Ceļvedis: Mārtiņdienas ieskandināšana, Bonds, «Lielais Dzintars», Disco 80’s u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Mārtiņos beidzas klusais veļu laiks, kas sācies Miķeļos un ritējis visu oktobri. Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Brīdis, kad var palīksmot par to, kas padarīts, tāpēc noteikti dodieties ķekatās, dejojiet, baudiet dziesmas un mūziku! Arī andelei jāiet uz urrā, jo rudens taču ir bagātākais gadalaiks! Bet tiem, kam jau ārā šķiet par aukstu, jāiet sildīties uz deju plača vai novērtēt jauno Džeimsa Bonda filmu!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Mārtiņdienas pasākumi un tirdziņi

Kalnciema kvartālā notiks Mārtiņdienas tirgus

Sestdien, 7.novembrī, Kalnciema kvartālā no 10.00 līdz 16.00 notiks īpašais Mārtiņdienas ieskaņas tirgus, kurā tirgotāji būs sarūpējuši Mārtiņdienas zosi vai pīli, bērni un viņu vecāki varēs darboties tematiskajā budēļu darbnīcā, bet tie, kas rūpējas par savu veselību skrienot, uzzinās, kā to vislabāk darīt gaidāmajos ziemas mēnešos. Tirdziņā varēs nobaudīt Mārtiņdienas svētku zosi vai pīli, bet līdzņemšanai būs svaiga gaļa gatavošanai mājās, desas, kūpinājumi, dažādas ogu un ābolu plātsmaizes, kūkas un tortes, malkas krāsnī cepta maize un citi lauku gardumi Mārtiņdienas galdam. Plkst. 11.00 - 15.00 Vīnu veikala zālē bērni varēs darboties «Mārtiņdienas radošajā darbnīcā», kur gatavos Mārtiņbērnu maskas iešanai budēļos, jo budēļos iešanas laiks sākas tieši no Mārtiņiem un ilgst līdz pat Meteņiem. Plkst. 12.00 Vīnu veikala zālē jebkuram interesentam tiks sniegta iespēja uzzināt vairāk par skriešanu ziemā.

Pasākuma norises laiks no plkst. 10.00 līdz 16.00

Turaidā svinēs Mārtiņdienu

Svētdien, 8. novembrī, plkst. 14.30 Turaidā svinēs latviešu gadskārtu svētkus - Mārtiņdienu. Mārtiņdienas svētkos Turaidā kopā ar maskotajiem ļaudīm no Siguldas folkloras kopām «Senleja» un «Senlejiņa» notiks Zemes mātes daudzinājums, rotaļas, dejas, rudens velšu izsole, Mārtiņa gaiļa zupas vārīšana un baudīšana, kā arī ziemas sagaidīšana. Mārtiņdienā sākas čigānos, ķekatās jeb budēļos iešana, kas turpinās visu ziemu līdz pat Meteņiem. Čigānos iešanai ir rituāla nozīme. Čigāni jeb budēļi simbolizē svešos jeb citādos, kas viesojoties sētai nes auglību, svētību, laimi, veselību un saticību. Mārtiņu laikā čigāni tiek saukti arī par mārtiņbērniem. Vidzemē īpaši populāri bijis šādos gājienos puišiem pārģērbties par meitām un meitām par puišiem, kā arī daudz izmantotas mājas un meža dzīvnieku maskas - vilks, kaza, gailis, lācis u.c.

Foto: LETA

Mārtiņdienas gadatirgus Sabilē

Klāt ir rudens - ražas laiks. Mārtiņos, kad raža novākta, ir īstais brīdis piedalīties gadatirgū, kur izaudzētos, noadītos, kaltētos un citus labumus izrādīt. 7. novembrī Sabilē norisināsies Mārtiņdienas gadatirgus. Tāpēc visi tirgotāji, īpaši mājražotāji un amatnieki, aicināti pieteikties tirdzniecībai līdz 4. novembrim. Apmeklētājus priecēs ne tikai tirgotāju sarūpētie labumi, bet arī amatiermākslas kolektīvu uzstāšanās un daudzi citi pārsteigumi.

Foto: LETA

Mārtiņa dienas svinības Brīvdabas muzejā

Šo svētdien, 8.novembrī, no plkst. 12:00 līdz plkst. 16:00 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisināsies Mārtiņa dienas svinības. Aizvadot rudens beigu darbus un sagaidot ziemas sākumu, Brīvdabas muzejs aicina mazus un lielus apmeklētājus tērpties maskās, dziedāt un dejot folkloras kopu pavadībā, baudīt Mārtiņdienas cienastu un «Mārtiņa beķerejas» sarūpētos pīrādziņus. Kopā ar folkloras kopām masku gājiens no sētas uz sētu.

Zemgales sētas rijā visi apmeklētāji varēs līdzdarboties Mārtiņdienas masku gatavošanā un pārģērbties līdz nepazīšanai visas dienas garumā. Zemgales sētas pagalmā rotaļas, dančus no plkst. 12:30-13:45 vadīs folkloras zinātāju kopa - Ernesta Spīča muzikanti. Visas dienas garumā būs iespēja iegūt zināšanas koka karošu grebšanā. Zemgales sētas istabā plkst. 12:00 - 14:00 pašiem mazākajiem būs iespēja piedalīties gailīšu veidošanas un krāsošanas darbnīcā, un plkst. 14:30-15:30 pasaku un teiku stāstnieces stāstīs par Mārtiņa dienas tradīcijām un paražām. Visas dienas garumā izjāde ar zirgu no Zemgales sētas līdz Bornes baznīcai.

Kurzemes sētas dižistabā plkst. 13:00 - 14:00 stāstnieces Liesma Lagzdiņa un Ārija Klēvere stāstīs lieliem un maziem pasakas ventiņ valodā. Pašiem mazākajiem 14:30-16:00 gailīšu krāsošanas darbnīca. Kurzemes sētas pagalmā plkst. 13:45 - 15:15 Mārtiņbērni tiks aicināti dziedāt un dejot kopā ar folkloras kopām «Krulla» un «Zvīgzna». Kurzemes sētā visas dienas garumā bērni tiks gaidīti Mārtiņdienas radošajā darbnīcā - senās spēles un rotaļas kopā ar Aldoni Baldiņu. Kurzemes zvejnieka sētā «Lurķi» plkst 12:00-16:00 apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt savus spēkus svilpaunieku darbnīcā keramiķa Māra Dubkēviča vadībā.

Nidas dūmistabā visas dienas garumā kopā ar Daugmales Jāni Mārtiņbērni varēs iemācīties liet vaska sveces, lai tumšās rudens dienas taptu gaišākas.

Bornes baznīcā plkst. 10:30 būs dievkalpojums, plkst. 14:00 apmeklētājus priecēs «Mārtiņkora» koncerts. Smēdē darbosies kalējs Vilnis Vincēvičs, varēs izkalt īpašu Mārtiņa dienas medaļu

Pie Priedes kroga plkst. 15:30 rudens balvas Umurkumura stabā un jestri danči kopā ar folkloras kopu «Dandari», un svinīgā gailīšu makarēšana kopā ar Priedes kroga saimnieku. Bezmaksas ekskursija plkst. 13:00-14:00 «Mārtiņa svinības senajā latviešu sētā» - pulcēšanās pie informācijas dēļa. Par vēderpriekiem rūpēsies Priedes krogs un Zaļais Maksis (Zemgales sētā). Pie Nidas dūmistabas būs sabraukuši amatnieki un pārtikas tirgotāji no visas Latvijas.

Kad rudens darbi pabeigti un pilni apcirkņi, var ieskandināt ziemas sākumu. No sētas uz sētu dodas Mārtiņbērni, atnesdami svētību, un tāpēc ir laipni gaidīti katrā mājā. Ik sētā tie ierodas dziedādami, dejodami un rotaļās iedami. Brīvdabas muzejs aicina līdzi ņemt materiālus masku gatavošanai, tērpties maskās un ļauties Mārtiņdienas noskaņai!

 
Foto: www.liepajniekiem.lv

Mūzika un koncerti: klasika, «Lielais Dzintars», mandolīnas svētki

«Lielais dzintars» lielās zāles atklāšana

«Lielā dzintara» lielās zāles atklāšanas koncertā skanēs Liepājas simfoniķa Agra Engelmaņa pirmatskaņojums «Skaņdarbs simfoniskajam orķestrim» un latviešu komponista Ērika Ešenvalda «Ceturtais Liepājas koncerts» klarnetei un orķestrim. Koncerta otrajā daļā skanēs Ludviga van Bēthovena 9. simfonija. Atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris (VAK) «Latvija». Ņemot vērā, ka koncertzāle tapusi, pateicoties Latvijas dalībai Eiropas Savienībā un tā iecerēta kā nozīmīgs visa Baltijas reģiona mūzikas centrs, atklāšanas koncertā Liepājas Simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā, VAK «Latvija» un Kurzemes apvienotais koris muzicēs kopā ar starptautisku solistu kvartetu - soprānu Elizabeti Stridu (Elisabet Strid) no Zviedrijas, lietuviešu mecosoprānu Jovitu Vaškevičūti (Jovita Vaškevičiūte), igauņu tenoru Mati Turi un basbaritonu Egilu Siliņu, sacīja Ķēde. Ērika Ešenvalda Ceturtā Liepājas koncerta klarnetei un orķestrim solists būs Ints Dālderis. Jau vēstīts, ka sestdien, 17. oktobrī, un svētdien, 18.oktobrī, atklāj koncertzāles «Lielais dzintars» kamerzāli, bet 30. oktobrī atklās Eksperimentālo skatuvi.

Foto: publicitātes

Pirmo reizi notiks mandolīnai veltīti mūzikas svētki

7. novembrī, Ogresgala tautas namā un 8. novembrī koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga» notiks «Mandolīnu mūzikas svētki», informē Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika. Mandolīnai veltīto svētku laikā būs iespēja baudīt koncertus un meistarklases, kurās varēs apgūt un papildināt instrumenta spēles un ansambļa muzicēšanas prasmes. 7. novembrī plkst.18 Ogresgala tautas namā notiks mandolīnu mūzikas koncerts «Muzikālā kafejnīca», bet 8.novembrī «Koka Rīga» būs apskatāma vēsturisko fotogrāfiju un instrumentu izstāde, plkst.12 notiks instrumentu un ansambļa spēles meistarklases «Mandolīnas spēle iesācējiem un pratējiem, darbs ar ansambli». Nodarbības vadīs Ilmārs Pumpurs, Gintars Andrijausks no Lietuvas un Krista un Raivo Sildojass no Igaunijas. Savukārt plkst.16 notiks mandolīnu mūzikas koncerts.

Foto: publicitātes

Koris «Juventus» svinēs 95 gadu jubileju

Latvijas Universitātes (LU) jauktais koris «Juventus» svinēs 95 gadu jubileju, informēja kora pārstāve Anda Lagzdiņa. Senākais Latvijas studentu koris jubileju atzīmēs 7. novembrī LU Lielajā aulā plkst.18, kopā ar klausītājiem atceroties uzstāšanās dažādās pasaules valstīs. Muzikālajā ceļojumā koris izpildīs Pētera Barisona, Antona Bruknera, Stefana Līka, Aleksandra Mačavariani, Arvo Perta, Ērika Vitakra, Heinriha Šica un citu komponistu skaņdarbus. Kora mākslinieciskie vadītāji bijuši maestro Haralds Mednis, diriģents Daumants Gailis, kora ilggadējais diriģents Juris Kļaviņš. Tagad kora vadība ir mākslinieciskā vadītāja Valda Tomsona un diriģenta Mikus Abaroniņa rokās.

Foto: publicitātes

Dzintaru koncertzālē uzstāsies pianiste Aurēlija Šimkus

7. novembrī plkst.20 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiks cikla «Dzimuši Latvijā» otrais koncerts, kurā varēsim baudīt starptautisko konkursu laureātes, jaunās un talantīgās pianistes Aurēlijas Šimkus izcilo sniegumu! Grācija un vieglums, skaidrs redzējums un pamatīgums raksturo gados vēl jauno, bet apņēmīgo pianisti Aurēliju Šimkus. Viņa nevairās pieskarties nopietniem, sarežģītiem opusiem un iestudēt pēdējo no Johana Sebastiāna Baha sacerējumiem – «Fūgas māksla». Savukārt par gara radiniekiem mūzikā Aurēlija Šimkus dēvē 20. gadsimta pirmās puses modernistu Albanu Bergu un krievu mūzikas impresionistu Aleksandru Skrjabinu, kura Otro sonāti klavierēm dzirdēsim koncertā. Līdzās iepriekšminētajiem skaņdarbiem Aurēlijas Šimkus solokoncertā varēsim baudīt Johana Sebastiāna Baha «Kapričo mīļotā brāļa aizbraukšanai» un Tokātu un fūgu re minorā, kā arī Ferenca Lista 1. daļu «Saderināšanās» no «Ceļojumu gadu Otrās burtnīcas» un Fantāziju un fūgu par B-A-C-H tēmu.

 
Foto: facebook.com

Ballītes un klubi: Disco 80’s, Dr Albans

Dr. Alban uzstāsies kluba «Coyote Fly» devītajā dzimšanas dienā

Piektdien, 6. novembrī, naktsklubs «Coyote Fly» svinēs devīto dzimšanas dienu, krāšņas svinības tiks rīkotas 90. gadu stilā ar to laiku zvaigzni un daudzu hitu izpildītāju Dr. Alban, kura 1992. gadā izdotais singls «It's My Life» kļuva par grāvēju visā pasaulē. Vēlāk tam sekoja tādi veiksmīgi hiti kā «Hello Africa», «One Love», «Look Who's Talking», «Sing Hallelujah» u.c. «Turpinot iesākto tradīciju, šogad deviņu gadu dzimšanas dienu svinēsim deviņdesmito gadu stilā, uzaicinot to laiku zvaigzni Dr. Alban. Vakara gaitā būs gan MTV top 10 parodiju šovs, gan grupa «Transleiteri» un daudzi citi pārsteigumi. Protams, arī leģendām apvītais welcome bārs! Šim pasākumam īpaši gatavojas ne tikai kluba viesi, bet arī darbinieki, tāpēc aicinu visus ievērot dress code un kopā ar mums svinēt kluba devīto dzimšanas dienu!»

Foto: publicitātes

«Disco 80’s» uzstāsies «Bad Boys Blue» un «C. C. Catch»

«Arēnā Rīga» 8. novembrī plkst.19 norisināsies diskomūzikas pasākums «Disco 80’s», kurā uzstāsies tādi mūziķi kā «Bad Boys Blue», «Joy» un «C. C. Catch», informē uzņēmuma «Šou biznis» sabiedrisko attiecību konsultante Gita Deniškāne. Kā stāsta Deniškāne, 80. gadi bija, iespējams, spilgtākais laiks gan mūzikā, gan modē, kas joprojām iedvesmo daudzus, un 80. gadu diskotēka «Arēnā Rīga» ļaus atgriezties atmiņās par krāsaino laiku un dziesmām, kurām joprojām var dziedāt līdzi. Iespējams, koncerta gaidītākā viešņa būs Spānijā mītošā 80. gadu zvaigzne «C.C. Catch» jeb Karolīna Katarīna Millere, kas pasaules slavu ieguva tieši sadarbības laikā ar leģendārās vācu grupas «Modern Talking» mūziķi Dīteru Bolenu. «C.C. Catch» ir labi pazīstama publikai Latvijā, jo jau iepriekš viesojusies Rīgā 2009. gadā.

 
Foto: publicitātes

Kino: Bonds, kanibāli un Austrumu dēka

007: SPEKTRS/SPECTRE (2015)

Žanrs - trilleris, piedzīvojumu filma, asa sižeta filma.

Šifrēta ziņa no nepazīstama avota izved Bondu uz draudīgas kriminālās organizācijas SPEKTRS pēdām. Kamēr M visiem spēkiem cenšas glābt britu slepeno izlūkdienestu no likvidēšanas, Bonds soli pa solim pietuvojas briesmīgam noslēpumam, ko slēpj SPEKTRS.

Bondiānas jaunāko filmu atkal režisējis Sems Mendess («Operācija «Skyfall»», «Amerikāņu skaistums», «Podpauris»). Galvenajā lomā jau ceturto reizi - Daniels Kreigs. Režisors: Sam Mendes Lomās: Daniel Craig, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Naomie Harris, Rory Kinnear, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Monica Bellucci, Dave Bautista, Andrew Scott

Kinoteātros no: 06.11.2015. Filmas garums 2h 27 min.

Austrumu dēka/Rock the Kasbah (2015)

Žanrs - komēdija, muzikāla filma.

Visu aizmirsts mūzikas producents, kas devies tūrē pa Austrumiem, nejauši sastop jaunu meiteni ar neatkārtojamu balsi. Kopā viņi dodas piedzīvojumiem bagātā ceļojumā uz Kabulu, lai piepildītu meitenes sapni piedalīties nācijas populārākajā televīzijas šovā «Afgāņu zvaigzne».

Režisors Barry Levinson. Lomās: Bill Murray, Zooey Deschanel, Leem Lubany, Kate Hudson, Danny McBride, Scott Caan, Bruce Willis

Kinoteātros no: 06.11.2015. Filmas garums 1h 46 min.

Foto: publicitātes

Zaļā pekle: kanibālu gūstā / The Green Inferno (2013)

Žanrs - trilleris, šausmu filma.

Grupa studentu cenšas pasargāt no izmiršanas civilizācijas neskartu senu indiāņu cilti. Aktīvisti no Ņujorkas dodas uz Amazones mežiem cerībā ietekmēt situāciju, taču viņiem nav ne jausmas, ar ko būs jāsaskaras džungļu biezoknī. Grupa aktīvistu pēc aviokatastrofas krīt mežoņu gūstā. Viņus pārņem īsta panika, kad viņi apjauš, kur nokļuvuši un kas viņiem draud. Cilts, kuru jaunekļi centušies pasargāt no izmiršanas, praktizē kanibālismu.

Režisors Eli Roth. Lomās: Lorenza Izzo, Ariel Levy, Aaron Burns, Sky Ferreira, Nicolas Martinez, Kirby Bliss Blanton.

Kinoteātros no 06.11.2015. Filmas garums 1h 40 min.

Foto: publicitātes

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu