Mūziķu plaukstas sildīs Zivju ielu (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms sešiem gadiem, kad vēl nebija uzcelta Latvijas 1.rokkafejnīca, brāļi Mediņi domāja, ka būtu ļoti jauki Zivju ielā izveidot Latvijas mūziķu Slavas aleju.

Taču, pateicoties uzņēmēju neatlaidībai un fonda "Phare" piešķirtajiem līdzekļiem, jau 12. maijā mums būs sava Slavas aleja, kurā izvietos 50 kubus ar mūziķu plaukstu nospiedumiem vai grupas logo un dalībnieku sarakstu. Projekta vadītājs Raivo Mediņš atzīst, ka ideja par Slavas aleju nav oriģināla, pasaulē tādas ir vairākas. Bet, pēc rokkafejnīcas vadītāja domām, kāpēc gan neaizgūt ko labu, ja tas lieliski iederas arī pie mums. Un kur nu vēl labāk izveidot šādu mūziķu godināšanas vietu, ja ne pilsētā, no kurienes nāk daudzi labi mākslinieki, kuru vārdus Latvijas mūzikas vēsturē var ierakstīt ar trekniem burtiem.

"No sākuma bija plānots, ka plāksnes ar plaukstu nospiedumiem iestrādās ielas segumā, bet, tā kā Zivju ielā ir diezgan liela rosība, tās var ātri sabojāties. Tāpēc kopā ar arhitektu Andri Kokinu nospriedām, ka labāk novietot kubus, kurus nevarēs nomīņāt ar kājām. No baltā betona izgatavotos, apmēram 40 centimetrus augstos darbus, kuru svars ir ap 250 kilogramiem, vajadzības gadījumā būs iespējams pārvietot," pastāstīja izklaides vietas vadītājs. Kopā Zivju ielu posmā no Rožu laukuma līdz Kungu ielai krāšņos 50 eksemplāru, uz 40 būs mūziķu plaukstu nospiedumi, bet pārējos rotās grupas logo un saraksts ar māksliniekiem, kas tajā piedalījušies. R.Mediņš uzsvēra, ka mūziķu panākumus nevar vienkārši izvērtēt, tādēļ tika aptaujāti 13 ar mūziku saistīti cilvēki, piemēram, Daiga Mazvērsīte, Aivars Hermanis, Igo, Guntars Račs, Klāss Vāvere, Valdis Skujiņš, Sandris Vanzovičs, Uldis Rudaks un Edgars Lūsēns. "Kad apkopojām rezultātus, mūs pārņēma laba sajūta, jo nebija kauns likt savu parakstu zem šī saraksta. Mēs arī sapratām, ka vēl ir ļoti daudz mūziķu, kuri būtu pelnījuši, lai viņu plaukstu nospiedumi atrastos Slava alejā. Tādēļ esam iecerējuši to katru gadu papildināt," apgalvoja R.Mediņš.

Lai nesabojātu pārsteiguma brīdi, viņš vēl nevēlējās atklāt, kādi mūziķi tad atstājuši savus roku nospiedumus, taču pačukstēja, ka būs liels liepājnieku īpatsvars. Jāpiebilst, ka Slavas alejā atradīsies to mākslinieku plaukstu nospiedumi, kuri mūzikā darbojas vismaz desmit gadu. Kopā šis projekts izmaksājis aptuveni 20 tūkstošus latu. "Lai arī ideja par Slavas alejas izveidi ir mūsējā, tomēr tā piederēs visai pilsētai, eksponāti nebūs neviena īpašums," piebilda uzņēmējs.

Pašlaik vēl mākslinieka Reiņa Kuncīša darbnīcā Liepājā un Latvijas Mākslas akadēmijā Rīgā notiek darbs pie eksponātu veidošanas, bet jau 12.maijā tos cels dienas gaismā. Par godu šim notikumam uz rokkafejnīcas jumta spēlēs viens no pilsētas simboliem – grupa "Līvi". Šajā laikā filmēs arī viņu dziesmas videoklipu. Bet pēc tam kafejnīcā būs brīvā skatuve, kur uzaicinātie mūziķi dažādos sastāvos uzstāsies līdz rīta gaismai. Katram māksliniekam pasniegs arī īpašu piemiņas velti, ko gatavo R.Kuncītis. Bet apmeklētāji varēs iegādāties 50 kartiņu komplektu, kur, fotogrāfijās iemūžināti un D.Mazvērsītes aprakstīti, būs visi Slavas alejas varoņi.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu