CD: «Coldplay» pēdējais albums?

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Britu kvarteta «Coldplay» solists Kriss Mārtins (Chris Martin) gluži kā kāds profesionāls sportists savos 38 gados nolēmis grupas muzikālajai (līdzīgi kā, piemēram, 37 gadus vecais Kobe Braients - savai sportiskajai) karjerai pielikt punktu. Pagājušogad viņš paziņoja, ka septītais kolektīva studijas albums «A Head Full of Dreams» būšot pēdējais grupas diskogrāfijā. «Tas būs mūsu septītais albums, un mēs uz to raugāmies kā uz pēdējo «Harija Potera» romānu vai tamlīdzīgi,» viņš toreiz izteicās. Kaut kā jau neticas, protams. Kāpēc lai tik veiksmīga grupa pārstātu izdot mūziku? Varbūt Martins nolēmis tālāk lidot solo?

Coldplay «A Head Full of Dreams»

(Parlophone)

8/12

Darbs ar jaunajām dziesmām esot sācies uzreiz pēc iepriekšējā albuma «Ghost Stories» (skat. recenziju) izdošanas. Toreiz grupa nedevās koncertturnejā, jo plates muzikālais materiāls bija emocionāli smags, muzikāli lirisks un lielām koncertzālēm nepiemērots. Taču ar «A Head Full of Dreams» Martins jau apsolījis iespaidīgu stadionu tūri 2016. gadā. Kas zina, varbūt arī mūsu pusē?

Jau pirmais plates vēstnesis «Adventure Of A Lifetime» ar jautro video, kurā dejo pērtiķi (skat. video), apliecināja, ka Martins nolēmis pārstāt sērot par savu ne tik veiksmīgo ģimenes dzīvi (šķiršanās no aktrises Gvinetas Paltrovas) un ir optimisma pilns. Šis optimistiskais noskaņojums caurvij visu jauno plati, kurā ar norvēģu hitu mašīnas - producentu dueta «StarGate» palīdzību radītas saulainas, gaisīgas disko melodijas. Tiesa, pavisam ignorēt pajukušās attiecības ar Gvinetu viņš nav spējis - vairākās dziesmās viņš atskatās uz kopā pavadīto laiku, turklāt vienā no dziesmām - smeldzīgajā balādē «Everglow» pat uzaicinājis bijušo sievu iedziedāt fona balsis.

Lai apliecinātu grupas statusu (būtībā vienīgā grupa, kas pietuvojusies U2 vērienam), Martins uzaicinājis albumā piedalīties vairākas popmūzikas prominences. Viena no tādām - amerikāņu popdīva Bejonsē (Beyoncé), kuras balss dzirdama divās dziesmās (izteikti skaņdarbā «Hymn for the Weekend» un niansēti «Up&Up»). Līdzīga rakstura sadarbība grupai jau bijusi pirms pāris gadiem, kad kopā ar Rianu (Rihanna) ieskaņota dziesma «Princess of China». Vienā dziesmā ģitāru iespēlējis Noels Galahers («Up&Up»), bet zviedru meičas Tūves Lū (Tove Lo) skaņā balss lieliski izskan dziesmā «Fun».

Didn't we have fun?
Don't say it was all a waste
Didn't we have fun?

Acīm redzami dziesmā Martins reflektē gan par savu bijušo sievu, gan par grupā pavadīto laiku.

A Head Full of Dreams
A Head Full of Dreams Foto: Publicitātes foto

Vienā no dziesmām («Kaleidoscope») iestrādāts pat ASV prezidenta Baraka Obamas dziedājums - sempls no viņa bēru uzrunas nošautā priestera Klementa Piknija piemiņai.

Kopumā visnotaļ gaumīgs popmūzikas albums, kurā atrodamas gan klasiskas «Coldplay» balādes, gan šis tas elektronisks («Birds» varētu būt kāds Džuliana Kasablankasa solo gabals), gan šis tas urbāns («Hymn for the Weekend» caurvij viegls hiphopa bīts).

Labākās dziesmas: «Adventure of a Lifetime», «Everglow» un «Fun».

Izdošanas datums - 04.12.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu