Popmūzikas paraugstunda: «Simply Red» atgriežas Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2006. gadā rudais soulmenis Miks Haknels (Mick Hucknall) ar grupu «Simply Red» Rīgā sniedza vienu no emocionālākajiem koncertiem, kāds mūsu pusē redzēts. Šogad, atzīmējot grupas 30 gadu jubileju, ar karjeras labākajām dziesmām viņš atgriezās Arēnā, lai vēlreiz apliecinātu to, cik augstas klases mākslinieks viņš ir. Koncertu piektdienas vakarā Rīgā apmeklēja 7300 skatītāju.

Lai arī pirms pāris gadiem Haknels paziņoja, ka «Simply Red» beidz pastāvēt, savas domas 55 gadus vecais mūziķis ir mainījis. Un labi, ka tā! Popmūzikā pietrūkst īstas, autentiskas personības. «Man patīk jubilejas, un šī ir liela!» teicis Miks. «Ir īstais laiks atgriezties!»

Haknels, kurš tālajos 70. gados pat redzēts pirmajā panku revolucionāru «The Sex Pistols» koncertā, ir bijis pats savu panākumu kaldinātājs. Pēc savas pirmās pankroka grupas pajukšanas 1984. gadā Haknels, kas nopietni sācis aizrauties ar soulmūziku, izveidoja «Simply Red». Interesanti, ka viņš ir viens no retajiem baltādainajiem izpildītājiem, par kuriem tā dēvētās melnās soulmūzikas spīdekļi izsakās ļoti atzinīgi. Reiz kādā no VH1 raidījumiem Berijs Vaits, izvēloties savas top10 dziesmas, starp tām iekļāva arī ģeniālo Haknela «Stars».

Šogad grupa izdevusi arī jaunu plati, kurā beidzot, pēc divdesmit gadu pauzes, dzirdamas arī oriģinālkompozīcijas. Veselus divdesmit gadus grupa nebija izlaidusi jaunu oriģināldziesmu albumu. Pēdējais («Life») datējams ar 1995. gadu. No vienas puses, jaunās plates kontekstā nav īsti korekti runāt par «Simply Red», jo tikai Haknels ir vienīgais no oriģinālā sastāva, taču no otras - tieši Haknels ir bijis grupas populārāko dziesmu autors, grupas seja un dvēsele.

Interesanti, ka tikai dažas no jaunā albuma kompozīcijām izskanēja Rīgas koncertā.

Atskatoties uz paveikto, reflektējot par aizgājušo, Haknels noķēris mūzu un sacerējis jaunas dziesmas. Albumā viņš pieskaras ģimeniskām vērtībām, īpaši emocionāli izskan «Dad» - dziesma, kas veltīta 2009. gadā mirušajam Haknela tēvam, kurš viens pats astoņpadsmit gadus rūpējās par dēlu, kopš ģimeni pameta tolaik divarpus gadu vecā puisēna māte. Par māti publiski viņš runā nelabprāt, lai arī deviņdesmitajos gados viņa savu slaveno dēlu bija uzmeklējusi.

Koncertā mūziķi izspēlēja visu trīsdesmit gadu laikā iekrāto muzikālo mantojumu, koncertu iesākot ar ģeniālo «Holding Back The Years» (tas veltīts Haknela mātei), un noslēdzot ar Harolda Melvina dziesmas «If You Don't Know Me By Now» kaverversiju.

Kā izteicās viens no koncerta apmeklētājiem - «jumtu nenorāva, bet bija ļoti skaisti».

Koncertā izpildīto dziesmu saraksts

«Holding Back the Years»
«Sad Old Red»
«Home»
«Say You Love Me»
«For Your Babies»
«You've Got It»
«So Not Over You»
«Enough»
«Never Never Love»
«A New Flame»
«Your Mirror»
«Stars»
«Thrill Me»
«The Right Thing»
«Come to My Aid»
«Fake»
«Sunrise»
«Money's Too Tight (To Mention)»

«Shine On»
«Fairground»

«Something Got Me Started»
«If You Don't Know Me By Now»


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu