Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Nacionālais teātris naudas trūkuma dēļ atceļ izrādes (16)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šodien valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību Latvijas Nacionālais teātris valdes loceklis Ojārs Rubenis iepazīsies ar auditoru starpziņojumu par teātra finansiālo stāvokli.

Interesanti, ka izmaiņas Uzņēmumu reģistrā, ar kurām direktora funkcijas tiek deleģētas Ojāram Rubenim, veiktas tikai 22. maijā. Tātad pusotru mēnesi pēc 12. aprīļa, kad O. Rubenis atsaucās kultūras ministres aicinājumam un piekrita vadīt Latvijas Nacionālo teātri.

Līdz ar O. Rubeņa oficiālo stāšanos amatā noskaidrojies Nacionālā teātra kritiskais finansiālais stāvoklis. Pēc administrācijas iniciatīvas veikts audits, ar kura starpziņojumu šodien iepazīsies teātra vadība. No plašākiem komentāriem par gaidāmajiem rezultātiem O. Rubenis atturējās. Kā viens no rādītājiem šā brīža teātra kritiskajam budžetam ir fakts, ka 6. un 8. jūnijā tiek atceltas Hotel Kristina izrādes, savukārt 25. aprīlī paredzētā izrāde Cietsirdīgās spēles pārcelta uz 20. maiju. Jau iepriekš O. Rubenis intervijās atzinis, ka bieži neizdodas piepildīt zāles ar skatītājiem, izrādes netiek pilnībā izpārdotas, un tādējādi netiek gūta pietiekama peļņa.

Aprīļa beigās teātra mārketinga daļa organizēja maija izrāžu izpārdošanu, kuras laikā varēja iegādāties biļetes puscenas vērtībā.

Teātra direktora enerģiskumu apliecina arī mārketinga un attīstības daļa. Tā informēja, ka interesenti biļetes uz jauno sezonu varēs iegādāties, sākot no 10. jūlija. Tāpat domāts par abonementu īpašniekiem, kuri turpmāk varēs sezonas laikā noskatīties piecas izrādes.

Teātra aktieru arodbiedrības vadītājs Egils Melbārdis sarunā ar Neatkarīgo atzina, ka jaunā vadība izrāda redzamu darbību. Kolektīvs ir iepazīstināts ar nākamās sezonas plānotajiem jauniestudējumiem. Tāpat E. Melbārdim radusies doma, ka drīzumā izdosies atrisināt finanšu problēmas.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis atzīst, ka Nacionālā teātra valsts finansējuma jautājums ir Kultūras ministrijas pārziņā. Premjers ir pārliecināts, ka kultūras ministrei Helēnai Demakovai izdosies atrisināt radušos problēmu. Kultūras ministres preses sekretārs solīja sniegt informāciju par padotības iestādes finansēm divu nedēļu laikā.

Bažas par Nacionālā teātra kritisko budžetu gada sākumā izrādīja teātra darbinieku kolektīvs, paužot neapmierinātību ar iepriekšējā direktora darbu, kā rezultātā no amata atkāpās Viesturs Rieksts.

Nepalaid garām!

Uz augšu