējās pieredzes, saprotu, ka vajag atklātu meiteni. Lai mums būtu draudzīgas attiecības. Protams, jābūt simpātiskai un ne vieglprātīgai, ne iedomīgai.

Vai ir gadījies sakauties?

Kārlis: Esmu ļoti mierīgs! Tomēr pamatskolā vienu reizi gadījās. Reinis: Neatzīstu vardarbību! Dažreiz, kad aizbrauc uz kādu tusiņu vai ballīti, atrodas tādi, kuri grib iet un sisties. Parasti cenšos no tādām vietām izvairīties. Tagad esmu paklausīgāks nekā bērnībā. Agrāk daudz runāju pretī skolotājiem, tiku arī no stundām izmests. Vienreiz man pat neļāva nākt uz stundām, vajadzēja aicināt vecākus uz skolu. Jurģis: Esmu miermīlīgs cilvēks, tomēr, ja mani pamatīgi nokaitinātu, kādam pa ķirbi iedotu.

Ko skolotāji saka par jūsu muzicēšanu?

Renārs: Ir skolotāji, kuri ir ielikuši arī savu artavu mūsu veiksmīgajā izveidē. Proti, Reiņa tēvs Didzis Rijnieks mums palīdzēja ar aparatūru, ar padomiem. Viņš pamatskolā mums bija mūzikas skolotājs. Viņš tiešām zina, kas ir mūzika. Sveiciens viņam!

Reinis: Dažreiz sanāk kavēt stundas!

Jurģis: Ir, kas atbalsta, bet dažreiz arī izspļauj frāzi: Izdomā, kas dzīvē galvenais – mūzika vai mācības?

Kāds ir tavs interesantākais paradums?

Renārs: Bieži vien pieķeru sevi, ka kasu galvu. Reinis: Kad vajag nodarbināt rokas, tad situ ritmu. Ļoti daudziem tas krīt uz nerviem!

Jurģis: Jau kopš agras bērnības nodarbojos ar nagu graušanu. Neko nevaru izdarīt, kā stresa situācija, tā viss – automātiski graužu nagus.

Kārlis: Drausmīgi dzeru pienu. Vispār nelietoju alkoholu un nesmēķēju. Kas tevi pārsteidz cilvēkos?

Jurģis: Spēja priecāties jebkurā dzīves situācijā!

Renārs: Cilvēku vienaldzība pret dažādām lietām. Daudzi cilvēki ir drūmi, sapīkuši, vienkārši pesimisti – viņi uzskata, ka dzīvei nav jēgas. Riebjas to klausīties!

Kārlis: Viss, kas ir negaidīts! Vienreiz klasesbiedrene Ilze pārsteidza. Viņai bija mati līdz dibenam, vienu rītu viņa atnāca ar nogrieztiem matiem līdz pleciem un citā krāsā. Turklāt tā bija frizūra par 18 latiem.

Kas vēl nav izmēģināts, bet ko ļoti gribas?

Jurģis: Drausmīgi gribu izlēkt ar izpletni.

Renārs: Patīkamas sajūtas raisa, kad skatos filmas vai fotogrāfijas, kur redzami pasaules dārgumi, tieši no dabas, piemēram, ūdenskritums. Gribētos izbraukāt un to skaistumu redzēt savām acīm.

Reinis: Paņemt noteiktu naudas summu un doties eksotiskā ceļojumā.

Kārlis: Gribētu paspēlēt uz elektroniskajām bungām, kā to darīja lieli vīri astoņdesmitajos gados – Bumerangs, Zeļļi, Kantoris 04.

Latvijas populārie cilvēki, no kuriem gribētu pamācīties?

Renārs: Prātā uzreiz iešaujas trīs cilvēki – Rolands Ūdris (patīk, kā viņš rīmē dziesmas kopā), Renārs Kaupers (cilvēks – dzīvība) un Raimonds Pauls (skatījos filmu par viņu un redzēju, cik daudz kam viņš ir gājis garām).

Kārlis: Skatos uz bundziniekiem! Krieviņš, Žibovskis, Briežkalns. Un, protams, vārdabrālis Kārlis Ulmanis.

Jurģis: Imants Kalniņš. Man patīk viņa dziesmas. Tuvākie Emfāzes plāni? Renārs: Aktīva darbība vasarā – koncerti, dažādi festivāli.

Reinis: Dziesmas ierakstīšana, ar kuru pēc tam sevi bīdīt arī tālāk. Plānojam ierakstīt jauno dziesmu, kurai vēl nav izdomāts nosaukums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu