Norvēģijas sāmu mūsdienu joikotājs «Vassavik» Rīgā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Ceturtdien, 10. decembrī, plkst. 19 Spīķeru koncertzālē, Rīgā uzstāsies «Vassavik» (Sápmi, Norvēģija) - skanēs 21. gadsimta sāmu joiku, klasisko stīgu un rituālu perkusiju koncerts, informē kultūras menedžmenta centra «Lauska» pārstāvji. Ievadā «Tautumeitas» un skaņu mākslinieks AON.

Torgeir Vassvik ir sāmu mākslinieks no Sápmi zemes Ziemeļu reģiona Gamvikas Norvēģijā. Vasvika šamaniskais vokāls un perkusiju rituālu spēks un pamatīgums ir iespaidojies no skarbās polārās vides un ziemeļu klimata. Kombinējot tradicionālo sāmu joiku ar rezonējošu rīkles dziedājumu, mākslinieks pielāgojis šīs mistiskās muzikālās tehnikas 21. gadsimtam.

Sāmu dziedāšanas veids – joika – ir lēns, izstiepts dziedāšanas veids, kurš tiek radīts rīkles dzīlēs. Joika ir sava veida skanisks portrets – attēlo kādu personību, ainavu vai dzīvnieku. Apcerīgās, suģestējošās, mistiskās un dziļi emocijas iespaidojošās joikas, iespējams, ir Eiropas senākā dzīvā muzikālā tradīcija, bet Vasvika sniegumā to var uztvert arī kā visjaunākos, džeza ietekmētus vokālus eksperimentus. Viņa radītās skaņu ainavas brīnumaini attēlo viņa dzimtenes skarbo un ārkārtējo skaistumu un šķiet nākam no kādas pirmatnējas, neskartas vides.

«Magnētisks un individuāls, dzīvs priekšnesums, viens no fascinējošākajiem un intensīvākajiem sāmu mūsdienu joikotājiem. Patiess oriģināls,» raksta «fRoots Magazin».

Koncerta ievadā jaunā talantīgo dziedātāju grupa «Tautumeitas» ar elektronisko skaņu mākslinieku AON.

Biļešu cena 7 EUR (www.bezrindas.lv), vakara kasē – 9 EUR

Torgeirs Vasviks 11.decembrī plkst. 17.00 vadīs joiku un rīkles dziedāšanas meistarklasi KTMC «Ritums», Vecrīgā, Jaunielā 29a. Dalība meistarklasēs bez maksas, lūdzu dalību pieteikt pa e-pastu lauska@lauska.lv.

Sāmu un latviešu kultūras apmaiņa notiek projekta «Joikas un dainas» ietvaros, kurš tiek finansēts no Eiropas ekonomiskās zonas finanšu instrumenta programmas LV04 «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» neliela apjoma grantu shēmas «Kultūras apmaiņa», kuru finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu