Rudens kamermūzikas festivālu atklās «Hagen Quartet»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

VSIA «Latvijas Koncerti» Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanu šogad uzticējuši vienam no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem - Hagen kvartetam no Zalcburgas. 26. septembrī Mazajā ģildē kvarteta atskaņojumā dzirdēsim Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena Stīgu kvartetus, informē Latvijas Koncertu sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Rudens kamermūzikas festivāla mākslinieciskā vadītāja, muzikoloģe Baiba Kurpniece: «Domājot par Hagen kvaretetu, man prātā nāk kāda mūzikas kritiķa trāpīgi teiktais, ka Hagen kvarteta priekšnesumā mūzika plūst kā pretstraume ierastajam un savā skaistumā liek noslīgt ceļos. Tā patiešām ir īsta meistaru spēle – atdevīga, dziļa un gluži vai reibinoša savā krāsu un emociju bagātībā. Un vēl - ansambļa īpašā skanējuma garants ir Stradivari instrumenti. Savulaik tie piederēja Nikolo Paganīni, tāpēc pasaulē šo instrumentu kvartetu dēvē par Paganīni kvartetu. Klausīties dižos Vīnes klasiķus – Mocartu un Bēthovenu – Hagen kvarteta interpretācijā, tā patiešām ir bauda, jo viņi, kas piedzimuši un izskolojušies šajā tradīcijā, Vīnes meistaru mūziku spēj izlasīt tik eleganti, dabiski un stilam atbilstoši.»

Kvarteta aizsākumi meklējami 1981. gadā, kad regulāru koncertdarbību uzsāka četri Hāgenu ģimenes locekļi no Zalcburgas. Spilgtā debija Gidona Krēmera dibinātajā kamermūzikas festivālā Lokenhauzā un uzvaras vairākos prestižos konkursos pavēra iespēju Hagen kvartetam izvērst starptautisku karjeru. Kvartets devās koncertturnejās pa Eiropu un ASV, nesot līdzi spožu panākumu virkni.

Hagen kvartets parakstīja līgumu ar respektablo mūzikas ierakstu izdevniecību Deutsche Grammophon, kuras paspārnē iznākuši 45 Hagen kvarteta albumi.

Savas karjeras laikā kvarteta mūziķi sadarbojušies ar tādām mūzikas personībām kā Nikolauss Arnokūrs, Ģergs Kurtāgs, Mauricio Pollīni, Kristians Cimmermans, Mitsuko Učida, Heinrihs Šifs, Sabīne Meijere. Šīs vasaras Zalcburgas festivālā Hagen kvartets Mocarta un Brāmsa Klarnetes kvintetus atskaņoja kopā ar harizmātisko vācu klarnetistu Jērgu Vidmani, kurš arī ir šī gada Rudens kamermūzikas festivāla viesis.

2011. gadā Hagen kvartets ieguva prestižo ECHO Klassik balvu kategorijā Gada ansamblis.

Kvarteta mūziķi ir profesori Zalcburgas Mozarteum mūzikas universitāte un Bāzeles mūzikas augstskolā, kā arī vada meistarklases visā pasaulē.

No Volfganga Amadeja Mocarta 23 stīgu kvartetiem sešus komponists veltījis Jozefam Haidnam, tajā skaitā ir arī Stīgu kvartets Sibemolmažorā -"Medību kvartets». Nosaukumu gan nav devis pats komponists, taču opusa pirmās taktis, kas atgādina mežragu aicinājumu doties medībās, izdevējus pamudinājušas kvartetam piešķirt šādu apzīmējumu.

Volfganga Amadeja Mocarta 22. Kvartets Sibemolmažorā ir viens no tā saucamajiem "Prūšu kvartetiem», kas veltīts Prūsijas karalim Frīdriham Vilhelmam II. Mocarts šeit galveno lomu uzticējis čellam, izceļot instrumenta sulīgi dziedošo dabu – kā nekā pats Prūsijas karalis esot spēlējis čellu.

Ludviga van Bēthovena Stīgu kvartets dodiēzminorā ir bijis paša Bēthovena mīļākais kvartets no viņa vēlīnajiem kvartetiem. Šajā kvartetā komponists lauzis sava laika pieņemto kvarteta formu, to iesākot ar lēnu, sirdi plosošu fūgu. Noklausoties dodiēzminora kvarteta atskaņojumu, Francis Šūberts esot teicis: "Vai pēc šī mums vispār ir kas atlicis, ko rakstīt?»

Hagen kvarteta koncerts notiek sadarbībā ar Austrijas vēstniecību Latvijā.

Rudens kamermūzikas festivāla intīmo gaisotni šogad uzburs mūsdienu šarmantā čella zvaigzne – Argentīnā dzimusī mūziķe Sola Gabeta, harizmātiskais vācu klarnetists un komponists – Jērgs Vidmanis. Koncertos dzirdēsim arī mūsu lieliskos mūziķus – Vestardu Šimku, Vinetu Sareiku, Laumu Skridi, Ēriku Kiršfeldu, Sinfonietta Rīga u.c. Festivāla koncerti notiks Siguldā, Ventspilī, Cēsīs, Rēzeknē un Rīgā. Rudens kamermūzikas festivāla patrons – komponists Pēteris Vasks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu